icon

Poberá niektorá materskú z rakúska?

aneta04
27. apr 2020
kiki68
27. apr 2020

Ja budem, ale zijem v Rakusku a tiez tu budem rodit. Teraz poberam par mesiacov na rizikovom Fruh Mutterschutz. Potom sa to prehodi. Ale vyzera, ze v Maji sa beztak otvoria urady a malo by sa dat hocico lahko vybavit.

aneta04
autor
27. apr 2020

Ahoj, a v kolkom mesiaci ti schvalili rizikove?

aneta04
autor
27. apr 2020

@kiki68 ide mi o to, ze som opatrovatelka..prisla som domov 12.3 , bola som v karantene..presunuli mi prehliadky u dr.. nasledne vypisali na rizikove, ktore neschvalili.. a vobec neviem co mam dalej robit. Do prace sa vratit uz nemozem kvoli statnej karantene,odvody si platim ale neviem ci budem mat narok na matersku ked nepracujem a budem si odvadzat len odvody

kiki68
27. apr 2020

@aneta04 18tt,ale bolo to planovane skor, len to neslo. Na dom bola od 8tt na striedacku na pn. Vylozene udrziavane tehu. V 18tt bol uz krcok 21mm a tak ma hned sikoval na rizikove. Mam velmi fajn lekara. Rizikove sa na poistovni vybavilo za 3 minuty. Zamestnavatel tiez asi tolko zabral.

kiki68
27. apr 2020

@aneta04 kto schvalil rizikove? Lekar na Slovensku? Lebo v Rakusku je iba zopar dovodov na rizikove tehu, musi to vypisat rakusky lekar tam tie tlaciva a az od ukonceneho 16tt sa to da vobec.

aneta04
autor
27. apr 2020

@kiki68 sk gynekolog..ano je tam diagnoza co schvaluje at..prave,ze som aj ja v 22+3 tt..mozno skor sme poslali ako trebalo nakolko problemy s placentou tam su od 20 tt

kiki68
27. apr 2020

@aneta04 tam je placenta praevia po 20tt ako dovod . Ehm mozno problem bude pre nich Sk gynekolog. Fakt neviem, lebo to by schvalit mali. Ako u mna nikto ani nedebatoval o diagnoze, prefotili tlacivo od gyn, prefotili dve strany z mutterkindpass a bolo. O dva tyzdne iba doslo z poistovne ze kde maju zasielat peniaze. Viem ze na rizikovom je podmienka, ze nesmies opustit Rakusko ( aspon tak ma moj gyn upozornil) . Ze nech nejdem na sk, keby skoncim v nemocke tak poistovna spravi problem. Ale Ty asi v Rakusku trvaly pobyt nemas. Ak si platila min 6 mesiacov odvod narok by mal byt. Ale su tam tiez vynimky, co som citala nejake clanky.

kiki68
27. apr 2020

@aneta04 tiez s tou materskou s celkovo mutterschutz by som kontaktovala priamo poistovnu. Socialku aj zdravotku. Aby poskytli info co presne potrebuju za dokumenty. Osobne tam ist nemusis, to sa da mailom.

aneta04
autor
27. apr 2020

@kiki68 ja mam pobyt na Sk, pracujem v At 5 rokov tak dufam ze tieto 3 mesiace nezavazia

darina2711
27. apr 2020

@kiki68 skús si nájsť na FB skupinu -ako si vybavím wochengeld....administratívny sú Mária Cepisakova,Irena Krajciova ....Simona Bartošová...skús jednej z nich napísať ,mne s tým pomáhala Majka ,vse vybaviť....rakusaci to majú hrozne komplikované a ak neznas ich zákony je to o to horšie....tam treba dávať bacha aj na dátumy.Napis si tam oni ti poradia ;)

kiki68
28. apr 2020

@darina2711 ja s tym problem nemam, my uz mame rok doma prediskutovane ako do toho pojdeme. Mne to komplikovane nepride. Iba to , ze su teraz do Maja este nie velmi funkcne urady.

aneta04
autor
28. apr 2020

@darina2711 to si asi mne chcela🙂, ano pomaha mi Majka..🙂 len to ide velmi pomaly..