icon

Poradíte ohľadom nástupu na materskú?

misisa
15. jún 2015

Som nezamestnaná o mesiac mám nastúpiť na MD a chcela by som vedieť aké všetky dokupenty/tlačivá si mám pripraviť a ktoré všetky úrady my treba obehať. Kedže som prvorodička nevyznám sa v tom veľmi a na úradoch sú milé pracovníčiky, ktoré vám nič neporadia. Tak sa obraciam na vás ak by ste mi vedeli poradiť bola by som vám povďačná.

havana_frost
16. jún 2015

Ak si zamestnaná ani nebola, tak nárok na materské nemáš. Ak nárok na materské máš a budeš žiadať o materské v ochrannej lehote - tak musíš odovzdať v SP žiadosť o materské a od začiatku MD sa môžeš prihlásiť na dôchodkové poistenie v SP, platiť za teba bude štát.
Ak nárok na materské nemáš, tak musíš taktiež požiadať o materské v SP, kde ti napíšu, že nárok nemáš a s týmto rozhodnutím potom budeš žiadať na UPSVaR rodičovský príspevok - na ktorý máš nárok od mesiaca narodenia dieťaťa. A potom od narodenia dieťaťa sa prihlásiť na dôchodkové poistenie v SP.
V oboch prípadoch môžeš na UPSVaR žiadať o rodinné prídavky (23.52 € mesačne) a o "pôrodné" (jednorazovo 829 €) - ale to až po dožití 28 dní dieťaťa, spolu s rodným listom.
V oboch prípadoch sa prihlás aj v zdravotnej poisťovni, buď ako osoba na MD (od začiatku MD), alebo ako osoba poberajúca rodičovský príspevok (od narodenia dieťaťa).

dena1973
16. jún 2015

Ešte doplním, že prihlásiť sa na SP ako osoba starajúca sa o dieťa, aby za teba platil dôchodkové štát sa môžeš do 45 dní po pôrode. Spätne sa to potom nedá, iba odo dňa kedy vyplníš prihlášku. Po ukončení poberania rodičovského príspevku, resp. ak by si nastúpila skôr do práce, sa musíš s poistenia odhlásiť.
Prihlásenia aj odhlásenie robíš na tlačive "Registračný list" ....