Z rodičovskej na materskú. Poradíte?

ja17ay
2. mar 2015

Ahojte, potrebujem poradit, nikde som to nenasla. Prechadzam z rodicovskej na matersku s druhym dietatom, som v 38tt, chcem sa spytat, ak som zamestnana, staci tlacivo o nastupe na MD odovzdat zamestnacatelovi, alebo treba este ist aj na urad prace soc. veci a rodiny?
Papier som zamestnavatelovi odovzdala, no som z Nitry, zamestnavatel ma sidlo v Ba, tam som tlacivo poslala a cakam.... Neposlali mi nic naspät, tak netusim, ci mam ist na urad alebo nie.

Dakujem za kazdy nazor a kazdu radu.
Jana

liz_lemon
2. mar 2015

tlacivo si mala odovzdat zamestnavatelovi, a on ho posle do Socialnej poistovne
mala by si dostat rozhodnutie zo Socialnej poistovne, tak im tam zavolaj

katuska111
2. mar 2015

Ja som na tom istom, ale som zatiaľ len 33. tt,minulý tt som posielala tlačivo O Md do práce, oni to pošlú na SP a odtiaľ Ti pošlú rozhodnutie, s tým treba ísť na úrad práce. myslím že oni to môžu poslať až do 60 dni

alexanotbad
2. mar 2015

a ak si dobre pamatam, treba na UPsR nahlasit, ze koncis rodicovsku a ides na MD. lebo oni maju na starosti rodicovsku a socialna poistovna matersku.

liebling98
2. mar 2015

Potrebuješ ísť na UPSVAR nahlásiť, že nastupuješ na materskú dovolenku, aby Ti stopli rodičák. Škoda, že sa pýtaš až teraz, poradila by som Ti okopirovať ten papier od gynekológa, čo si posielala zamestnávateľovi a s tým ísť na UPSVAR. K tomu dátumu Ti totiž stopnú rodičák. Od nástupu na materskú môžeš UPSVAR požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa. Ale až od mesiaca, za ktorý Ti nevyplatia rodičák. Ak staršie dieťa nechodí do škôlky, je to cca 41€ na mesiac, vypláca sa do 6 týždňov druhého dieťaťa.

kkl82
2. mar 2015

haha, uplna sranda. mame rovnaky termin porodu, rovnaku situaciu, sme z nitry, a tiez mam zamestnavatela v ba 😀 😀 😀.
ale k veci, tlacivo na matersku bolo treba najprv odniest na UPSVaR, tam si spravia kopiu, aby ta mohli vyradit z evidencie na rodicovsky prispevok. ALE este od teba budu chciet aj potvrdenie zo socialnej poistovne, aby si boli isti, ze datum nastupu na matersku sedi s tym, co maju v tom tlacive od lekara napisane (ved preco nie dvojitu birokraciu, ked uz jedno tlacivo maju, ze ano?). ja som bola na socialnej poistovni v nr a tam mi povedali, ze mam ist na pobocku do bratislavy, lebo oni s tym nic nemaju. v bratislave mi povedali, ze kym nemaju tlacivo potvrdene zamestnavatelom a mesacny vykaz (posiela zamestnavatel do poistovne), tak ze potvrdenie vydat nemozu. ine mesto = iny system.
tak som volala naspat pani na UPSVaR a ta mi povedala, ze nech aspon potom donesiem vymer, ked mi socialna poistovna potvrdi narok na matersku. ale ze to musim stihnut do konca mesiaca, aby nevznikol preplatok a nahodou mi neposlali rodicak este za jeden mesiac.
samozrejme, koniec mesiaca uz bol, zo socialky vymer este nikde. tak ak mi ten rodicak nahodou poslu (ze im naozaj nedopne a nebude im nakoniec stacit to povodne tlacivo, ktorym ma lekar vypisal na matersku), tak im ho veeeelmi rada poslem naspat na ucet 😀.