Poberanie materskej
Zdravím❤️ , chcela by som sa opýtať či máte niektorá z vás skúsenosť s tým že , poberá materskú váš partner a nie vy. Čakáme spolu prvé dieťatko a nemám s týmto vôbec žiadnu skúsenosť a chcela by som vedieť vaše skúsenosti . Rada by som vedela že za akých okolnosti je to možné , ci ju musím poberat ja alebo môže partner namiesto mňa a podobne. Ďakujem/e vopred za odpovede ☺️
@kikinka006 jasne moze poberat. Ale ked je zamestnany a chcete aby poberal len tak naoko, tak mu to neschvalia, o dieta s musi realne aj starat. Idealne je led je szco, vtedy mu urcite schvalia aj ked sa o dieta budes starat ty
@joannita len ja som niekde čítala že je to možné aj vtedy keď ma iny príjem aj u toho istého zamestnávateľa len tam pracuje na inú pracovnú zmluvu- v tomto prípade náhodou neviete ako to funguje ? či tiež by bolo ideálne keby je szco
@kikinka006 ak bude otec počas MD pracovať, musí tam byť skrátený úväzok tak aby mohol zabezpečovať starostlivosť pre dieťa a k tomu samozrejme aj príjem musí byť adekvátne znížený.....ak má príjem, SP požaduje od zamestnávateľa koľko hodín v danom mesiaci odpracoval a za aký príjem(to si vie preveriť vo výkazoch čo zamestnávateľ posiela do SP.....čiže aj príjem tak na podstatne menej hodín, ráta sa aj cesta do a z práce, čiže ak niekto pracuje na 6hodinový úväzok a hodinu má od práce, tak samozrejme nemá ako zabezpečovať starostlivosť o dieťa.....
@joannita a szco v tom case môže fakturovať? niekde som cítala, že môže pracovať iba na home office
@chadkroeger moze fakturovat
@chadkroeger jasne moze fakturovat, moue mat normalne prijem. To ci je na HO mu nikto neodkontroluje. Ak je chlap zsco bez problemov matersku schvalia.
@kikinka006 ano takto nejak to je, ale SP to ma osetrene vsetko, je to komolikovane a musia sa tam splnit nejake tie veci co ti uz pisala jedna baba tu
@joannita ze tety na sp nie su iniciatívne a nechodia na kontroly? 🙉
@kikinka006 Ak mas ty nárok na matersku davku je to prednostna davka. Cize moze ist otec na rodicovsku az po tebe.
@chadkroeger ano,manzel poberal aj materske aj fakturoval
@chadkroeger pise sa to niekde ze musi robit HO? Lebo to pochybujem ze je to niekde takto dané. A keby aj a nebol by doma, tak.... Isiel k lekarovi, do obchodu, kupit plienky, do lekarne, atd atd. Ale teda mojmu muzovi nikto nehovoril ze musi robit HO

@kikinka006 moze aj otec dietata - avsak poberat moze zacat az 6t po porode.