Práceneschopnosť a výpočet materskej
Ahojte som tehotna 7 týždeň som doma na pn na rizikovom asi budem dostavat dosť mizernu pn chcem sa spýtať c čoho sa mi bude potom rátať materská robím od októbra 2014 pred tým som bola na rodičovskéj.Ako to je? Termin mám september ciže tých 270 dní stiham
@gaboamata Ak by si rodila napr. 15.júla 2016 tak 2 roky dozadu je od 15. júla 2014 do 15.júla 2016. Za tuto dobu musíš nazbierať 270 dní nemocenského poistenia.
Čo sa týka PN, tak ak si počas PN aj riadne nemocensky poistená (trvá ti pracovný pomer), tak sa aj tieto dni počítajú do doby nemocenského poistenia t.j. do 270 dní.
Ak by PN trvala už po ukončení PP, tak tieto dni sa už do doby poistenia nezapočítavajú...
@laurinka2012 Držím prsty.... 🙂
@dena1973 dakujem 🙂
@dena1973 ako z minima, aj ked som mala celkom dobry zaklad a zo zivnosti som mala dobrý prijem no uvidime ak sa socialna poistovna ktomu postavý ked som v roku 2011 cakala Emmku tiez som pred porodom bola zamestnana dva roky v kuse a nevznikol mi narok na matersku lebo sa zmenil vtedy zákon a ja som bola daka vynimka v zakone...
@michaelafiladelfiova Preto som dala k odpovedi slovo "zrejme", lebo tiež tam môže byť posúdené sociálnou poisťovňou ináč... Máš to komplikované (ukon. PP, platenie odvodov ako SZCO menej ako 90 dní - potom nástup na PN).
Môžeš ešte skúsiť napísať do formulára na SP o info (formulár je to na stránke SP), aby ti dali odpoveď ako sa bude materské v tvojom prípade posudzovať.
@dena1973 to tych 270 dni musi byt tesne pred porodom ci ako to je ,
@michaelafiladelfiova Musi byt splnena podmienka 270 dni nem. poistenia v poslednych 2r. pred porodom. Nemusi to byt v jednom kuse, ale v priebehu tych 2 r. pred porodom.
Priklad: ak by porod bol 15.7.2016, tak 270 dni nem.poistenia musis nazbierat v obdobi od 16.7.2014 do 15.7.2016. Nemusi to byt v jednom kuse.
no ved hej
@dena1973 ale nesplanam to uz ja dovadlom ked od roku 31.10.2013 do 1.1.2015 som bola zamestana, Tpp a od maja 2014 szco aj no odvody som platila po danovom , tak mi to povedali ze to sa vyrata z danoveho a ratali mi to zo zakladu 412 , a odvody do socialky platim tie 136 daco , zaplatila som za jul , za august a teraz este za september alikvotnu ciatku nakolko PN som od 22.9.2015
@michaelafiladelfiova Podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom je podmienka, ktorá musí byť splnená pre nárok na materské.
Nemocenské ti bolo priznané z minima 412 €, lebo z jednej strany aj z minima platíš (136,57 €) a na druhej strane, ak by si platila aj viac ako z minima, tak by si ani viac nemohla dostať.
Ak niekto platí vyššie odvody ako je minimum, tak poberať dávku z vyššieho VZ môže až keď platí viac ako 26tt. (no toto nie je tvoj prípad).
ahoj mna by zaujimalo do prace som nastupila 6.3.2015 som tehotna a MD by mal byt nastup 18.12.2015 tych 270dni splnam to uz mam zistene ale teraz by ma zaujimalo ze ak pojdem PN ci budem mat aj tak narok na matersku z platu dakujem
@radka31179 áno budeš mať MD z platu ak budeš na PN ... PN za trvania PP sa ráta do dní ...
@zalka ano mam PP zmluva mi konci 6.3.2016 ,a dakujem ti
@radka31179 rado sa stalo

@jajka68 Nie. Ak na dohodu máš odpracovaných min. 90 kal. dní bez PN a OČR a spĺňaš podmienku 270 dní nem. poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom, tak nárok na materské ti vznikne. A ešte prac. pomer ti musí trvať resp. ak PP netrvá spĺňať nárok na ochrannú lehotu po ukončení PP.
To čo som písala je zrejme niečo iné a týka sa úplne niečo iného...