Ahojte! Dufam, ze mi bude niekto vediet odpovedat na tuto otazku- zijem v Rakusku,kde mam pracovne povolenie natrvalo, trvaly pobyt mam na Slovensku, ale rodit a zit chcem tu, v Rakusku. Chcem sa spytat, ci mam narok na porodny prispevok tu v Rakusku... Pretoze jeden mi povie, ze ano, druhy nie... Ak ma s tym niekto skusenosti, pomozte! Dakujem
Ahojte ... ako to je s jednorazovym prispevkom pri narodeni dietata?.... v AT mam trvaly pobyt, dieta sa narodilo na SR .... Urad prace mi zamietol moju ziadost a v AT jednorazove prispevky neposkytuju to znamena, ze som on tym padom na SR prisla?
Dakujem za odpoved.
@materinaduskam kde ma dieta lekara? kde si bola zamestnana?
ale podla mna je krajinou zaujmu dietata AT, takze na slovensky prispevok nemas narok
@materinaduskam tiež je rozhodujúce, kde majú rodičia, resp. matka trvalý pobyt a aj dieťa, darmo, že sa narodilo na SVK, teba úrad vníma ako osobu, ktorá sa väčšiu časť roka zdržiava v AT, keďže tam máš trvalý pobyt. Prepáč, ale prečo by ti mal SVK úrad niečo vyplácať, keď zjavne žiješ v AT a podporuješ ich ekonomiku a nie tú našu. Takto nejak to vnímajú úrady. A dosť sa toho pomenilo, keďže veľa mamičiek chodí rodiť kade-tade a chceli by peniaze z každej strany - nenarážam tým konkrétne na teba, ale všeobecne.
@materinaduskam pokial na Sk nie je trvaly pobyt a preukazane bydlisko ani zamestnanie tak na prispevok z SK narok nie je. Zijete a byvate v At tak mate narok na rovnake davky ako ma kazda matka v AT, ciez prídavok a rodicovsky.
Ahojte všetci chcem sa opýtať porodila som v nemecku a potrebujem papier že som od nemecka nedostala jednorazovy prispevok (pôrodné ) a neviem kde si mám ten papier pýtať viete mi niekto poradiť
Ja mám na SK trvalé bydlisko ale mi povrdali že musím mať od nemecka papier že sa to tu v nemecku nevypláca
@svetkaadamko ...no moj manzel robi v SR, ma tam TP a do SR prispieva .... takze preto si myslim, ze ten narok by mal byt...logicky...ved spolu tvorime rodinu....
@9lf9 mam narok na rodicovsky?....aj ked som v AT neodviedla nic do systemu?...
@materinaduskam zalezi kolko ma dieta rokov, ci je narok na matersku alebo nie..ak sa uz materska neberie a vy robite v At otec dietata na SR a dieta byva na SR tak primarna krajina je na SR.
Ja mam uz dve deti narodene v rakusku.maju slovenske obcianstvo a prispevok som si na slovensku vybavila a dostala ho.treba mat slovensky rodny list a pobyt na sk.