Podmienky na podporu po materskej
Ahojte,
Snáď mi tu bude vedieť niekto poradiť.
Jedná sa o to že, od 2.1.2024 som bola zamestnaná vo firme. (Predtým som pracovala tiež nepretržité)
V auguste 2024 som otehotnela a ostala rizikovo od začiatku tehotenstva na PN-, zmluvu som mala len do decembra,samozrejme ju somnou museli ukončiť keďže som bola tehotná.
Do apríla som teda ešte ostala na PN a od Apríla som šla na materskú.
Materská mi bude trvať do Novembra potom RD.
Moja otázka znie,ak mi skonci materska tzn.v Novembri môžem si žiadať o podporu? Alebo musím na RD.
Lebo pokiaľ malá bude mať 3roky tak mi tá "2ročna"doba o podporu vyprší.Teda neviem či to spadá aj vtedy ak som bola tehotná.
Lebo ak sa nedá tak som myslela tak,že v Novembri mi skonci materska pôjdem na ten polrok na podporu a po tých 6m na RD.
Niekto poradiť?
@anonym_autor kým budeš na UP kto sa bude starať o dieťa? či partner manžel chce ísť na materskú?
@zalka aha toto som zabudla dopísať,nie nechystá sa,takže sa to dá len tak ak by partner šiel na materskú na ten polrok pokiaľ by som ja čerpala "podporu"?
A pred rokom 2024 si tiez pracovala? Ci je vobec narok na podporu.
Narok si mozes uplatnit do 2 rokov od ukoncenia PP cize do toho decembra (presny datum nepises).
@zalka aha toto som zabudla dopísať,nie nechystá sa,takže sa to dá len tak ak by partner šiel na materskú na ten polrok pokiaľ by som ja čerpala "podporu"?
@anonym_autor no ak ty budeš na podpore, partner môže čerpať rodičovský a pracovať. Ale len ten nižší, nakoľko nebol na materskej. A až ti skončí podpora, tak požiadaš o rodičovský ty a budeš poberať ten vyšší.
@anonym_autor no ak ty budeš na podpore, partner môže čerpať rodičovský a pracovať. Ale len ten nižší, nakoľko nebol na materskej. A až ti skončí podpora, tak požiadaš o rodičovský ty a budeš poberať ten vyšší.
@zalka takže priatel moze aj ostat normálne v práci na TPP zamestnaný a poberať aj RD?
A pred rokom 2024 si tiez pracovala? Ci je vobec narok na podporu.
Narok si mozes uplatnit do 2 rokov od ukoncenia PP cize do toho decembra (presny datum nepises).
@petamich Áno pracovala som 🙂 od skončenia školy som pracovala nepretržite.
@anonym_autor áno môže poberať príspevok a pracovať.
@zalka ozaj? To som nevedela myslela som si,že musí byť doma na rodičovskej
@anonym_autor keď by žiadal o materskú vtedy by musel byť doma. Rodičovský príspevok môže poberať a pracovať.
@zalka a môže ostať pracovať v tom istom zamestnaní? A platí to aj vtedy aj vyčerpal otcovskú teda tých 14dní po porode keď som bola
@zalka a môže ostať pracovať v tom istom zamestnaní? A platí to aj vtedy aj vyčerpal otcovskú teda tých 14dní po porode keď som bola
@anonym_autor ano rodicovsky moze cerpat hociktory z rodicov az do dovrsenia 3 roku zivota.jedine pokial by jeden rodic poberal materske druhy nemoze poberat rodicovsky lebo subeh tychto dvoch davok na to iste dieta nie je mozny
@anonym_autor tak to platí a dokonca vdáka tomu by mal mat nárok na vyšší rodičovský.
@zalka Ďakujem Vám pekne 🙂

@anonym_autor kým budeš na UP kto sa bude starať o dieťa? či partner manžel chce ísť na materskú?