icon

Pandemický rodičovský príspevok - ako ho vybaviť?

4. jan 2021

Dobrý večer. Chcela by som sa informovať ohľadom PRD. Syn bude mať v marci 3roky do škôlky môže ísť až v septembri manžel robí a syna nemám na koho nechat.
Otázka je či môžem poberať pandemicky rodičovský príspevok na tých 6mesiacov? Alebo ako to vlastne je? Aké papierovačky alebo čo vlastne k tomu potrebujem?
PS: poprosim blbé komenty si nechajte....
Ďakujem VEĽMI PEKNE za odpoveďe..

Strana
z4
mondok21
15. apr 2021

@marryen o tom neviem asi mas zlu info lebo oni vidia cez system ci si odviedla dake dane std.. aj v podmienkach to je..,moja znama nedostava nic napr...je nezamestnana veden na upsvr a ma male dieta ale predtym tiez nepracovala takze matersku nemala rodicak ten nizsi iba mala cely cas ale PR nedostava

alenah31
15. apr 2021

@mondok21 nemáš pravdu - P RP sa týka všetkých nielen tých, ktoré niečo odpracovali - stačí ak nemáš žiadny iný príjem alebo dávku a nárok vznikol. A momentálne na tom "zarábajú" práve tie, ktoré celý život nerobili nič.....alebo len veľmi málo.

mondok21
15. apr 2021

@marryen ja co viem tak na upsvr radia skor mamickam najprv cerpat PR a potom ist na podporu a ved predsa podporu mas iba vtedy ak cosi odpracujes nie? Tu som vyuzila aj ja ale uz davnejsie...pocas rodicaku ten poberal muz a ja podporu;)

marryen
15. apr 2021

@mondok21 PR nemá nič s tým kto koľko dane odviedol. To nieje dávka zo SP, tie sa vyplácajú podľa toho.

mondok21
15. apr 2021

@alenah31 tak ak to tak je mohli to upravit a dat ten PR iba nam pracujucim 🤷🏽‍♀️Ale netreba vsetky hadzat do jedneho kosa... chapem to, ale chapte aj vy nas co byt doma musime a pracovat teraz este nemozeme...

natalienka12
15. apr 2021

A čo sa tu vadíte ako na smetisku? Jasné, že pandemický rodičovský bude čoskoro zrušený a tie, ktoré nemajú žiadnu prácu a poberali práve PRP budú mať obrovský problém si nájsť prácu. Ja by som nikomu nič nezávidela, nikdy sa nedá nič urobiť tak, aby boli spokojní všetci.

alenah31
15. apr 2021

@mondok21 nárok na pandemický RP majú tie osoby, ktorým počas mimoriadnej situácie skončil štandardný RP a po jeho ukončení nemajú nárok na inú dávku alebo iný príjem. Nikoho nezaujíma či cez "systém" niekto vidí či pracoval alebo nie. A keby nebola korona a škôlku nedostaneš - tak by si robila čo? To je bežný problém skoro v každom meste. A štát nie je povinný sa ti o dieťa starať ani ti naň prispievať pokiaľ si si vyčerpala zákonom stanovenú dobu. Mne sa o syna po RD tiež starala opatrovateľka - dovŕšil 3 roky v marci a škôlku sme dostali až od septembra. Nikoho nezaujímalo kde na ňu vezmem. Rozhodla si sa mať dieťa - tvoja zodpovednosť, tvoja starosť.

mondok21
15. apr 2021

@natalienka12 problem? Urcite nebudem mat problem. Na to si kde prisla? Som 7 rokov doma s dvoma detmi a nahodou prisla korona a nahodou mi vysiel PR. Lebo som sa nemohla vratit do prace. A ja mozem za to ze je korona a PR? Kebyze nebol tak ok nemam prijem ratali sme s tym , ale je PR takze pomoze to;)

mondok21
15. apr 2021

@alenah31 ratali sme aj s tym ze prijem mat nebudem a budem sa starat o syna doma. V zivote by som ho nedala opatrovatelke. Takze sme ratali so vsetkym a vysiel PR takze ok🙂 ak ho zrusia ok;) ja mam uplne ciste svedomie v tomto!
Stat ponuka🙂 ok🙂 preco nie🙂

