icon

Podpora v nezamestnanosti a podpisy počas neprítomnosti na Slovensku.

nerko
17. máj 2019

Mali ste niektorá situáciu, že ste brali podporu v nezamestnanosti a boli ste dlhodobo odcestovaná? Ide o mesiace. Žila by som s deťmi z liečebných dôvodov mimo Slovenska, nepracovala by som tam. Je to vôbec možné? Hlavne mi ide o tie podpisy. Určite sa mi tu kvôli tomu neoplatí cestovať. Čas + prevezené financie. Ďakujem.

wena
17. máj 2019

Nie, nie je to možné. Ak chceš podporu musíš byť evidovaná na úrade práce a splniť podmienky (t.j. preukazovať, že si hľadáš zamestnanie). Nedá sa to tak, že na mesiace odcestuješ preč a budú ti chodiť peniaze bez toho aby si sa ukázala na úrade.

queen_mary
17. máj 2019

V BA staci, ked mas potvrdenie z profesie. Chodim raz za 2 mesiace cca. Mozno by sa dalo dohodnut, ze im budes posielat tie potvrdenia mailom

evittam
17. máj 2019

@queen_mary Nielen v BA. Dokonca ziadne potvrdenie z profesie. Stacilo reagovať na prac.ponuku mailom a nemusela byt ani spätná reakcia. Chodila som 1x za 3mesiace. Všetko vsak zalezi od danej referentky/a

queen_mary
17. máj 2019

@evittam ano, tak myslim. Tlacila som si potvrdenie o reagovani na ponuku. Je to automaticky generovany mail

evittam
17. máj 2019

@nerko A ako pise
@wena mas nielen práva ale aj povinnosti ako nezamestnana registrovana v evidencii uchádzačov o zamestnanie a tie treba splnat podla pokynov daného referenta/ky. Najlepšie sa informovat u nej/neho.

lubik87
17. máj 2019

@nerko ja som prvý krát išla po mesiaci , potom po 3 a potom mi dala až po 4 mesiacoch..dala mi papiere o hľadaní práce potvrdiť za každý mesiac čiže som jej naraz doniesla 3 a 4 pečiatky

9lf9
17. máj 2019

Ako evidovana tak podla § 36 nesmies ist mimo Sk na viac ako 15 dni s výnimkou liecenia- ktore musi byt preukazane. Lebo to ci v zahranici robis alebo nie sa neda odkontrolovat.

lubik87
17. máj 2019

@9lf9 fakt ? Ja som bola v Amerike s mužom mesiac ..nie pracovne ale popozerať krajinu ..ale celkovo teta úradníčka mala v paží bola rada že nemusí nič navyše robiť :P

9lf9
17. máj 2019

@lubik87 naozaj zakon 5 z 2004 §36 tak to uz je na jej svedomi ze sa nedrzala zakona ked o to vedela, ine je ked o tom nevie- ale napr.ked pride predvolanka do vlastnych ruk s opakovanym dorucenim s ponukou prace na poste je max.18dni a ked nepreberies je to nespolupraca s uradom. Proste pri evidencii su prava ale aj povinnosti a je dobrovolna.

lubik87
17. máj 2019

@9lf9 jasné môže byť