icon

Pracujúci otec poberač materskej a mama doma

nunka281
27. júl 2017

Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.

diduska777
3. aug 2018

@majusqa77 Dakujem pekne za odpovede a rady 🙂

janulik2306
20. aug 2018

Dievčatá chcem sa opýtať, malý ma rok a pol zvažujeme že manžel pôjde na materskú, všetko okolo chápem, ukončí sa rodičovský ale chcem sa opýtať mne trvá PP, ak by manžel nastúpil na MD a ja by som dala výpoveď dohodou lebo do prace sa nechcem vrátiť a spravila by som to takže jeden deň vezmem dovolenku zvyšnú si dám preplatiť vznikne mi takto nárok na maximálnu podporu?? Ako sa to vo viacerých diskusiách rieši?? Ci max. Podpora sa dá poberat6len po ukončení RD po troch rokoch?? Ďakujem

majusqa77
20. aug 2018

@janulik2306 nie. Berie sa prijem za posledne 2 roky; takze treba s koncom po pockat este

evittam
20. aug 2018

@janulik2306 Po prvé-vypoved dohodou neexistuje. Po druhe podpora sa pocita z priemeru hrubého zdaniteľného príjmu,z ktorého sa odvadzali odvody na PvN za posledne dva roky pred žiadosťou o podporu. Cize cca az po dvoch rokoch dietata je to mozne

janulik2306
20. aug 2018

@majusqa77 ďakujem toto som si nebola istá, ďakujem ešte raz

viktoria3333
25. aug 2018

@evittam Dobry den, mohla by som sa Vas nieco opytat? Ked mne skonci materska a isiel by na matersku moj manzel, mozem mat za ten cas ja z prace rodicovsku dovolenku? Kedze mam zmluvu na dobu neurcitu vypoved davat nechcem. Viem ze za ten cas by som nemohla poberat rodicovsky prispevok a musela by som si platit zdravotne poistenie.

dapo
25. aug 2018

@viktoria3333 mozes byt na rodicovskej dovolenke, na tu mas narok bez ohlasu na to ci poberas rodicovsky prispevok alebo nie, ci je muz na materskej a td., zalezi len na tom ze mas dieta do 3 rokov, rod. prispevok poberat nemozes, ale mozes sa nahlasit do zdravotnej poistovne ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a odvody za teda plati stat, nemusis si ich platit sama

evittam
25. aug 2018

@viktoria3333 Piseme to tu stále dookola. Áno ty si normalne na RD bez naroku na RP. Na ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

viktoria3333
25. aug 2018

@evittam dakujem za odpoved, prepacte necitala som celu diskusiu, a v clankoch som sa niekde docitala ze mozem byt na rd aniekde ze nie ze jedine na pn alebo na urade prace a dat vypoved alebo nastupit do prace

evittam
25. aug 2018

@viktoria3333 Tak si stačí prečítať keď potrebuješ odpoveď, clanky si zvládla. Stacilo tu prečítať zopár odpovedi. Ale v pohode,uz som si asi aj zvykla, že ludia su cim dalej tym lenivejsi.😉

terus00
26. aug 2018

Chcem sa spytat, bude mat zena narok na podporu, ked v 1,5 roku dietata pojde muz na matersku a zena na urad prace? Zmluva na dobu urcitu skoncila este pocas tehotenstva. Cize priblizne po dvoch rokoch od ukoncenia pp pojde na urad. Predtym pracovala 9 mesiacov. Dakujem

evittam
26. aug 2018

@terus00 Kedy skončila zmluva? Mas splnenu hlavnu podmienku naroku na podporu?

terus00
26. aug 2018

@evittam hlavna podmienka je byt nem poistena 270 dni za posledne 2 ci 3 roky? Zmluva skoncila presne pred rokom. Pytam sa za svagrinu, ktora to tak chce spravit. Zmluvu mala do konca augusta, ale to uz bola mesiac na pn-ke. Dieta sa narodilo v decembri.

evittam
26. aug 2018

@terus00 Co ma NP spolocne s narokom na podporu?!

evittam
26. aug 2018

@terus00 Hlavnou podmienkou naroku na podporu je mat 730dni PvN za posledne 4 roky pred žiadosťou o podporu. Narok na podporu ak splna tuto podmienku ma do dvoch rokov od skončenia PP
Cize PP skoncil min.rok v auguste? Predtym pracovala len 9mesiacov? Tak nema narok na podporu.

