Prechod z rodičovskej na materskú v Nemecku
Zdravím chcem sa spýtať:pracovala som v nemecku na nemecku zmluvu,beriem kindergeld, skončila mi materská a teraz beriem Elterngeld, ked mi v dec. skončí..to mi pošlu oni papiere na Betreusgeld ALEBO si ich mám ja nejak vyžiadať?a kde?kindergeld mám len do toho jedného roka, alebo do 3 rokov?kedže sefka by mi mala držať miesto do 3 rokov, či?a čo v prípade keby som otehotnela?znova by som dostala matersku a elterngeld v takej výške ako teraz alebo ako to je?akindergeld?dakujem
@didiki aj my sme v Bayerne.
Takze: do roka dostavas Elterngeld (bud vypocet z platu alebo minimum 300 E) plus Kindergeld do 18 rokov popr. ak dieta studuje tak najdlhsie do 25 rokov.
Po roku, vlastne od 15tich mesiacov veku dietata do troch rokov tych 150 E co je Betreuungsgeld (len v pripade ak dieta nedas do skolky/jasiel). Betreuungsgeld je ale celoplosne zruseny a uz je to len vec jednotlivych Bundesländer. Bayern chce Betreuungsgeld zase zavies ale este stale nie je rozhodnute (malo by sa rozhodnut do konca juna ci ano a ci nie). Ak to schvalia, budu automaticky posielat info plus antrag. Bude sa to potom vyplacat so spiatocnou platnostou.
Ako priklad: dieta ti malo v oktobri 2015 rok. Dva mesiace nic (13.+14.ty mesiac), cize od januara by si mala dostavat Betreuungsgeld. Ak to schvalia, tak zacnu vyplacat najskor v juli/auguste 2016. Cize ty dostanes naraz vsetko co si mala dostat od januara a potom pekne postupne kazdy mesiac pokym ti nepojde dieta do skolky, najdlhsie do tretich narodenin.
Co sa tyka Landeserziehungsgeld to ti neviem poradit ako dlho a kolko. Vyska zalezi od platu a asi je to tiez najdlhsie do 3. rokov. Je to akysi üriplatok pre tych chudobnejsich. Nejako extra som sa o to nezaujimala, kedze my narok ako lepsie zarabajuci nemame. Ale ked uz dostavat a chces nieco blizsie vediet, tak kukni na Bescheid co s dostala, tam musi byt Ansprechpartner a kludne tam zavolaj, vysvetlia ti ako co.
Inak ziadne ine davky nie su. Este nejake jednorazovky ale to uz fakt neviem, to dostavaju len socky.
Iba dodam k Elterngeld, ze po nastupe na Elternszeit (12+2 mesiacov - obaja partneri si vyberu, kto bude doma s dietatom 12 mesiacov a kto dalsie dva) sa treba prihlasit na Socialnu poistovnu v de, aby za vas pocas tohto casu platila dochodok. Ked sa to clovek dozvie neskoro, tak uz smola, rok nemal platene prispevky na dochodkove. Spatne sa to neuznava.

@shark455 kedze v De neexistuje pojem trvaly a prechodny pobyt, mozes si to vysvetlit takto:
Hauptwohnung=trvaly pobyt
Nebenwohnung=prechodny pobyt
Mozes mat len jeden Hauptwohnung ale aj 5 Nebenwohnungen.
Alleinige Wohnung je Hauptwohnung, ked k Hauptwohnung nemas nijaky Nebenwohnung.
Cize to znamene, ze si v celej republike prihlasena len na jednej jedinej adrese.