Pracujúci otec poberač materskej a mama doma
Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.
@natalienka12 a ak mám dve deti do 6r môžeme sa obaja na iné prihlásiť? dakujem
@baska1 ako jeden matersku druhu rodicovsky? Nie
@natalienka12 nie,len jeden MD,ja by som si RAD odnala,vraj kvôli odvodom to tak by malo ist
@baska1 tak ano ale v prispevku z 21.27 pises ine
@natalienka12 asi zle napísané,prepáč,ale snáď sa chápeme😃
Dievcata...moze sa stat ,ze zamestnavatel nechce potvrdit muzovi matersku? Ako to je...musi to potvrdit,ci nemusi? Dakuje
@evittam ahoj, vidim, že sa do tejto problematiky výborne rozumieš. Chcem ťa poprosiť o radu. Manžel sa bude hlásiť na poberanie materského príspevku s mladším dieťaťom. Ja som podala žiadosť o odňatie rodičovského príspevku na UPSVaR. Máme tiež staršiu 4 ročnú dcérku, ktorá chodí do MŠ na celodennú 8 hodinovú starostlivosť. Ak chcem byť poistencom štátu v zdravotnej poisťovni a v Soc. Poisťovni byť dôchodkovo poistená, musím dcérku prehlásiť na 4 hodinovú poldennú starostlivosť? Kontroluje to niekto? Ďakujem za radu a posielam srdiečko.
@majusqa77
@tatianah ako sa mam prihlasit na starostlivost o mladsiu dcerku, ved na nu bude poberat manzel matersky prispevok a uradne mu ju odovzdavam do starostlivosti na 28 tyzdnov. Manzel ukoncil pracovny pomer a ani ja nenastupim zatial do prace, ale po ukonceni 28 tyzdnov znova poziadam o rodicovsky prispevok na mladsiu dcerku. Ide mi o obdobie tych 28 tyzdnov, chcem byt doma a zaroven byt poistencom statu. Mala som konkretnu otazku. Zo zakona je to mozne, ak mame dieta do 6 rokov, prihlasim sa na zdravotnu poistovnu so ziadostou o evidenciu mojej osoby, ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. V podmienkach zdravotnej poistovne figuruje formulka, ze dieta, ak navstevuje MŠ, moze ju navstevovat maximalne 4 hodiny denne, inak nesplnam podmienku, ze sa o nu staram. Takze finalne moja otazka je: musim dcerku prehlasit na poldennu starostlivost v skolke alebo si to zdravotna poistovna neoveruje a moze nadalej pokracovat v celodennej dochadzke?
@tatianah Odpoveď si dostala. A finalnu. Takze este raz-prihlasis sa na ZP ako osoba starajuca sa o dieťa do 6rokov, na mladšie dieta. Alebo ak na staršie a budes s ním vlastne na neplatenej RD tak ano dieta moze navštevovať skolku len na 4h.
Napr.pri jednom dieťati je otec na MD a matka zostáva na RD bez naroku na RP a prihlasi sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, zakon to nevylucuje. Už si pochopila?

Baby ale chapem to spravne ze ak teda muz pobera matersku ale chodi do prace tak firma vlastn plati matersku aj plat ano?