Peniaze, práca a materská pre otca
Zdravim v 18tke som sa sem zaregistrovala ale žial mala som mimomaternicove tehotenstvo teraz som tehotna znova už pracujem a chcela by som si riesit otazku byvania...mam mnoho otazok ktore som nevedela najst na internete...
Ak nemam ukončenu strednu školu a pracujem jeden rok na ake peniaze mam narok? v akej vyske?
možem zamestnavatela požiadat o šetrenie v zamestani na žiadost lekara? musi mi to splnit ak mam zmluvu na dobu určitu?
možu ma vyhodit ked sa dozvedia že som tehotna?
do ktoreho mesiaca možem pracovat ak inak nezhodnoti lekarka?
ak si zoberiem uver na dom je možne nejak požiadat o odloženie splacania?
ak priatel pracuje už dlhšie oplati sa aby siel on na MD?
ak chcem aby dieta malo dve krstne mena a dve priezviska čo musim vybavit?
kedy a kam musi ist otec dietata podpisat že je otcom čo k tomu potrebuje?
su nejake vyhody pre tehotne ženy o ktorych je dobre vediet?
a este co sa tyka vyhod, tak nie je nic specialne, iba mozes chodit k lekarovi neobmedzene, nie len tych 7 dni, ktore vyplyvaju zo ZP
na papieri mam aj ja aj priatel 500€ on dostava cca 500-700 zaleži na odpracovaných hodinach a ja 800€ (zvyšok do obalky s ktorej si hoci kedy hoci co strhnu)
to materske znamena co? to je už materska ci pocat tehotenstva daka vypomoc?
na matriku možme ist hocikedy či až tesne pred narodenim 7-9 mesiac?
a ohladom navstev u lekara tento mesiac som bola prvy krat je možne že mi to zamestnavat stiahne z "obalky" je možne sa branit?
a ešte kedy je vyplatený prispevok hned po narodeni ? (dajme tomu do tyždna) treba o to niekde poziadat či je to automaticke (som prvorodicka)
@20tatianas preboha, co tak troska studovat na nete? Ved ti jasne napisala, kedy sa dostava materska, ale musis mat odpracovanych 270 dni a pocita sa to z hrubeho platu na vyplatnej paske, nie z toho, co ti daju do obalky. O prispevok musis poziadat, ale az ked sa dieta dozije 28 dni, vtedy to musi podpisat gynekolog a pediater.
@moni244 na nete je toho važne vela a vela informacii je aj nepravdivych preto som sa chcela opytat skusenejsích...mam odpracovany takmer rok
@20tatianas materske dostanes len z toho, co mas oficialne, takze z 500 E je to cca 350 E
na matriku mozes ist hocikedy
ziadny prispevok sa nedostava automaticky, o kazdy jeden treba poziadat
branit sa proti vyplacaniu casti mzdy len tak na ruku sa mozes staznostou na Inspektorat prace

@20tatianas
budes mat narok na:
materske vo vyske 70% z priemernej hrubej mzdy, a to po dobu 34 tyzdnov
prispevok pri narodeni (cca 830 E)
rodinne pridavky 23,56 E/mesacne
otec dietata si moze v praci uplatnit danovy bonus na dieta
ak mas narocnu pracu, ktora sa nesmie vykonavat v tehotenstve, tak ta zamestnavatel musi preradit na ine pracovne miesto, ak take nie je, tak mozes byt doma, a poberat nahradu mzdy vo vyske priemernej mzdy
na MD sa nastupuje v 34. tyzdni, ak je rizikove tehotenstvo, tak v 32. tyzdni
ak mas PP na do urcitu, tak sa konci dohodnutym dnom (ak by ti PP nepredlzili), bez ohladu na to, ci si alebo nie si tehotna
odlozenie splatok HU je len na povoleni banky (ale pochybujem o tom)
priatel moze ist na MD, ale az po 14 tyzdnoch, ci sa to oplati zavisi na vyske jeho mzdy
dieta moze mat 2 krstne mena, ale priezvisko iba jedno
suhlasne vyhlasenie o otcovstve sa robi na hociktorej matrike, je potrebny len OP oboch rodicov