icon

Pandemický rodičovský príspevok - ako ho vybaviť?

4. jan 2021

Dobrý večer. Chcela by som sa informovať ohľadom PRD. Syn bude mať v marci 3roky do škôlky môže ísť až v septembri manžel robí a syna nemám na koho nechat.
Otázka je či môžem poberať pandemicky rodičovský príspevok na tých 6mesiacov? Alebo ako to vlastne je? Aké papierovačky alebo čo vlastne k tomu potrebujem?
PS: poprosim blbé komenty si nechajte....
Ďakujem VEĽMI PEKNE za odpoveďe..

ajush5
12. mar 2021

@mondok21 základnú školu, ale len po 6 ročník. Potom ma premiestnili do špeciálnej školy, kde sa mi nepodarilo dostať sa ďalej. A ja sa nesmejem tvoju vzdelaniu. Si krásny príklad toho, že zjavne o ničom nevypovedá. Smejem sa tomu ostatnému.

mondok21
12. mar 2021

@ajush5 smej sa dalej zacala si rypat ty! Lebo si vobec nepochopila co som mala na mysli. Ale to ma vlastne vobec neprekvapuje... lebo treba sa naucit citat s porozumenim. Ale podla toho co pises, tak ako vypoveda moje spravanie vypoveda aj tvoje. A viec co radsej uz neodpisuj. Je to zbytocne. Radsej sa venuj niecomu co ta posunie este dalej a to myslim v dobrom. A nesud ani nas vzdelane matky, dobre?
Z mojej strany vsetko. Dovidenia. A uz nereagujem na nic.

ajush5
Odpoveď bola odstránená
simona745
15. apr 2021

@mondok21 prosím vás teraz už končí koncom mesiaca núdzový stav teda aj padá pandemicky rodičovský neviete či ešte budúcu mesiac dostanem? Mne tiež malý len od septembra ide do škôlky zato sa pýtam

mondok21
15. apr 2021

@simona745
Zdravim;)
No este sa len uvolnuju opatrenia neviem o tom zeby pandemicky sa mal zrusit uz teraz. Myslim, ze to bude postupne. Ved nudzovy stav stale trva predsa.

sofia1
15. apr 2021

@simona745 prečo by mal skončiť???

simona745
15. apr 2021

@sofia1 áno dnes som počula v rádiu že 28aprila konci núdzový stav tak preto sa pýtam ci aj pandemicky

natalienka12
15. apr 2021

@simona745 O ukonceni rozhodne vlada nariadenim, ak sa dostane Slovensko do lepsich cisel bude to mozno v maji, predpokladam. Otvaraju sa vsetky obchody a decka idu do skol takze isto bude zruseny. Dlzka jeho poberania nie je naviazana na nudzovy stav, ale vlada rozhodne nariadenim.

simona745
15. apr 2021

@natalienka12 takže ak by v máji zrušili tak ešte v júni dostanem? Mesiac po zadu sa to vypláca ci ako ďakujem

natalienka12
15. apr 2021

@simona745 ano, vyplaca sa mesiac pozadu

natalienka12
15. apr 2021

@simona745 ale to je len moj odhad, ze v maji, mozno ho zrusia este v aprili alebo az v juni, ja neviem, ake plany ma vlada

sofia1
15. apr 2021
mondok21
15. apr 2021

@simona745 ono za april urcite este davku dostaneme.
Pokial zacne maj tak musi vyplatit davku pandemickehp aj za maj (v juni) cize sl zrusia pandemicky 15teho maja za maj este dostaneme rodicak. Potom uz nie.

sofia1
15. apr 2021

@mondok21 ja som počula,že ma trvať dlhšie...teda vyplacat

marryen
15. apr 2021

@sofia1 Nehnevaj sa, ale Očr pre pracujúcich zrušili, školy sa otvárajú, obchody a služby tiež. Tak dokedy by si to chcela poberať?

mondok21
15. apr 2021

@marryen pozri sa ja nepracujem nemam ziadny prijem iba rodicak lebo nemam kam umiestnit sxna, takze aj tych 400€ je dobrych. Odrobila som par rokov . Zasluzim si dostavat rodicak ze som cosi statu odviedla. Teraz som doma lebo musim byt. A tiez musime z niecoho zit! A kedze oracu este nemam, je logicke ze som synom doma, kedze mi ho zoberu mozno do skolky v sept! Sukromne? A za co? Za 400€? To je jedine riesenie ale nie v pripade ked chce clovek usetrit nie? A resp nemali vy sme z coho platit sukromnu.. och milujem tieto narazky na pandemickx rodicak, ked vobec neviete aku ma dana mamicka situaciu! A ze niekedy ozaj nie je na vyber! Tak klud, my sme si to nevymysleli. Zrusia ho zrusia ok. Zatial plati. Ja nezarabam staram sa stale o 3rocne dieta. A jasle? Tam mi ho nezoberu lebo nemam pracovnu zmluvu.
Vsetky moznosti vcerpane takze vdaka Krajniak za rodicak!

