icon

Pandemická OČR, keď som na rodičovskej

5. jan 2021

Ahojte, mam narok na pandem.ocr ked som na rd s mladsim dietatom a dcera nemoze ist do skoly a je mi zverena sudom?

nafka0483
5. jan 2021

Ak pracujes a teda mas aktivne nemocenske poistenie, tak mas narok. Ak popri RD nepracujes, tak nemas narok.
OCR je davka, ktore kompenzuje vypadok prijmu vtedy, ked je nevyhnutna celodenna starostlivost o manzela, rodica alebo o dieta. Ak si "len" na RD, tak nepotrebujes ospravedlnenie zo zamestnania a ani nestracas prijem, cize nie je dovod poberat OCR.

autor
5. jan 2021

@nafka0483 dakujem za potvrdenie. Lebo znama mi tvrdi, ze som mohla ziadat uz v marci ze ona berie.

nafka0483
5. jan 2021

Je mozne ze pobera OCR, ale musi splnat podmienky - bud popri poberani rodicaku pracuje, alebo ukoncila PP tesne predtym a na OCR nastupila este v ochrannej lehote, alebo zamestnana nie je, ale plati si dorovolne poistenie a preto jej vznikol narok...

natalienka12
5. jan 2021

Asi sa to ženy opýtajú asi 300x denne ešte....nárok na pandemické ošetrovné má iba ten, kto je nemocensky poistený, teda ak nič neodvádzaš, nič nedostaneš.

mogaa
5. jan 2021

musela by si sa vrátiť do práce , nastúpiť na pandemickú OČR a nsledne ísť naspäť na RD....ale zamestnávateľobi sa mesiac dopredu oznamuje že sa chceš vrátiť do práce a samozrejme v tom období už nie si chránená a môže ti dať výpoveď.....

autor
5. jan 2021

@mogaa ja nepracujem. Som nezamestnana ,pred nastupom na md som dala vypoved sama

basska_b
5. jan 2021

Tak to určite nárok nemáš. Kamarátka ma nárok, ale ona má 2ročného a už rok pracuje full time

nafka0483
6. jan 2021

Ked nie si zamestnana, tak ako ti vobec napadlo, ze by si mohla mat narok? 🙂 nevycitam, len ma to prekvapuje.