icon

Prechod z rodičovskej na materskú: Čo vybaviť?

effy777
30. okt 2023

Ahojte

Keďže popri nebolnostiach a chorom dieťati by som vás poprosila o radu. Samozrejme neskôr si obvolam len predbežné čo a ako.

Keďže som stále na rodicaku a teda navyše teho najbližšie dostanem papier na prídavok to je tuším tých 200€ mes na sociálnu poisťovňu.

No toto si už musím podať sama alebo stále môj zamestnávateľ? Musím aj jeho oboznámiť že som opäť teho?

A popri tomto si mám niečo vybaviť navyše alebo zrušiť niečo?

Vopred vám ďakujem maminky

domka222
•
30. okt 2023

Papier na prídavok? Hádam tehotenský príspevok myslíš. Zamestnávateľovi by si mala oznámiť nástup na MD.Keď nástupiš na MD,musíš zrušiť RD.

petamich
•
30. okt 2023

Ziadost o tehotenske si podavas sama, tu zamestnavatel nepotvrdzuje, nasledne si podas ziadost o matersku, to ide aj cez zamestnavatela, ked budes ziadat o matersku, k danemu datumu zaroven treba zrusit rodicovsky prispevok, nakolko sa nedaju poberat obe davky

effy777
autor
•
30. okt 2023

@petamich a ten prídavok na dieťa čo je tuším 25€ to ostáva však?

petamich
•
30. okt 2023

pridavok na dieta je aktualne 60€ a ano to zostava na prve a treba potom poziadat aj na druhe 🙂 a po porode pride este o prispevok pri narodeni dietata (kocikovne) - uz sa o to neziada chodi to automaticky

lilinka88
•
30. okt 2023

Ak si minulý rok nepracovala ani deň u daného zamestnávateľa, tak či tak sa dozvie,že si tehotná, nakoľko SP bude od neho žiadať pravdepodobný vymeriavací základ