mondok21
15. apr 2021

@marryen a kde si pocula ze sa rusi Ocr? Este sa nemoze pokial sa neotvoria vsetky skoly.

marryen
15. apr 2021

Taká situácia s umiestnením do školky je tu každý rok. Tiež som mala to isté pred dvomi rokmi a žiadny rodičák som nedostávala. A čo som mala podľa Teba robiť? To, že si štátu odviedla, je super. Ja som tiež odvádzala, šla som na rd po 10 odpracovaných rokoch. A čo teraz? Ja som si nezaslúžila? A nedostávala som nič a čo teraz... dieťa dovrši 3 roky a dovi. Čo ďalej nikoho nezaujímalo. A áno....ide to z daní pracujúcich..preto nás to štve.

marryen
15. apr 2021

@mondok21 školy a školky sú už od pondelka všetky otvorené pre všetky deti. Na druhý stupeň sa pandemická OčR nevzťahuje.

marryen
15. apr 2021

A ak sa niekto rozhodne nechať dieťa doma len tak , tak nárok na OčR nemá. Už len z toho dôvodu je to voči pracujúcim nespravodlivé. Aby matky bez práce boli zvýhodnené....preto nám to vadí. Rovnaký meter na každého.

mondok21
15. apr 2021

@marryen ale to uz nie je problem nas ktore mame este doma deti 3rocne my sme si predsa koronu nevymysleli ani pandemicky rodicak... mam syna starsieho ide do skoly uz a kvoli tomu, ze som doma s mladsim tak musi byt doma aj on! A je predskolak to ti pride fer? Tiez je to nefer, ze iba deti kritickej infra chodili atd stat rozdelil deti a vobec celu spolocnost! Deti mali chodit vsetky nie ich delit! ale nic s tym neurobime, preto som vdacna aspon za ten rodicak. Dieta mam predsa doma a nema mi ho ani kto opatrovat kedze nikto nie je na dochodku atd.
Ale moj starsi syn si to tiez pekne odtrpel lebo musel byt doma lebo zial nie som zdravotna sestra ani doktor ani predavac! Hrozne ...
Vsetko si to odskacu ti najmensi, ti co maju trpiet najmenej... nase deti:(

alenah31
15. apr 2021

@marryen pandemická očr sa stále vzťahuje na žiakov 5. ročníka, ktorí nedovŕšili 11 rokov, na staršie deti ročníkov 5.-9., ktorí majú pandemickú očr potvrdenú pediatrom kvôli zdr. stavu (napr. moja kolegyňa na siedmaka s epilepsiou) a taktiež sa stále vypláca rodičom, ktorí po RD nastúpili automaticky na pandemickú očr z dôvodu, že ich dieťa nebolo prihlásené do predškolského zariadenia - tu bude zrejme pandemická očr vyplácana v rovnakej dĺže ako pandemický RP. .

mondok21
15. apr 2021

@marryen tak som zvyhodnena, lebo mam este male dieta a nemam prijem vsak a staram sa o dieta tak preco by som nieco dostavat nemala? Nepride mi to dake nefer...

simona745
15. apr 2021

@mondok21 čiže ak skončí v máji tak v júni už nedostaneme áno tak?

mondok21
15. apr 2021

@marryen na prveho syna som nedostala nic padli 3 roky a dovi a teraz zial je korona pracu mam v dohladne az v sept asi takze? Dovtedy je uplne v poriadku ak budem od statu dostavat PR... kedze iny prijem zatial nemam... myslim ze PR sa tyka iba tych ktore cosi odpracovali nie takych ktore si robka deti ako na beziacom pase...

mondok21
15. apr 2021

@simona745 ano presne musi zacat ten dany mesiac

mondok21
15. apr 2021

@marryen nie vsetky mamicky maju na PR narok tam su podmienky atd.., takze nie kazda ktora sa doma stara o dieta ho dostane

mondok21
15. apr 2021

@simona745 v juni dostaneme este za maj ale za jun uz nie

marryen
15. apr 2021

@mondok21 práveže nie PR sa týka hlavne tých čo nepracovali a poniektoré ešte nikdy , to je na tom najhoršie. Keby to bolo pre pracujúce, tak by to nikoho neštvalo si myslím.

marryen
15. apr 2021

@mondok21 nedostane ho práve taká, čo pracovala. Tá si vyčerpe podporu pol roka a dovi. A pandemický sa vypláca už vyše roka. Tak uznaj sama, že je to nefér.