natalienka12
15. apr 2021

@mondok21 ja netvrdím, že budeš mať ty problém si nájsť prácu, ale veľa iných mamičiek áno, veľa podnikateľov kvôli korone skrachovalo, tým pádom je aj menej miest pre zamestnancov. A zamestnávateľ radšej zamestná bezdetnú ženu ako takú, čo bola doma 10 rokov s deťmi. Ďalší problém je ten, že keď matke končil 3 ročný rodičák, už si pomaly hľadala prácu. A teraz...? tie, čo ho berú si myslia, že bude ešte 7 vĺn korony a budú ho brať až do 12 rokov veku dieťaťa hádam. Tak sa pochopiteľne ani do práce nehrnú. Klasická výhovorka, nezobrali mi dieťa do škôlky. A? Keby nebola korona a kovidový rodičák, tak každá jedna by bola doma s príjmom 0, resp. s rodinnými prídavkami.

mondok21
15. apr 2021

@alenah31 ja rodicov nemam mne sa nema kto starat o dieta dobre? A ano mam zan zodpovednost preto sa on ho staram a ide do skolky v sept! S cim mas problem? S tym ze poberam PR? Som vzdelana osoba kt si cosi odrobila, uplne s prehladom mam narok na PR pokial bude a teba do toho nic. Nie som ziadna ciganka kt si robi detia berie davky od statu! Nehadz vsetky matky kt beru PR do jedneho vreca dobre?

mondok21
15. apr 2021

@natalienka12 joooj moja;) ja do prace pojdem v sept;) nic sa neboj ja nie som naivna 🙂

mondok21
15. apr 2021

@natalienka12 beriem PR len druhy mesiac tak sa skludnime🙂 kazda mama ma svoj pribeh;)

natalienka12
15. apr 2021

@mondok21 ja nie som "tvoja" a po druhé, mne je jedno, či pôjdeš a kedy pôjdeš, kľudne si ber pandemický RP, jasné, že máš nárok, kým ho vláda nezruší. Pýtam sa, prečo na mňa útočíš? Ja ti ho nezávidím. Ale je isté, že čoskoro zrušený bude. Do septembra ho vyplácať isto nebudú.

mondok21
15. apr 2021

@natalienka12 urcite nebudu to mne je uz jedno ,teraz vyplacaju;) usetrim na dalsie mesiace;))
Nesudte matky ked neviete co robia ako atd ako su na tom!

mondok21
15. apr 2021

@natalienka12 urcite nezavidis vsak asi mas vyssi prijem ako 400€ kto by zavidel PR ze?

natalienka12
15. apr 2021

@mondok21 no mám príjem podstatne vyšší a nezávidím...nikoho nesúdim, iba konštatujem, že bude problém so zamestnanosťou

sofia1
15. apr 2021

@marryen a čo sa do mňa navazas?ako vieš,že ja poberam?len som banan odpisovala....bud máš zlý deň alebo závidíš babam čo to poberajú

mondok21
15. apr 2021

@natalienka12 to bude ale to bude skor pripad pre tie co nepracovali nikdy

natalienka12
15. apr 2021

@mondok21 jasné, hlavne tie, ale aj také, ktoré pracovali krátko alebo majú zlú kvalkifikáciu, bez potrebného vzdelania a tak...ono ekonomika sa dúfam rozbehne a bude všetko fičať ako pred koronou, ale nejaké obdobie to potrvá. Bohužiaľ.

simona745
Autor odpoveď zmazal
simona745
15. apr 2021

@mondok21 ďakujem

mondok21
15. apr 2021

@simona745 neni zaco🙂))

simona745
Autor odpoveď zmazal
mondok21
15. apr 2021

@simona745 ja nepreberam nikoho ak si si nevsimla tak dve sa tu navazaju ze poberame PR a mala som pociz ked si mi podakovala ze je vsetko ok... 🤷🏽‍♀️

mondok21
15. apr 2021

@simona745 nabuduce si potom neoytaj radu o PR resp urcite nie na modrom koniku... tu ta za to ukameňuju...🙈

Strana
z4