icon

Pracujúci otec poberač materskej a mama doma

nunka281
27. júl 2017

Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.

lenkaam_1
2. mar 2018

Baby ale chapem to spravne ze ak teda muz pobera matersku ale chodi do prace tak firma vlastn plati matersku aj plat ano?

enusamt
2. mar 2018

@lenkaam_1 matersku plati socialka a plat firma.. ale musi byt ina zmluva a ina pozicia.. vyhoda je,ze pokial to zamestnavatel povoli,tak za zamestnanca bude platit iba 1%-o odvodov

evittam
3. mar 2018

@lenkaam_1 Tak ako píše
@enusamt . A MD nikdy neplati žiadna firma. Preco by mal zamestnavatel platiť niekomu za nic...

tiumen
3. mar 2018

@enusamt nevieš náhodou ako to je keby šiel manžel počas materskej na živnosť robiť ? Čo by platil a čo nie ?

enusamt
3. mar 2018

@tiumen kedze my sme nikdy zivnost nemali,tak takuto moznost som si vobec nenastudovala.. takze absolutne si netrufam odpovedat 🙂

evittam
3. mar 2018

@tiumen SP platiť nemusí a nemusí ani ZP ale pokial bude mat prijmy na živnosť tak v RZ zo ZP bude mat nedoplatok. Cize ZP odporucam platit ak nechce platit vysoku sumu naraz.

baska1
6. mar 2018

@natalienka12 a ak mám dve deti do 6r môžeme sa obaja na iné prihlásiť? dakujem

natalienka12
6. mar 2018

@baska1 ako jeden matersku druhu rodicovsky? Nie

baska1
6. mar 2018

@natalienka12 nie,len jeden MD,ja by som si RAD odnala,vraj kvôli odvodom to tak by malo ist

natalienka12
6. mar 2018

@baska1 tak ano ale v prispevku z 21.27 pises ine

baska1
6. mar 2018

@natalienka12 asi zle napísané,prepáč,ale snáď sa chápeme😃

6nikus
13. mar 2018

Dievcata...moze sa stat ,ze zamestnavatel nechce potvrdit muzovi matersku? Ako to je...musi to potvrdit,ci nemusi? Dakuje

majusqa77
13. mar 2018

@6nikus musi

6nikus
13. mar 2018

@majusqa77 a co ak mu daju vypoved? bude nadalej poberat matersku?on je totiz to v novej praci....dakujem

evittam
13. mar 2018

@6nikus Ano. Keď raz schvália MD tak ju bude dostavat.

tatianah
14. mar 2018

@evittam ahoj, vidim, že sa do tejto problematiky výborne rozumieš. Chcem ťa poprosiť o radu. Manžel sa bude hlásiť na poberanie materského príspevku s mladším dieťaťom. Ja som podala žiadosť o odňatie rodičovského príspevku na UPSVaR. Máme tiež staršiu 4 ročnú dcérku, ktorá chodí do MŠ na celodennú 8 hodinovú starostlivosť. Ak chcem byť poistencom štátu v zdravotnej poisťovni a v Soc. Poisťovni byť dôchodkovo poistená, musím dcérku prehlásiť na 4 hodinovú poldennú starostlivosť? Kontroluje to niekto? Ďakujem za radu a posielam srdiečko.

evittam
14. mar 2018

@tatianah Nie, ty sa prihlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Nic viac.

tatianah
14. mar 2018

@evittam v podmienkach zdravotnej poisťovne je, že dieťa navštevuje jasle, materskú školu, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac štyri hodiny denne,

tatianah
14. mar 2018

@evittam § 11 ods. 7 písm. j) zákona č. 580/2004 Z.z.

majusqa77
15. mar 2018

@tatianah sak sa prihlas na tu mensiu

teegreen
Odpoveď bola odstránená
evittam
15. mar 2018

@tatianah Dakujem ja toto ovladam. Vid co pise
@majusqa77 . A tak som to aj myslela.😉

evittam
15. mar 2018

@teegreen Co konkretne by si neriskovala?! Ked raz schvália MD a mas rozhodnutie tak uz nikto nič nerieši. Narok na MD nevzniká len na zaklade par dni,tyzdnov v novej práci.😉

katkara
15. mar 2018

@evittam zdravim a nevies mi prosim poradit ako by to bolo v pripade,ked ma manzel subeh povolani?teda je aj zivnostnik, zamestnanec aj znalec... mohol by v pripade MD dalej vykonavat zivnost a znalecku cinnost?dakujem

evittam
15. mar 2018

@katkara Ja si myslím,ze ano.

tatianah
15. mar 2018

@majusqa77
@tatianah ako sa mam prihlasit na starostlivost o mladsiu dcerku, ved na nu bude poberat manzel matersky prispevok a uradne mu ju odovzdavam do starostlivosti na 28 tyzdnov. Manzel ukoncil pracovny pomer a ani ja nenastupim zatial do prace, ale po ukonceni 28 tyzdnov znova poziadam o rodicovsky prispevok na mladsiu dcerku. Ide mi o obdobie tych 28 tyzdnov, chcem byt doma a zaroven byt poistencom statu. Mala som konkretnu otazku. Zo zakona je to mozne, ak mame dieta do 6 rokov, prihlasim sa na zdravotnu poistovnu so ziadostou o evidenciu mojej osoby, ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. V podmienkach zdravotnej poistovne figuruje formulka, ze dieta, ak navstevuje MŠ, moze ju navstevovat maximalne 4 hodiny denne, inak nesplnam podmienku, ze sa o nu staram. Takze finalne moja otazka je: musim dcerku prehlasit na poldennu starostlivost v skolke alebo si to zdravotna poistovna neoveruje a moze nadalej pokracovat v celodennej dochadzke?

tatianah
15. mar 2018
evittam
15. mar 2018

@tatianah Odpoveď si dostala. A finalnu. Takze este raz-prihlasis sa na ZP ako osoba starajuca sa o dieťa do 6rokov, na mladšie dieta. Alebo ak na staršie a budes s ním vlastne na neplatenej RD tak ano dieta moze navštevovať skolku len na 4h.
Napr.pri jednom dieťati je otec na MD a matka zostáva na RD bez naroku na RP a prihlasi sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, zakon to nevylucuje. Už si pochopila?

majusqa77
15. mar 2018

@tatianah zakon o zdravotnom poisteni nevylucuje prihlasenie oboch rodicov na jedno dieta.
ak s tym mas moralny problem, bud zacni davat starsie dieta do skolky iba na 4 hodiny, alebo si plat zdravotku sama ;)

evittam
15. mar 2018

@majusqa77 👍😉