joannita
26. aug 2018

Ahojte, takze som pochopila z toho co pisete, ze ked chce muz nastupit na matersku a zena ostane na rodicovskej bez naroku na prispevok, tak ZP za nu plati stat ked sa nahlasi ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. 🙂 Ok to chapem,.ale ako je to so socialnym poistenim ked zena ostane na rodicovskej (bez naroku na ten prispevok) Plati za nu niekto aj toto, alebo nie? Alebo sa moze poistit ako samoplatca? (Ale aj nemusi samozrejme)

evittam
26. aug 2018

@joannita Je poistencom štátu. S SP neriesi nic.

evittam
26. aug 2018

@joannita Aj po 1. januári 2018 platí, ak otec dieťaťa poberá dávku materské a nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. Matke dieťaťa od 1. januára 2018 nezanikne rola poistenca štátu (bude poistencom štátu podľa § 15 ods.1 písm. c), nakoľko otec nie je poistencom štátu z dôvodu nároku na rodičovský príspevok ale z dôvodu nároku na materské.

terus00
26. aug 2018

@evittam och, uz mam z toho gulas. Jasne, 270 dni je treba pri naroku na matersku. Aha, takze pri podpore sa beru 4 roky dozadu. Ona pracovala v anglicku. Potom po prichode na SK bola nezamestnana (nebrala podporu) neviem presne kolko a potom pracovala 9m. Ok. Tak jej poviem aspon to, ze musi ziadat do dvoch rokov od ukoncenia pp. Dakujem

evittam
26. aug 2018

@terus00 A o čo chce žiadať ked nesplna hlavnú podmienku naroku na podporu?

terus00
26. aug 2018

@evittam no pracovala predtym v anglicku. Tak mozno jej to bude stacit

evittam
26. aug 2018

@terus00 No to netuším ci to platí pre SVK.
@zalka 🤔

joannita
26. aug 2018

@evittam Super, takze obaja budeme poistencami statu v SP aj v ZP? Ale moj muz je SZCO, je tam nieco inak? Minule som citala clanok od Mihala, ze pre SZCO muzov je to najvyhodnejsie....

evittam
26. aug 2018

@joannita Ak je SZCO tak nemusi pocas poberania MD platiť odvody do SP, do ZP odporúčam,nakolko ak bude naďalej vykonávať cinnost a mat prijem tak mu pride nedoplatok v RZ na zaklade prijmu. Ale tiež nemusí,zaplati potom nedoplatok.

evittam
26. aug 2018

@joannita A čítaj poriadne ten príspevok od SP!:
....nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. .....

terus00
26. aug 2018

@evittam Obdobie by sa malo pocitat. Svagor dostal podporu po tom co prisiel z uk. Ale musel sa predtym tu na ,,par dni,, zamestnat, aby mu z toho pocitali vysku podpory. Oni prisli myslim v 11/2015. Rok bola nezamestnana a od 12/2016 pracovala do konca 8/2017. Cize ak dobre pocitam, mala by ist ziadat o podporu uz hned ak potrebuje tie dva roky za posledne 4. Anie ako si to naplanovali, az buduce leto. A inac, ja som doma s detmi 4 roky a este 2 budem. PP mi trva. Budem ja mat narok na podporu, kedze tiez neplatim poistenie v nezam. Kedze som na materskej/rodicaku. Ci toto obdobie sa nepocita? Potom mozno ani u svagrinej,ci?

evittam
26. aug 2018

@terus00 Pokial PP trva tak trva aj poistenie, ty si môžeš dokonca po RD zariadiť aj max.podporu-vid diskusie na fore.
Podmienka naroku nie je mat platene PvN ale mat ho.

joannita
26. aug 2018

@evittam co to je RZ pls?
A co si myslela ze mam citat poriadne ten prispevok zo SP? To som nepochopila 🙂
A dik za odpovede...

evittam
26. aug 2018

@joannita Rocne zuctovanie. Tak čítaj kym nepochopis-prepac,ale 2x som to napísala, neviem comu nerozumies

terus00
26. aug 2018

@evittam ahaa. Staci ho mat. Uz mii je to jasne. Ano, chcem si potom zariadit tu najvyssiu podporu, len som zostala trosku zmetena, ci vobec bude na nejaku narok. Tak dakujem krasne za odpovede. Pekny den