icon

Pracujúci otec poberač materskej a mama doma

nunka281
27. júl 2017

Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.

evittam
31. júl 2018

@misulikes Môžeš ale prides o peniaze.

misulikes
31. júl 2018

@evittam to viem, a to nám vôbec nevadí, len potrebujem zistiť ako to spraviť, kedy si žiadať odklad. A ešte ak sa stane že porodim o týždeň skôr ...

evittam
31. júl 2018

@misulikes Aky odklad? Proste nastupis na MD az dňom pôrodu.

misulikes
31. júl 2018

@evittam aha asi to tak bude, len som myslela že treba tie papiere skôr vybavovať, ale tak asi to môžem aj spätne že dnom pôrodu, ďakujem
Že porodim 4.11 a 5.11 zanesiem papier že nastupujem na MD

diduska777
1. aug 2018

@evittam prepáč že ta otravujem, vieš mi prosím ešte poradiť? čítala som už aj článok o materskej od Mihala, a jedna vec mi ešte nie je jasná. Môže ísť manžel najprv na rodicak až potom na materskú? Tam sa píše že treba prerušiť poberanie rodicaku (Ja som išla hneď na docerpanie podpory). Nechcem prísť o rodicak za júl a august, tak zatiaľ by isiel na rd a potom hneď začiatkom augusta na novú zmluvu (nemal tam šéfa a neviem ešte presne ku ktorému dátumu sa dohodnú). Na upsvare však k žiadosti o rod.prisp. chcú potvrdenie o nároku na materskú, ktoré mi však na sociálke pani nedala (idem zajtra pýtať zase) lebo mi dala rovno žiadosť na materskú, povedala som že potrebujem potvrdenie pre manžela k rodicaku o nepoberani materskej. Povedala že keď pôjde na materskú (jedno kedy)ma vyplniť ich žiadosť a oni rozhodnú či ma/nemá nárok. Nevies prosím či sú povinný na sociálke vydať to potvrdenie pre Upsvar o tom že ma/nemá nárok na MD (alebo že ju nepoberá) aj keď sme nepodali žiadosť o materskú? Lebo neviem čo žiadať potom a ake potvrdenie im mám dať k tej žiadosti o rodicak. Neviem či som to napísala zrozumiteľne, lebo už sa v tom celom strácam :( Dakujem pekne za pomoc 🙂

evittam
1. aug 2018

@diduska777 Podla mna nie,nakolko ak ma narok na MD, co je prednostna davka, tak mu SP nevydá najskôr potvrdenie,ze nema narok a potom za 2 mesiace by si ju chcela schválit.
@majusqa77 🤔😉

majusqa77
1. aug 2018

@evittam ja tiez viem tak, ze sa to neda. Ak raz socialka vyda rozhodnutie, ze nieje narok, neda sa ziadat druhykrat na to iste dieta

diduska777
1. aug 2018

@evittam
@majusqa77 Dakujem pekne, no ja som chcela zo socialky potvrdenie že momentálne nepoberá a ani nepoberal materskú, nie rozhodnutie či ma alebo nemá nárok a pani mi povedala že ak na ňu plánuje ísť tak mi dala papiere na vyplnenie a že oni to vyrataju a preveria a potom pošlú rozhodnutie či ma/nemá nárok.

lukaskam
1. aug 2018

@evittam ahoj môžem poprosiť ako je to s poberanim materskej u otca keď je živnostník môže pracovať a aj poberať materskú či to nieje možné?

majusqa77
1. aug 2018

@diduska777 tak este raz. oni ti daju ziadost o materske, ty ju vypises, oni tym, ze nema vypadok prijmu matersku zamietnu a daju potvrdenie, ze na nu nemas narok. s tym papierom potom ziadas o RP. oni ti nedaju len tak potvrdenie, ze md nepobera, pokial nemaju ziadost. a na kazde dieta mozes dat v podstate len jednu ziadost

majusqa77
1. aug 2018

resp. ziadosti mozes dat viac, ale uz ti potom vsetky zamietnu

diduska777
1. aug 2018

@majusqa77 Dakujem, chápem, a keď ma nárok, splni všetky podmienky tak nemajú dôvod zamietnuť a potom na ňu môže nastúpiť. Popri tom môže aj naďalej pracovať na novú zmluvu. Napr. 6.8. poda žiadosť na materskú od 6.8. A posledný deň Prace je potom 5.8. (Keď je to nedeľa) tak ma podať nástup k 7.8. Posledný deň bude 6.8. A nová zmluva by mala byt tiež od 7.8.? Dobre chápem že nová zmluva sa ma uzavrieť deň po nástupe na md? Dakujem

diduska777
1. aug 2018

Alebo môže na novú zmluvu nastúpiť až keď mu schvália materskú? Toto neviem vôbec ako je :( Mysleli sme si že pôjde rovno na rodicak ale pani na sociálke povedala že keď ja idem na podporu tak potom on nech ide na materskú a aj by mu mala vyjsť.Preto som najprv chcela riešiť rodicak lebo bol odcestovany viac mesiacov v zahraničí a nevedeli sme či mu vyjde materská a ja aj tak reálne budem doma s malou a on bude pracovať. Ten rodicak mal byt kým ja budem 3 mesiace na podpore aby sme on neprišli.

