icon

Pôrod v Českej republike a materská na Slovensku

kikihruska
11. nov 2025

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či máte niekto s týmto skúsenosť. Som tehotná a momentálne žijem na Slovensku, no priateľ je Čech a do pôrodu sa chceme presťahovať do Česka, kde chceme dlhodobo žiť, zobrať sa tam a aj tam rodiť. No problém je, že poistená chcem zostať na Slovensku, keďže nechcem prísť o materskú a rodičovský príspevok (niekde som čítala, že pri prechode do Českej zdravotnej prídem o materskú). Tým pádom keď sa zoberieme a budeme žiť v Čechách, je možnosť, že si nebudem musieť vybavovať prechodný pobyt, ani nič podobné, aby som neprišla o materskú a rodičovský? A ak chcem rodiť v Čr, musím si hradiť pôrod sama alebo mi ho preplatí zdravotná, keď mám európsky zdravotný preukaz? A keďže bábätko bude mať české občianstvo, bude môcť byť prihlásené v českej zdravotnej poisťovni aj napriek tomu, že ja budem stále registrovaná na Slovensku? Za každú radu budem vďačná.

really8
11. nov 2025

@kikihruska babatko bude mat obcianstvo matky. Babatko bude mat vsetko podla teba.

mateson2004
11. nov 2025
@really8

@kikihruska babatko bude mat obcianstvo matky. Babatko bude mat vsetko podla teba.

@really8 dítě nabývá státní občanství České republiky, je li jeden z rodiču občanem České republiky.

mateson2004
11. nov 2025
@really8

@really8 v den jeho narození.

mateson2004
11. nov 2025

Místo narození není rozhodující. I když by porodila na Slovensku, po otci nabyde dítě české občanství.

btus
11. nov 2025

dieťa môže mať aj slovenské a aj české občianstvo. Už je povolené mať dve. Ale keďže ty si občianka SR, platíš so odvody, môžeš bývať aj v ČR a materskú a rodičovskú by si mala mať.

kikihruska
autor
11. nov 2025
@btus

dieťa môže mať aj slovenské a aj české občianstvo. Už je povolené mať dve. Ale keďže ty si občianka SR, platíš so odvody, môžeš bývať aj v ČR a materskú a rodičovskú by si mala mať.

@btus čiže aj keby mám prechodný pobyt v ČR, neprídem tým pádom o materskú a rodičovský ? A pri prechodnom pobyte si musím odhlásiť zdravotnú na Slovensku a prihlásiť sa v ČR alebo môžem zostať prihlásená na Slovensku aj počas prechodného pobytu v ČR?

really8
11. nov 2025
@mateson2004

@really8 dítě nabývá státní občanství České republiky, je li jeden z rodiču občanem České republiky.

@mateson2004 aha, sorry. Mne povedali ze bude mat vsetko po mne a nasledne si o ceske mozme zaziadat.

diewcatqoo
11. nov 2025
@really8

@mateson2004 aha, sorry. Mne povedali ze bude mat vsetko po mne a nasledne si o ceske mozme zaziadat.

@really8 asi si to pleties s poistenim. To ma automaticky po matke.

really8
11. nov 2025
@diewcatqoo

@really8 asi si to pleties s poistenim. To ma automaticky po matke.

@diewcatqoo nie, vsetko mi povedali. Poistenie, obcianstvo aj adresu trvaleho.

Ale nebudem sa hadat. Zrejme mate pravdu

alica110
11. nov 2025
@really8

@diewcatqoo nie, vsetko mi povedali. Poistenie, obcianstvo aj adresu trvaleho.

Ale nebudem sa hadat. Zrejme mate pravdu

@really8 Ak je otec dieťaťa Čech, dieťa má automaticky nárok na občianstvo. A po tebe slovenské. Samozrejme, ak by sa dvom Slovákom narodilo dieťa v Česku, tak dieťa nebude mať české občianstvo, keďže ani jeden z rodičov nie je Čech.

really8
11. nov 2025
@alica110

@really8 Ak je otec dieťaťa Čech, dieťa má automaticky nárok na občianstvo. A po tebe slovenské. Samozrejme, ak by sa dvom Slovákom narodilo dieťa v Česku, tak dieťa nebude mať české občianstvo, keďže ani jeden z rodičov nie je Čech.

