Poberá niektorá materskú z rakúska?
Ahoj, a v kolkom mesiaci ti schvalili rizikove?
@kiki68 ide mi o to, ze som opatrovatelka..prisla som domov 12.3 , bola som v karantene..presunuli mi prehliadky u dr.. nasledne vypisali na rizikove, ktore neschvalili.. a vobec neviem co mam dalej robit. Do prace sa vratit uz nemozem kvoli statnej karantene,odvody si platim ale neviem ci budem mat narok na matersku ked nepracujem a budem si odvadzat len odvody
@aneta04 18tt,ale bolo to planovane skor, len to neslo. Na dom bola od 8tt na striedacku na pn. Vylozene udrziavane tehu. V 18tt bol uz krcok 21mm a tak ma hned sikoval na rizikove. Mam velmi fajn lekara. Rizikove sa na poistovni vybavilo za 3 minuty. Zamestnavatel tiez asi tolko zabral.
@aneta04 tam je placenta praevia po 20tt ako dovod . Ehm mozno problem bude pre nich Sk gynekolog. Fakt neviem, lebo to by schvalit mali. Ako u mna nikto ani nedebatoval o diagnoze, prefotili tlacivo od gyn, prefotili dve strany z mutterkindpass a bolo. O dva tyzdne iba doslo z poistovne ze kde maju zasielat peniaze. Viem ze na rizikovom je podmienka, ze nesmies opustit Rakusko ( aspon tak ma moj gyn upozornil) . Ze nech nejdem na sk, keby skoncim v nemocke tak poistovna spravi problem. Ale Ty asi v Rakusku trvaly pobyt nemas. Ak si platila min 6 mesiacov odvod narok by mal byt. Ale su tam tiez vynimky, co som citala nejake clanky.
@kiki68 skús si nájsť na FB skupinu -ako si vybavím wochengeld....administratívny sú Mária Cepisakova,Irena Krajciova ....Simona Bartošová...skús jednej z nich napísať ,mne s tým pomáhala Majka ,vse vybaviť....rakusaci to majú hrozne komplikované a ak neznas ich zákony je to o to horšie....tam treba dávať bacha aj na dátumy.Napis si tam oni ti poradia ;)
@darina2711 ja s tym problem nemam, my uz mame rok doma prediskutovane ako do toho pojdeme. Mne to komplikovane nepride. Iba to , ze su teraz do Maja este nie velmi funkcne urady.
@darina2711 to si asi mne chcela🙂, ano pomaha mi Majka..🙂 len to ide velmi pomaly..

Ja budem, ale zijem v Rakusku a tiez tu budem rodit. Teraz poberam par mesiacov na rizikovom Fruh Mutterschutz. Potom sa to prehodi. Ale vyzera, ze v Maji sa beztak otvoria urady a malo by sa dat hocico lahko vybavit.