evittam
1. aug 2018

@lukaskam Ano môže

dapo
1. aug 2018

@diduska777 a nemozes ty ist teraz na rodicak, do toho trebars 6.8., potom to ukoncis, muz bude na MD a ty pojdes na podporu?

diduska777
1. aug 2018

@dapo pani na úrade mi povedala že nemôžem ísť po rodicaku hocikedy lebo už potom nebudem mat nárok na podporu... do týždňa som sa musela evidovať po ukončení md aby som mala nárok na podporu.

evittam
1. aug 2018

@diduska777 Pani na urade pekne klame, teda nepises kedy ti skoncil PP. Na podporu mas narok do 2rokov od skončenia PP. Ešteže tam sedia "kompetentni" ľudia.

diduska777
1. aug 2018

@evittam pracovný pomer mi skončil v tehotenstve ku koncu septembra 2017, poberala som podporu do 29.11. A od 30.11. Som išla na md. Povedala mi že nemám nárok na podporu keď pôjdem na rodičovský :( ja som si to nepreverovala lebo ako som vyššie spomenula manžel mal poberať rodicak, nevedela som že mu vyjde materská... škoda že som to nevedela skôr, už som požiadala o podporu, som bola 30.7. Požiadať a takto sme prišli o 400 EUR :( bože asi ma šľak trafí :(

alenocka15
1. aug 2018

@evittam prepáčte, zle som položila otázku. Je potrebné tu novu pracovnu zmluvu niekam predkladať alebo dokladovat, preukazovat?

jannies15
1. aug 2018

@evittam keďže ma zaujíma táto problematika, prečítala som podobné diskusie a články a po prečítani tejto musím skonštatovať, že máte nervy zo železa 😉 tu sú niektoré matky tak neskutočne
LENIVÉ !!!!! prečítať si 10 strán debaty, že sa radšej každá tretia pýta to isté... takže ešte raz, klobúk dole pred Vašou trpezlivosťou a ochotou ;)

evittam
2. aug 2018
evittam
2. aug 2018

@jannies15 Vďaka.😉

diduska777
3. aug 2018

Prosím, môžem sa ešte opýtať, je ok ak manžel poda žiadosť na materské (majú to poslat z firmy alebo on odoniesť) k 6.8. a môže nastúpiť na novú zmluvu k 7.8. Aj keď ešte nebude mat rozhodnutie že či ma nárok? Nebude musieť platiť zamestnávateľ odvody 2x? Lebo zamestnávateľ caka a preveruje si to u mzdarky, a účtovnícky či mu vôbec môže dať novú zmluvu... Dakujem pekne
@majusqa77
@evittam

majusqa77
3. aug 2018

@diduska777 teoreticky - moze. prakticky, ja by som pockala s novou zmluvou par dni. a zamestnavatel z druhej zmluvy odvody neplati, iba zdravotku a urazove

diduska777
3. aug 2018

@majusqa77 Dakujem, lebo manžel dnes bral do Prace tu žiadosť o materské a tam potrebuje šéf vedieť k akému dátumu chce nastúpiť a k akému treba novú zmluvu.Pár dni kvôli čomu? Aby to schválili? Ten čas medzi tým potom nemôže pracovať keď poda tu žiadosť?

diduska777
3. aug 2018

@majusqa77 ešte k tej zdravotke a urazovemu, bude to platiť z oboch zmlúv súčasne? Dokedy, len tie dni rozdielu medzi nástupom na md a novou zmluvou alebo kým príde rozhodnutie o materskej? Lebo šéf je taký že ani cent navyše, tak dúfam že bude súhlasiť..

majusqa77
3. aug 2018

@diduska777 aby to socialka rychlejsie schvalila a mala najskor len ziadost.
a ved na staru zmluvu pojde na matersku, tam co chce platit?

diduska777
3. aug 2018

@majusqa77 ok Dakujem, len preto sa pýtam, ci nevzniknú navyše náklady pre šéfa lebo inak to neschváli a nedá mu novú zmluvu. Dakujem ešte raz 🙂

majusqa77
3. aug 2018

@diduska777 praveze usetri

alenocka15
3. aug 2018

@evittam ďakujem veľmi pekne za odpoveď