@alica110 ano, tak ako pises ma narok. Nedostane ho automaticky ale ma narok. Treba poziadat a dostane ho lebo otec je cech. Ale nebudem nikoho presviedcat ako to je, urcite vedia baby lepsie. My sme slovaci obaja.

lesanka845
11. nov 2025

@kikihruska mateřskou ,ak splnas podmínky budeš pobírat že SK,ale RP ,ak budete žít v ČR tak z ČR.RP sa nedá pobírat že SK pokud tam nežijete

kikihruska
autor
11. nov 2025
@lesanka845

@kikihruska mateřskou ,ak splnas podmínky budeš pobírat že SK,ale RP ,ak budete žít v ČR tak z ČR.RP sa nedá pobírat že SK pokud tam nežijete

@lesanka845 takže na materskú stačí spĺňať 270 dni nemocensky poistená a byť zamestnaná, čo spĺňam, ale čo v prípade, že počas poberania materskej si vybavím prechodný pobyt a budem sa musieť prihlásiť do českej zdravotky, stále mi bude materská vyplácaná?

pelopeia
12. nov 2025

pri štátnych sociálnych dávkach (prídavky, rodičák) sa bude posudzovať obvyklý pobyt dieťaťa a matky (obvyklý a trvalý pobyt nie je to isté), to bude v tvojom prípade ČR - takže nárok na dávky zo Slovenska s najväčšou pravdepodobnosťou nevzniknú.. Rovnako ani príspevok pri narodení dieťaťa. Všetko si budete musieť vybavovať v ČR.

btus
12. nov 2025
@pelopeia

pri štátnych sociálnych dávkach (prídavky, rodičák) sa bude posudzovať obvyklý pobyt dieťaťa a matky (obvyklý a trvalý pobyt nie je to isté), to bude v tvojom prípade ČR - takže nárok na dávky zo Slovenska s najväčšou pravdepodobnosťou nevzniknú.. Rovnako ani príspevok pri narodení dieťaťa. Všetko si budete musieť vybavovať v ČR.

@pelopeia ja si myslím, že áno, že vzniknú, nakoľko si autorka platila nemocenskú na SVK. Sú ženy a teda aj rodiny, ktoré si platia všetky odvody na SVK, hoci žijú v inom štáte, aby tu mali zabezpečenú zdrav. starostlivosť, soc. zabezpečenie na dôchodok. @autor najlepšie to zistíš, ak sa pôjdeš spýtať na sociálku.

pelopeia
13. nov 2025
@btus

@pelopeia ja si myslím, že áno, že vzniknú, nakoľko si autorka platila nemocenskú na SVK. Sú ženy a teda aj rodiny, ktoré si platia všetky odvody na SVK, hoci žijú v inom štáte, aby tu mali zabezpečenú zdrav. starostlivosť, soc. zabezpečenie na dôchodok. @autor najlepšie to zistíš, ak sa pôjdeš spýtať na sociálku.

@btus nie, nevzniknu.. matka s dietatom sa nezdrziavaju na uzemi SR.. narok na davky vznikne tam, kde budu zit, cize v CR.. takychto pripadov sme mali na urade vela, vzdy to skoncilo rovnako.. dolezity je v tomto pripade obvykly pobyt..

lesanka845
13. nov 2025
@kikihruska

@lesanka845 takže na materskú stačí spĺňať 270 dni nemocensky poistená a byť zamestnaná, čo spĺňam, ale čo v prípade, že počas poberania materskej si vybavím prechodný pobyt a budem sa musieť prihlásiť do českej zdravotky, stále mi bude materská vyplácaná?

@kikihruska ano.bude,to nemá s pobytem nic spolecne

anonym_c74aa2
14. nov 2025

Riesila som to nedavno. Budes mat narok na SK matersku (cca 28 tyzdnov). Nebudes mat narok kočikovne (800€), pridavky (60€ mes), rodicovsky prispevok (500€). Jedine ze by si klamala ze byvas na slovensku, ale musis podpisat cestne prehlasenie na akej adrese na SK sa zdrziavas, chodia aj kontroly. Kde sa realne zdrziavas sa kontroluje aj podla dietata, cize kde ma pediatra ktoreho pravidelne navstevuje. Dieta moze mat poistenie len v jednom state, cize ak budete v CR tak na SK predpokladam nebude poistene a to uz je znamenie , ze nebyvate v SR. Ale vzdy sa da nejako obist oklamat, to ano. To, ze budes mat ty prechodny pobyt nic neznamena a neovplyvnuje. Preplatenie porodu zavisi od tvojej poistovne na SK, byva to casto tak, ze porod zaplatis v ceskej porodnici sama (okoli 45 tisic czk standard porod) a potom ti to sk poistovna preplati.