icon

Pracujúci otec poberač materskej a mama doma

nunka281
27. júl 2017

Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.

baska1
19. mar 2018

@majusqa77 ale človeka tak zneistia,manžel ide na MD 3.4 a že RD odňať od 2.4,hoci podľa zákona to bude až k 30temu,ani to nevedela,že ako naformulovat

dapo
19. mar 2018

@baska1 ja som to tisiela presne pred tyzdnom a vyslovene mali tlacivo, tam som zaskrtla ze ziadam o odnatie rodicaku lebo manzel odo dna x nastupuje na matersku...asi zalezi aka pobocka, tu s tym maju ocividne skusenosti, rovno som si zaskocila na soc poistovnu aj zdravotku a nikde nemali problem ze zostanem nahlasena ze sa staram o dieta a ze nejdem do prace, ked citam co na tych uradoch niekedy vymyslaju, cista katastrofa

baska1
19. mar 2018

@dapo ďakujem za ukludnenie😃

darin87
21. mar 2018

Ahojte mozem poberat davku v nezamestnanosti a manzel ísť na materskú?

brema3114
21. mar 2018

@darin87 jo mozes ....pokial teda nemas platnu prac.zmluvu zo zamestnania pred MD a mas narok na davku v nezam.

nika1914
21. mar 2018

@evittam prosím ťa o radu, manžel pracuje vo veľkej firme (Kia Motors) a premýšľame nad MD pre neho. Od 1.4. podpisuje dodatok k zmluve, kde bude mať nové pracovné zaradenie (predtým robotník, teraz riadiaci pracovník). otázka znie, či stačí dodatok k zmluve, alebo musí byť celá zmluva komplet nová.dakujem

evittam
22. mar 2018

@brema3114 A preco by nemohla mat "platnu zmluvu"?

evittam
22. mar 2018

@nika1914 Nie,nestaci dodatok. Stále je to ta istá zmluva, z ktorej pojde na MD.

brema3114
22. mar 2018

@evittam ved ked mas platnu zmluvu musi najskor poriesit zamestnavatela - nastup alebo vypoved az potom sa moze hlasit na uradoch a ziadat o davku

evittam
22. mar 2018

@brema3114 No veď ano ale moze ju mat a bude mat nárok na podporu.😉

brema3114
22. mar 2018

@evittam ???? na zaklade coho? 🤔

evittam
22. mar 2018
brema3114
22. mar 2018

@evittam ved sa ta pytam ako je ro mozne ...ja so. dostala tu info ze pokial ukoncis md a mas platnu zmluvu musis sa hlasit u zamestnavatela az ked das/dostanes vypoved si mozes zaziadat o davku .... mat platnu prac.zmluvu a cerpat davku v nezamestanosti sa neda ...logika nepusti...ci mas nejake ine info?

evittam
22. mar 2018

@brema3114 No veď samozrejme,ze musis ukoncit PP. Ja som len reagovala na tvoju poznámku,ze nemoze mat platnu zmluvu ak chce riešiť podporu-dnes je aktuálna zajtra po dohode uz nemusi byt.😉

monycca6
Autor odpoveď zmazal
monycca6
24. mar 2018

@evittam Ahoj Evittam, môj manžel to chce riešiť nasledovne:
V práci napísal žiadosť že od 2. Mája nastupuje na materskú
Zohnal si inú prácu kde mu napíšu nástup do zamestnania 3. Mája na TPP (táto práca je v ČR)
Bude teda poberať materskú a zároveň plat z nového zamestnania.
Ja požiadam o odňatie rodičovského príspevku od 2. Mája.
Pôjdem sa nahlásiť na zdravotnú poisťovňu s tým že sa starám o dieťa do 3 rokov.
Potom dva mesiace pre koncom materskej dá manžel v starej práci výpoveď a ostane len v novej.
Je to takto v poriadku?
Nie je problém že tá druhá práca je v ČR?
Čo ak by mal na zmluve v práci v ČR že nastupuje už prvého mája (tj mal by dve zmluvy pri nástupe na materskú, bol by to problém alebo si môže vybrať z ktorej zmluvy by išiel na materskú?)
Budem musieť niečo platiť naviac okrem zdravotnej poisťovne tú teda platiť nemusím ak to chápem správne?
Ďakujem

evittam
25. mar 2018

@monycca6 Co sa týka manžela malo by to byt v poriadku tak ako pises. Nie ty nic neplatis.

