Poradíte ohľadom práce na dobu určitú a nástupu na materskú?

zdenja1
25. okt 2013

Ahojte, chcem sa opýtať ak by niekto vedel poradiť. som v 16tt prac.pomer mi končí 31.12.2013.
Pomôže mi ak pôjdem na maródku v decembri ?resp.mám ju potiahnuť až do pôrodu? Bude sa mi na to vzťahovať vyššia materská?
Prac.pomer mi nepredĺžia 😒 , no neviem či to predĺžim ja keď pôjdem na tú maródku.Vo firme pracujem vyše roka a pol...V jednej diskusii síce už dávnejšej som sa dočítala že som ako tehotná po uplynutí doby určitej v ochrannej lehote 6 mesiacov?Neviete ako to je teraz?
Akým spôsobom by som si vedela prilepšiť?
Ďakujem krásne

havana_frost
25. okt 2013

@zdenja1 Pracovný pomer dohodnutý na dobu určitú sa skončí v dohodnutý deň bez ohľadu na ďalšie okolnosti, či si PN, alebo na materskej, to je jedno. Takže PNkou nič nedosiahneš. Keďže pôjdeš na materskú už ako nezamestnaná (ak sa medzitým nezamestnáš), vzťahuje sa na teba ochranná lehota (8 mesiacov). Takže na materskú dávku nárok budeš mať. Ale toto všetko nemá nič spoločné s výškou materskej. Tá sa ti bude rátať z príjmu za celý rok 2013, keďže si bola celý rok zamestnaná u jedného zamestnávateľa.

majusqa77
25. okt 2013

ja by som sla pred skoncenim PP na PN a potiahla ju do nastupu na matersku. myslim, ze je lepsie dostavat PNku, ako ist na urad prace...

radkanika
25. okt 2013

To,ze si ty tehotna, nie je dovod, aby ti oni neukoncili pracovny pomer, pokial je na dobu urcitu. Jedine, co mozes urobit je, ze pojdes na PN kedykolvek este pred skoncenim pracovneho pomeru alebo najneskor 8 dni po ukonceni. Poslem ti, co mne napisali, ked som na zaciatku tohto roka presne nieco podobne riesila ja:
Podmienka nároku na materské je aby si bola nemocensky poistená za posledné dva roky minimálne 270 dní, ak túto podmienku spĺňaš tak máš nárok na materské. Dva roky sa počítajú od predpokladaného nástupu na materskú alebo od dátumu narodenia dieťaťa podľa toho ako ti to bude vychádzať.
1. ak by ti pracovnú zmluvu nepredĺžili a pracovný pomer ti skončí, mala by si sa evidovať na úrade práce, alebo si nájsť nejakú inú prácu. ochranná doba na nárok materské je osem mesiacov, túto podmienku spĺňaš a nárok na materské z tohto PP budeš mať ak spĺňaš to čo som napísala vyššie. môžeš nastúpiť aj na PN, ochranná doba je 8 dní od ukončenia pracovného pomeru. pri tej novej práci by ti mohla vniknúť aj iná materská, tam sú potom určité limity.

2. pokiaľ ti zmluvu predĺžia tak pracuješ ďalej a materské sa ti bude počítať rovnako.

dena1973
25. okt 2013

@zdenja1 Ak si pracovala už v roku 2012 (čo píšeš, že už pracuješ viac ako 1,5 roka), tak ak nastúpiš na materské v 12/2013 nárok na PN sa ti bude počítať z roku 2012. Na materské nastúpiš v roku 2014, príjem pre výpočet materského sa bude rátať z r. 2013 (do mesiaca nástupu na PN, ak by si išla na PN ešte v r. 2013). Ochranná lehota pre tehotné je 8 mes. po ukonč. PP za predpokladu, že ti nevznikne nový PP.