icon

Patrila by mi materská?

4. máj 2022

Ahojte mozno sa budem zdat hlupa ze co sa pytam ale som opatrovatelka svojho tazko zdravotne postihnuteho dedka 1 rok teda stat ma zamestnava a ked dobre viem tie roky co opatrujem sa mi nerataju no nemam vtom jasno otazka je taka s priatelom uz by sme chceli aj dietatko pred opatrovnictvom dedka som nebola zamestnana iba kratko na dohodu kedze som chodila na vysoku skolu ako denna studentka povedzme po 2 rokoch ako opatrovatelka mi chodi nejaka materska ? Alebo iba rodicovsky prispevok dakujem za odpovede 😊

dori2
4. máj 2022

pokial viem, opatrovatelsky prispevok sa do vymeriavacieho zakladu pre MD nerata. tam sa zapocitavaju len prijmy z ktorych platis odvody

alenah31
4. máj 2022

na materské momentálne nárok nemáš - opatrovateľský príspevok je príspevok na starostlivosť o ZŤP osobu- nie príjem, z ktorého platíš odvody na NP. Ak otehotnieš teraz budeš od narodenia dieťaťa poberať nižší RP. Na materské potrebuješ aspoň 270 dní NP za posledné 2 roky (mať platené odvody na nemocenské poistenie) a NP musí byť aktívne resp. musíš byť v OL - nespĺňaš ani jedno.

autor
4. máj 2022

Dakujem za odpovede len som si to chcela vyjasnit 😊