lycynkaa
26. mar 2018

Caute baby 😊 mám takú špecifickú situáciu s mojim partnerom, nikde som sa nedočítala nič podobné, preto by som vás chcela veľmi pekne poprosiť o radu/skúsenosť, moja otázka znie: Môže ísť na MD najskôr otec a až potom matka dieťaťa?

majusqa77
26. mar 2018
evittam
26. mar 2018
lycynkaa
26. mar 2018

Ďakujem za odpovede 😊

mirka1812
27. mar 2018

@evittam a @majusqa77 prosim vas baby ako to je s tym,ked otec pobera materske,tak kolko max eur moze zarobit na dohodu??je tam ten plat limitovany?

majusqa77
27. mar 2018

@mirka1812 kolkokolvek

mirka1812
27. mar 2018

@majusqa77 dakujem za odpoved🙂

mon1605
25. apr 2018

Ahojte, mohla by som poprosiť o radu? V prípade, že manžel pôjde na materskú (a bude súčasne pracovať, ja budem na RD bez nároku na RP s tým, že bude prihlásená v ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, čiže štát za mňa bude platiť zdravotné.. Čo v prípade, ak by som otehotnela a išla na materskú (samozrejme po skončení manželovej materskej) s druhým dieťaťom. Z čoho sa potom vypočíta výška materskej? Ja vlastne nebudem 270 dní nemocensky poistená? Trošku v tom tápam a bojím sa, aby som neurobila viac škody ako osohu, ak sa nám podarí druhé bábo. Rada by som potom mala materskú z maximálneho vymeriavacieho základu ako som mala teraz, ďakujem veľmi pekne šikovným dievčatám za radu!

evittam
25. apr 2018

@mon1605 Nic sa nestane. Ty si stale na RD a PP trva. MD sa bude počítať rovnako akokeby manzel nebol na MD.

mon1605
25. apr 2018

@evittam Ďakujem veľmi pekne. Chcela by som sa Ti tiež v mene všetkých mamičiek poďakovať, za rady, ktoré nám tu dávaš. Je málo takých skvelých ľudí ako ty.

evittam
25. apr 2018

@mon1605 Ďakujem. Rada poradím ak viem.😉

maria_u
26. apr 2018

@evittam ahoj, môžeš mi prosím ťa poradiť? čítala som diskusiu,len si to chcem ešte ujasniť. Takže naša situácia: Ja som momentálne doma na RD s 8 mesačným synom. PP je na dobu neurčitú, takže stále trvá. Manžel pracuje, ale má teraz meniť pracovnú pozíciu. Tak sme rozmýšlali, že by sme využili možnosť, aby išiel on na materskú. Čiže. On požiada zamestnávateľa o materskú z pôvodnej zmluvy, keď nastúpi na MD, podpíše novú zmluvu na novú pozíciu u toho istého zamestnávateľa. Ja pôjdem požiadať o odňatie rodičovského príspevku a nahlásim sa na zdrav. poisťovňu ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r. Po skončení jeho MD naspäť požiadam o priznanie rodičovského príspevku? Aké mám ešte povinnosti? Čo môj zamestnávateľ? Nechcem nič zanedbať a dostať sa do problémov... Ďakujem veľmi pekne za radu 🙂

majusqa77
26. apr 2018

@maria_u ale ozaj to musi byt nova zmluva, s novym prihlasenim v poistovniach. nielene zmena,alebo dodatok