Polovičný úväzok, maródka, výpoveď a materská
Dobrý deň, potrebovala by som poradiť s takýmto problémom. Ak už je vytvorená podobná diskusia, ospravedlňujem sa, nenašla som ju, mám takýto špecifický problém.
O 9/2009 do 30.9.2014 som bola nepretržite zamestnaná. Od 3/2013 na polovičný úvazok na dobu určitú do 30.9.2014. Plat v hrubom pri pol. úvazku 170 €. Od 18.9.2014 som PN kvôli rizikovému tehotenstvu - dvojičky. Na Pn budem asi až do pôrodu cca 3/2015. Viem, že materská bude menšia ako RP, takže požiadam o doplatenie. Zaujímalo by ma niekoľko veci:
- ak by som nastúpila na MD 6.týždňov pred pôrodom, môžem si hneď požiadať aj o doplatenie do výšky RP ? alebo sa RP poskytuje až po pôrode?
- neoplatí sa mi hned požiadať o RP a neriešiť MP(ked ten aj tak bude nižší/??
- môžem si nejako ešte prilepšiť k materskej, napríklad DNP? alebo ked´že som PN neoplatí sa mi to.
- kvôli nízkemu vymeriavaciemu základu mám aj malý nemocenský príspevok, môžem si ho ešte nejako zvýšiť alebo už je neskoro??
- mám zostať PN až do pôrodu?? môžem poberať prípadne aj nemocenské aj materský príspevok, ak by som on požiadala 6. týždnov pred pôrodom?
- prípadne viete mi poradiť ešte niečo, čím by som si mohla vylepšiť finančnú situáciu ohladom MD, RD, kedže pri dvojičkách to budem mať zaujímavé 🙂
Veľmi pekne ďakujem za rady.
@zalka tak to som nevedela, dakujem za radu. A nebude to divné, ked jeden den skoncim pn a druhy nastupim opať??Nebude to sociálka skúmať ?
A ked pôjdem na UP, na sociálke si uplatním DNP a budem evidovaná na UP čo ja viem 3 dni a potom pôdem znova na PN a dnp si zaplatím na tie 3 dni a potom už za mna platí štát alebo ako??
stačí byť teda 1 den na UP, jeden den si platiť DNP a potom sa nemocenské ráta z toho 1 dňa a nie z predchádzajúcej práce???A PN mám zostať až do dňa pôrodu alebo mám ukončiť PN a ísť na materskú 6. týždňov pred pôrodom???
Prepáč, pýtam sa tak jednoducho ako laik, pretože sa v tomto vôbec nevyznám a kvôli neserióznosti zamestnávateľa musím riešiť takéto veci ☹ a kaziť si tým tehotenstvo
@mata1984 som myslela, že som to napísala prehľadne tak skúsim ešte raz
ukončenie PN 6.10.
evidencia na UP 7.10.
prihlásenie na DNP 9.10. zaplatiť 4,50e poistné
nová PN z DNP 10.10. ... originál na SP, urobiť kopiu zaniesť na UP
koniec PN 6t pred pôrodom
začiatok MD 6t pred pôrodom
PN, MD vypísať na DPO - dobrovolne poistenú osobu ... nie na zamestnávateľa ani na nikoho iného.
PN , MD sa vyrátajú z DNP .. z ničoho iného.
@mata1984 áno priamo na SP, bud na účet pošlú údaje alebo v pokladni.
A áno dá sa ...
vypíš si 2x RFLO http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne-12122013...
1x im nechaj, 1x si nechaj potvrdiť že prevzali
tu máš poučenie http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne-12122013...
a ešte treba vypísať a RFLO odovzdať prehlásenie http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne---040220... toť vsio...
ak skončí PN tak treba ukončiť aj DNP na tom istom RFLO
ak skončí PN a hned ide MD .. tak DNP zruš až po MD ..
@mata1984 lebo to je minimálny VZ ... vyšší sa ti neoplatí dávať ... lebo si tehotná viac ako 8t ..
no aj ked si bola v práci a bola si na PN tak za teba zamestnávateľ neplatil odvody .. tak ani ty si ako dobrovolne poistená odvody za seba neplatíš ked si na PN ... a prečo po MD .. čo ja viem a čo ak otehotnieš do roka po skončení MD ... tak ešte šancu na dalšiu MD mať budeš ... ak to zrušíš teraz tak nebudeš mať šancu na dalšiu MD
@mata1984 tak nemusíš ísť na PN hned môžeš počkať týžden dva ... ja som ti napísala len postup dátumy si tam môžeš hodiť aké len chceš ... ako tebe vyhovuje
a áno poisťuje sa na dôchodkové a nemocenské poistenie najmenej ... a v SP len nič nehovor bo ti povedia že sa to nedá preto som ti dala formulár aby si sa pripravila doma už na to
@zalka veľmi ti dakujem za pomoc. ale mám ešte otázku ohľadne vyplnania RL FO.
od. 2.variabilný symbol - ten mi pridelia v sp??
od 7-.8-.9. - ten sa ma netýka však??? ako DNP a nezamestnanú
10. vyplnam" dátum vzniku NP" a vymeriavací základ 402,50 a "dátum vzniku DP" a vymeriavací základ 402,5 ?
11. dátum vzniku zmeny??? týka sa to aj mna, ked ja sa len prihlasujem?? asi nie však 🙂
a pri prehlásení treba vyškrtnúť všade to poistenie v nezamestnanosti, kedže mám záujem len o NP a DP?
Ďakujem 🙂

@mata1984 Dám ti jednu radu ... ukonč PN.. prihlás sa na UP ...
potom sa prihlás na DNP VZ 402,50 e .. (jeden den sa prihlás, na druhý chod na PN zaplatíš za den prihlásenia 4,50e )
PN dostaneš 220e
MD dostaneš 260e
je to viac ako dostaneš teraz .. PN rátam, že teraz dostaneš do 100e ... takže to čo ti píšem je na jlepšie riešenie ako z toho vykorčulovať finančne lepšie.