Pozastavenie prídavkov v Rakúsku

nikuskakri
1. aug 2018

Viete mi niekto poradiť ako riešiť vzniknutú situáciu? Od mája nám pozastavili prídavky na deti v Rakúsku a žiadajú nás vrátiť peniaze od mája 2016, pretože sme vraj nemali nárok na celé prídavky len na doplatok. Hneď ako sme to začali riešiť sme zistili, že Upsvar poslal zle vyplnený formulár, kde uviedol, že poberáme prídavky odtiaľ. Už sme posielali aj opravné formuláre, ale vôbec to neakceptujú a peniaze žiadajú vrátiť naďalej. Nemá s tým niekto prosím Vás skúsenosť, ako postupovať?

alus33
1. aug 2018

@nikuskakri ahoj, to znamena že si poberala prídavky v plnej výške aj u nás aj od nich? A chcu vratit len ten rozdiel ci všetko?

nikuskakri
autor
1. aug 2018

@alus33 tu som nepoberala úplne nič, ale tetušky nám to takto potvrdili a chcú vrátiť ten rozdiel, čo je za tri roky celkom pekná suma cca 1700eur

nikuskakri
autor
1. aug 2018

@alus33 a prídavky nám od mája úplne stopli. Pre chybu Upsvaru.

bluka2
1. aug 2018

Nech vam da upsvar nejaky papier, ze tam bola v papieri zo dna x.y. chyba, za ktoru sa ospravedlnuje, kontakt na nich. Neviem, ci to pomoze, ale to by som skusala ja

nikuskakri
autor
1. aug 2018

@bluka2 posielali sme opravný dokument, ospravedlnenie? Chybu si nepriznajú.

bluka2
1. aug 2018

@nikuskakri tak to znie ako poriadna smola, blbe, ze ste ten papier poriadne neskontrolovali, lebo teraz nie su moc kamaratski

nikuskakri
autor
1. aug 2018

@bluka2 oni si ten formulár e411 posielajú tie úrady medzi sebou, my na to nemáme dosah. Až keď sme dostali výzvu na zaplatenie, šli sme na upsvar. Pracovníčka, ktorá to vypĺňa, tam nebola, tak to otvorila jej kolegyňa v ich programe, že mi to ešte raz vytlačí. A zrazu začala prepisovať sumu vyplatenia za to obdobie na 0. Tak som sa opýtala, že či chybu urobili oni a ona "aj to sa môže stať". Vyplnila papiere, dopísala opravný dokument, poslali sme ešte v máji. Mysleli sme, že bude poriešené. Nič sa však nezmenilo, výzva prišla koncom júla opäť. A teraz niet toho, kto urobil chybu.

alus33
1. aug 2018

@nikuskakri tak vyzera to na komplikovanu situaciu..ja by som asi zobrala vsetky potrebne dokumenty, správne vyplnené, potvrdené a isla si to tam na príslušný Finanzamt nejako vydiskutovat ( ospravedlnit sa a vysvetlit znova situaciu ) a ked to nepomoze tak ti nezostane nič iné len zaplatiť ked chceš aby si ešte od nich znova poberala..
Inak si potom mala asi aj zlé tlacivo vyplnene, treba take kde ziadas iba o ten rozdiel..mas trvalý pobyt na Slovensku?

nikuskakri
autor
1. aug 2018

@alus33 s tým sa zmieriť nechcem. Chybu urobil upsvar.

nikuskakri
autor
1. aug 2018

@alus33 my máme nárok na celú dávku, na Sklade nedostávame nič.

nikuskakri
autor
1. aug 2018

@alus33 chyba, oprava na Slovensku nedostávame nič.

bluka2
1. aug 2018

@nikuskakri napíšte upsvar list od právnika alebo ich rovno poriešte na súde. Nech zaplatia oni FA, skôr či neskôr. Poradila by som sa s právnikom. Ak pochybili, sme v právnej krajine, nech fakt nesú zodpovednosť

alus33
1. aug 2018

@nikuskakri chápem ta, je to svinstvo, nejako sa to snad musi dat vysvetliť

bluka2
1. aug 2018

Alebo choď predtým este na upsvar za šéfom / šéfkou a že aké riešenie navrhuje, aby sme sa vyhli právnej ceste

majkeel
1. aug 2018

Zvlastne, ze si to posielaju. Ja som musel ist na urad prace sr ... a doniest osobne potvrdenie z sk na Finanzamt (Wien). Dal by som si vystavit nove potvrdenie a siel osobne na Finanzamt. Tam dostanete termin s pracovnikom a mozete situaciu vysvetlit s tym, nech povedia, aky je dalsi postup. Nech ukazu, co presne poslali z Uradu prace a porovnat to s novym potvrdenim.
Ak vas odpalkuju, tak sa obratit na arbeitskammer. Pripadne sa opytat este na www.slovaci.at, ci tam niekto neriesil podobny problem.
Chyba mi informacia na kolko deti a ako sa prislo k sume 1700 eur za 3 roky.

nikuskakri
autor
1. aug 2018

@majkeel 3 deti suma 70,56 mesačne, z počiatku sme chceli, aby nám to osobne na upsvar potvrdili, čo odmietli, vraj taký postup nie je, naposledy nám to potvrdila, zasielali sme to poštou my, možno preto to neakceptujú? Nám na úrade nepotvrdia ani 401, to vždy musíme riešiť cez obec.

majkeel
2. aug 2018

@nikuskakri Siel som na urad prace, tam ziadna 401, ale klasicke ich potvrdenie v slovencine, pan ten a ten obdrzal v obdobi medzi priklad 1.1.2015-31.7.2018 tolko a tolko eur, pripadne obdrzal nula eur. To prelozit do nemciny (staci doma, netreba od prekladatela), vytlacit a KOPIE originalu plus preklad do nemciny zaniest na finanzamt. Kopie preto, lebo prvykrat mi to stratili, ziadali to este raz a musel som na urad na sk znova.

nikuskakri
autor
2. aug 2018

@majkeel tak nabudúce to už skúsime takto, ešte musíme doriešiť tento problém.

nikuskakri
autor
2. aug 2018

@majkeel @bluka2 @alus33 chcem sa ešte opýtať, ako sa vyplácajú prídavky v Rakúsku, v aktuálnom mesiaci alebo pozadu?

bluka2
2. aug 2018

@nikuskakri Kukla som na ucet, mne za jul 2018 boli peniaze pripisane dna 6.7.2018, vzdy sa to pohybuje okolo toho dna +-

alus33
2. aug 2018

@nikuskakri podľa toho ako si to vybavis..napr.za syna som vzdy posielala ku koncu roka ten papier ze kolko som dostavala za dany rok u nas na sk takze mi to potom vyplatili naraz za celu tu dobu ( za ten daný rok ). Teraz sa mi narodila v marci dcéra tak som to poslala uz v maji a odvtedy mi chodi za ňu pravidelne kazdy mesiac na účet.

abramovicova
25. jún 2021

Ahojte baby vie mi niekto z vás poradiť môj muž už podával rodine prídavky v apríli a docilku nám nič neprišlo