Peniaze počas tehotenstva
“Ahojte. Vie mi niekto poradiť prosím vás? Pracujem 1. maja v sucastnom zamestnani, momentalne som v 2.mesiaci. Ked budem pracovat este cca do 5.mesiaca, tak okrem toho tehotenskeho dostanem este niejake peniazky? Mam prve tehu a este sa v takychto situaciach nevyznam”
@lorika6988 Skús kuk pravne pre rodica. Narok na rodicovsky budes mat po porode automaticky do 3 rokov veku dietata. (Ak ti nepriznaju matersku). Na to aby ti priznali matersku musis byt nemocensky poistena 270dni za obdobie 2rokov (to by malo platiť aj pre uplatnenie tehotenskeho). Takto cca, skus kuk na nete este😉
ku dnu naroku na tehotenske musis splnat vsetky podmienky inak narok zanika - na tehotenske vznika narok po splneni podmienok od 13tt ak pracujes od 1.5.2021 a pred tym si nepracovala a teraz si povedzme 8-9tt, tak narok na tehotenske ti nevznikne, kedze ku dnu naroku nebudes mat splnenu podmienku 270 dni NP za posledne dva roky
co sa tyka materskej tak to neviem - kedy mas termin porodu? tam by si to teoreticky stihnut mohla aj ked asi nie 6 tyzdnov pred ako sa zvykne chodit a tym padom prides o par tyzdnov vyplacania, len teda smolu by si mala ak by si porodila skor, moze to aj nevyjst
narok na nizsi rodicovsky budes mat automaticky
ale najdolezitejsia otazka je ci si pred tym pracovala a splnas tieto podmienky akurat chces mat 90 dni u noveho zamestnavatela, aby sa ti z tohto zamestnania pocital vymeriavaci zaklad
@lorika6988 ak myslíš okrem výplaty tak nie....
Preco budes pracovat iba do 5teho mesiaca?
Ale ak si uz pracovala pred otehotnenim, tak ti by ti materske malo vyjst a potom aj vyssi rodicak.
@lorika6988 skús špecifikovať aké peniaze myslíš a kedy....je rozdiel či od 5.mesiaca chceš ísť na PN(hlavne či budeš mať diagnozu na PN) alebo myslíš po narodení dieťaťa...do narodenia dieťaťa máš predsa plat a tehotenské, príp.ak budeš mať diagnozu môže ťa lekár nechať na PN....po narodení dostaneš príspevok po narodení dieťaťa a materskú, neskôr budeš mať rodičák a rodinné prídavky.....nejké zázraky a finančné zabezpečenie od štátu nečakaj, vyživovaciu povinnosť majú rodičia
@petamich prečo by prišla o pár týždňov vyplácania? Nárok sa posudzuje ku dňu pôrodu. Ak nastúpi na materskú 6 týždňov pred,ale vtedy by ešte nejaké dní chýbali, bude sa čakať na reálny dátum pôrodu. Ak do neho tých 270 dní nazbiera, materská sa vyplatí aj spätne.
O pár týždňov vyplácania by prišla ak by dobrovoľne išla na materskú neskôr ako 6 týždňov
@lilinka88 no ved to som tym aj myslela, ak nastupi na matersku menej ako 6 tyzdnov pred porodom napr. ku dnu porodu, tak materska sa jej bude kratit a dostane vyplatene o 6 tyzdnov menej, ak splni narok az ku dnu porodu, ci ja tomu zle rozumiem? lebo dava to zmysela ako pises 🙂 ale mozno som sa ja zmiatla tymto: Ak sa rozhodnete na materskú dovolenku dobrovoľne nastúpiť neskôr ako 6 týždňov pred pôrodom, materská dovolenka sa vám skráti - odo dňa pôrodu na 28 týždňov, osamelej žene do uplynutia 31 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, bude uznaná materská dovolenka v dĺžke 37 týždňov.
@janulienka_janka pracovala som uz aj predty roky ale iba 4hod zmluvu som mala
@petamich pracovala som aj predtym uz roky, ale mala som iba 4hodinovu zmluvu.
@ofzuza ja by som pracovala aj dalej ale robim fyzicku pracu v obchode, a aj ked tak tazke nedviham ale to pobehovanie aj stres. A tiez by som uz nechcela v velkym bruskom. A dochadzat v zime tiez je problematicke.
@petamich
@nevenka posudzuje sa ku dňu pôrodu. Na materskú môže nastúpiť napr tých 6 týždňov pred pôrodom a ak vtedy ešte nespĺňa 279 dní NP, nevypláca sa hneď,ale čaká sa, či do reálneho datumu pôrodu tie dni dozviete. Ak áno, prizná sa materské od dátumu ako si žiadala - 6 týždňov pred pôrodom. Ak nenazbiera, materské sa zamietne.
Ak však napr spĺňa podmienku 270 dní NP a sama sa rozhodne,že sa cíti dobre a z nejakého dôvodu chce pracovať dlhšie a nastúpi na materskú napr 2-3 týždne pred pôrodom, vtedy sa materské kráti na 28 týždňov od dňa pôrodu.
Snáď som to vysvetlila zrozumiteľne
@lorika6988 je jedno akú zmluvu si mala, či na TPP, dohodu, polovičný úväzok. Pokiaľ bolo odvádzane nemocenské poistenie, ráta sa ti to.
Pokiaľ je pre teba práva náročná alebo tvoj gyn uzná,že by si ju nemala ako tehotná vykonávať, má ťa zamestnávateľ preradiť na inú, vhodnú prácu. Ak by bola menej platená, môžeš si požiadať o vyrovnavaciu dávku. Ak pre teba zamestnávateľ nemá inú prácu, je to prekážka na strane zamestnávateľa a teda môžeš byť doma a mal by ti to on platiť
Takze ak by ma doktor vypisal na PN tak by som dostavala to pnko a ked splnim podmienky tak aj to tehote ske?
@lorika6988 áno, môžeš poberať PN a súbežne tehotenské - PN na základe vystavenej PNky (počítaj ale,že budeš mať byť doma a von iba cez vychádzky) a tehotenské ak splnis podmienky. Ak budeš poberať materské, deň pred nástupom na materskú sa ukončí PN a začneš poberať materské a do pôrodu aj tehotenské. Ak nárok na materské nebudeš mať, môžeš ostať PN do pôrodu a od pôrodu si vybaviš rodičovský príspevok. Keďže by si nemala nárok na materskú, poberala by si nižší rodičovský.
@lorika6988 ano ak budeš PN , postupuje sa rovnako ako pri každej PN-ke....čiže ak budeš mať vychádzky tak 2hodiny doobeda a 2poobede a sedieť doma...kontroly chodia aj tehotným.....+ PN tiež nie je 100%platu, takže treba počítať s nižším príjmom....

Predtým si už niekde pracovala??