icon

Podmienky na podporu po materskej

18. aug 2025

Ahojte,
Snáď mi tu bude vedieť niekto poradiť.
Jedná sa o to že, od 2.1.2024 som bola zamestnaná vo firme. (Predtým som pracovala tiež nepretržité)
V auguste 2024 som otehotnela a ostala rizikovo od začiatku tehotenstva na PN-, zmluvu som mala len do decembra,samozrejme ju somnou museli ukončiť keďže som bola tehotná.
Do apríla som teda ešte ostala na PN a od Apríla som šla na materskú.
Materská mi bude trvať do Novembra potom RD.
Moja otázka znie,ak mi skonci materska tzn.v Novembri môžem si žiadať o podporu? Alebo musím na RD.
Lebo pokiaľ malá bude mať 3roky tak mi tá "2ročna"doba o podporu vyprší.Teda neviem či to spadá aj vtedy ak som bola tehotná.
Lebo ak sa nedá tak som myslela tak,že v Novembri mi skonci materska pôjdem na ten polrok na podporu a po tých 6m na RD.
Niekto poradiť?

zalka
18. aug 2025

@anonym_autor kým budeš na UP kto sa bude starať o dieťa? či partner manžel chce ísť na materskú?

autor
18. aug 2025
@zalka

@anonym_autor kým budeš na UP kto sa bude starať o dieťa? či partner manžel chce ísť na materskú?

@zalka aha toto som zabudla dopísať,nie nechystá sa,takže sa to dá len tak ak by partner šiel na materskú na ten polrok pokiaľ by som ja čerpala "podporu"?

petamich
18. aug 2025

A pred rokom 2024 si tiez pracovala? Ci je vobec narok na podporu.

Narok si mozes uplatnit do 2 rokov od ukoncenia PP cize do toho decembra (presny datum nepises).

zalka
18. aug 2025
@anonym_autor

@zalka aha toto som zabudla dopísať,nie nechystá sa,takže sa to dá len tak ak by partner šiel na materskú na ten polrok pokiaľ by som ja čerpala "podporu"?

@anonym_autor no ak ty budeš na podpore, partner môže čerpať rodičovský a pracovať. Ale len ten nižší, nakoľko nebol na materskej. A až ti skončí podpora, tak požiadaš o rodičovský ty a budeš poberať ten vyšší.

autor
19. aug 2025
@zalka

@anonym_autor no ak ty budeš na podpore, partner môže čerpať rodičovský a pracovať. Ale len ten nižší, nakoľko nebol na materskej. A až ti skončí podpora, tak požiadaš o rodičovský ty a budeš poberať ten vyšší.

@zalka takže priatel moze aj ostat normálne v práci na TPP zamestnaný a poberať aj RD?

autor
19. aug 2025
@petamich

A pred rokom 2024 si tiez pracovala? Ci je vobec narok na podporu.

Narok si mozes uplatnit do 2 rokov od ukoncenia PP cize do toho decembra (presny datum nepises).

@petamich Áno pracovala som 🙂 od skončenia školy som pracovala nepretržite.

zalka
19. aug 2025
@anonym_autor

@zalka takže priatel moze aj ostat normálne v práci na TPP zamestnaný a poberať aj RD?

@anonym_autor áno môže poberať príspevok a pracovať.

autor
19. aug 2025
@zalka

@anonym_autor áno môže poberať príspevok a pracovať.

@zalka ozaj? To som nevedela myslela som si,že musí byť doma na rodičovskej

zalka
19. aug 2025
@anonym_autor

@zalka ozaj? To som nevedela myslela som si,že musí byť doma na rodičovskej

@anonym_autor keď by žiadal o materskú vtedy by musel byť doma. Rodičovský príspevok môže poberať a pracovať.

autor
19. aug 2025
@zalka

@anonym_autor keď by žiadal o materskú vtedy by musel byť doma. Rodičovský príspevok môže poberať a pracovať.

@zalka a môže ostať pracovať v tom istom zamestnaní? A platí to aj vtedy aj vyčerpal otcovskú teda tých 14dní po porode keď som bola

saxana000
19. aug 2025
@anonym_autor

@zalka a môže ostať pracovať v tom istom zamestnaní? A platí to aj vtedy aj vyčerpal otcovskú teda tých 14dní po porode keď som bola

@anonym_autor ano rodicovsky moze cerpat hociktory z rodicov az do dovrsenia 3 roku zivota.jedine pokial by jeden rodic poberal materske druhy nemoze poberat rodicovsky lebo subeh tychto dvoch davok na to iste dieta nie je mozny

zalka
19. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak to platí a dokonca vdáka tomu by mal mat nárok na vyšší rodičovský.

autor
19. aug 2025
@zalka

@anonym_autor tak to platí a dokonca vdáka tomu by mal mat nárok na vyšší rodičovský.

@zalka Ďakujem Vám pekne 🙂