icon

Prechod z neplatenej rodičovskej na materskú dovolenku

emilia94
9. mar 2025

Máte niekto skúsenosť s touto situáciou? Prípadne, viete mi poradiť ako postupovať pri úradných záležitostiach?🍀

Pracovala som, potom som mala reťazový pôrod. Materská, rodičovská a teraz neplatená rodičovská dovolenka. Opäť čakáme bábätko a teraz v marci mi začína materská dovolenka. Pracovný pomer u zamestnávateľa mi stále trvá.

kat_
9. mar 2025

a otazka je aka? vsak normalne das zamestnavatelovi ziadost o materske a on ho posle na SP

emilia94
autor
9. mar 2025

A podľa čoho mi vypočítajú výšku materského? Podľa priemerného predpokladaného príjmu zamestnania?

emilia94
autor
9. mar 2025

@kat_ Treba mi podať aj žiadosť o ukončenie neplatenej rodičovskej?

kat_
9. mar 2025

@emilia94 ano, berie sa do uvahy predpokladany prijem, budu kontaktovat zamestnavatela aby im ho nahlasil

lilinka88
9. mar 2025

Kedy ti skončila RD a koľko trvá to neplatené voľno?

emilia94
autor
9. mar 2025

@lilinka88 som na neplatenej rodičovskej dovolenke, nemám neplatené voľno

lilinka88
9. mar 2025

@emilia94 ked ti zamestnanie trvá a dieťa má viac ako 3, buď si sa mala vrátiť do práce alebo máš neplatené voľno. Každopádne máš určite prerušené nemocenské poistenie a do 270 dní sa počíta iba obdobie RD do 3 rokov

emilia94
autor
9. mar 2025

@lilinka88 Po dovŕšení 3 rokov dieťaťa som požiadala zamestnávateľa o predĺženú rodičovskú dovolenku. Pokiaľ rodič ostane doma a stará sa o dieťa do 6 rokov veku, môže získať status poistenca štátu, za ktorého štát môže platiť poistné na dôchodkové poistenie a poistné na zdravotné poistenie.

lilinka88
9. mar 2025

@emilia94 ano, správne si napísala,že poistenec štátu si z pohľadu zdravotného a dôchodkového poistenia, ale materská ti bude počítaná z nemocenského poistenia, ktoré máš s najväčšou pravdepodobnosťou prerušené (neplatené voľno, ktoré ti umožnil zamestnávateľ), čiže je neaktívne a obdobie po 3 rokoch dieťaťa sa ti do 270 dní nebude v takom prípade počítať. Mne je jedno ako to nazývaš ty, len aby si nebola prekvapená, keď zistíš,že nárok na materské ani nemas alebo máš, ale nie z pravdepodobné vymeriavacieho základu, ale z minimálneho VZ...

emilia94
autor
9. mar 2025

@lilinka88 aha ďakujem za objasnenie už rozumiem 👍🏻o tom nemocenskom som nevedela, že si ho musím hradiť sama aj keď mi trvá prác. zmluva, nepríjemné no... 😅

lilinka88
9. mar 2025

@emilia94 ani by to nešlo platiť si ho...