Pozor pri prechode na neplatenú predĺženú rodičovskú
Zakladám túto diskusiu po nemilej skúsenosti pri podávaní daňového priznania môjho manžela v tomto roku. Tak ako po iné roky, aj teraz si chcel na mňa uplatniť daňovú úľavu, t. j. znížiť si základ dane o nezdaniteľnú časť na manželku. Ja som doma, dieťa malo vtedy 4 roky a ja som podpísala čestné prehlásenie v zdravotnej poisťovni, že sa celodenne osobne starám o dieťa do 6 rokov veku, ktoré nemá nepriaznivý zdravotný stav, je teda zdravé. Samozrejme bez nároku na akýkoľvek príspevok. Po príchode na daňový úrad ho čakalo nemilé prekvapenie, keď mu pracovníčka DÚ vyškrtla políčko na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane (NČZD) na manželku s vysvetlením, že na to nemá nárok, nakoľko nie sú splnené podmienky na jej uplatnenie. Totižto v priebehu roku 2013 som bola evidovaná na UPSVaR, ale na odporučenie pracovníčky tohto úradu, že načo tam budem zbytočne chodiť, veď keď mám malé dieťa, aby som sa z úradu práce odhlásila a prihlásila sa len v zdravotnej poisťovni ako rodič, ktorý sa celodenne osobne stará o dieťa do 6 rokov a kým malá nedovŕši 6 rokov, môžem byť s ňou doma a štát bude za mňa platiť potrebné odvody. No neznie to fajn? Nemusím sa hlásiť na úrade práce a robotu si môžem hľadať naďalej svojpomocne, veď úrad mi v tomto aj tak nepomôže. Tak som to urobila. Spokojná som bola až doteraz. Keďže sa od 1.1.2013 sprísnili podmienky na uplatnenie NČZD, takýto spôsob opatery dieťaťa bol z podmienok vyňatý. Ale úrady práce to ponúkajú rodičom veselo ďalej a štatisticky sa teda znižuje nezamestnanosť, čo je pre ekonomiku výborný ukazovateľ a zároveň peniaze z daní ostávajú v štáte....Takže milé maminy prípadne ocinovia pokiaľ zvažujete miesto úradu práce prihlásiť sa len v zdravotnej poisťovni, nerobte to. Radšej si to na ten úrad raz za mesiac absolvujte. Ešte upozorňujem, že toto sa týka len keď je dieťa zdravé, dovŕšilo už tri roky a rodič sa rozhodne ostať s ním doma.
Kolko to asi je? O akej ciastke sa bavimr?,
Mne to tiež pracovníčka na úrade práce odporúčala a celkom poctivo asi 4 krát, ale ja som o tej zmene ohľadne odpočítatelnej položky vedela, hold plány sa plniť musia, aj na úrade práce, tak teda dobre poradí...
Aj moju švagrinú tak do toho tlačila. Ale nepochodila..
Dopadli sme podobne. Nuž stat šetrí ako sa dá. A najľahšie to ide u ľudí slušných. Čo na tom, že manželia pracujú, že naše deti necerpaju peniaze v škôlke, sme doma a teda nám je tak dobre, že úľavu nepotrbujeme. 😀 🙄 🙄
@martina271 tak toto sme netusili..... fajn ze si to napisala......
@martina271 ahojte, ja som minuly rok bola par mesiacov tak nahlasena do zdravotnej poistovne, ale koncom decembra som sa nahlasila aj na urad prace a mi bolo povedane, ze iba prve dva mesiace sa musim chodit hlasit kazdy mesiac raz a potom staci az o tri mesiace, pretoze som doma s malym a nemusi sa uz chodit kazdy mesiac hlasit, mam termin az o tri mesiace, takze oplati sa zaevidovat sa teraz na urad. 🙂
Co sa týka čiastky, jedna sa o sumu cca 316 EUR mesačne pokial nemáš žiadny príjem. Ročne je to 3803,33 pokial manželský partner nemá žiadny príjem. Potom sa to kráti.
@quaxi ano, za tie mesiace si moze uplatnit, len je to skoda, ze nie cely rok. Keby som to vedela, tak fakt radsej ostanem UP.
@martina271 Ahoj,
ja si myslím, že to bude už len horšie a v budúcnosti sa nebude dať uplatňovať odpočet NZČD na nikoho okrem seba samého. Štát sa zadlžuje čoraz viac a teraz idú do starobných dôchodkov silné povojnové ročníky, ktoré situáciu ešte zhoršia - stačí si pozrieť údaje zo štatistického úradu, rôzne ekon.analýzy, výstupy sociálnej poisťovne a mať základy z ekonómie a demografie.
To čo píšeš, je pravda. Záleží, či si splnila podmienku 1vého v mesiaci, či si môžeš uplatniť odpočet za daný mesiac. Tiež mi v súvislosti s tým napadá aj prípad NEPLATENéHO VOLNA u ZAMESTNANýCH mamičiek (tiež nemajú nárok na odpočet), ktoré si po ukončení rodičovskej dovolenky a vyčerpaní zostatoku riadnej dovolenky čerpajú NEPLATENé VOLNO so "zdravým" dieťaťom (tj. nejde o predlženú rodičovskú dovolenku s dieťaťom s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom). Doba tohto neplateného volna na starostlivosť o dieťa sa neráta do doby nemocenského poisenia ani poistenia v nezamestnanosti a teda ak ich neplatené volno je dlhodobejšie, tak tieto ženy.nemusia mať potom nárok na materské s dalším dieťaťom (napr. ak je neplatené volno dlhšie ako 460dní, tak už nesplnajú podmienku mať aspon 270dní v posledných 2rokoch pred pôrodom, aj ked pracovný pomer potrvá až do pôrodu; splnia to až po trvaní-odpracovaní dalších 270dní do pôrodu) alebo podporu (ak je neplatené volno dlhšie ako 1rok, tak pri pracovnom pomere na dobu neurčitú nesplnia podmienku byť poistený v nezam. aspon 730dní v posledných 3rokoch pred zaevidovaním).
Dobre vediet...
Este to stale plati? V piatok mi bude mat maly 3 roky...
Ahojte, prosím, neviete niekto náhodou poradiť, či je to s tou neplatenou RD a NZČ ešte aktuálne - či to stále platí, ako je vyššie v príspevkoch uvedené?
Ďakujem

@martina271 ano, je to tak, treba si na to dat pozor. Ale v case ked si bola evidovana na urade prace, si za teba moze odratat pomernu cast odpocitatelnej polozky.