icon

Prečo mám nižšiu materskú pri reťazovom pôrode?

viki95
9. nov 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či SP mi správne vypočítala materskú dávku.
V apríli 2024 som nastupila na materskú, pracovala som do konca februára, mesiac som bola PN. V októbri som zas otehotnela, a v máji 2025 som z rodičáku nastúpila na materskú. No nedostávam rovnakú materskú ako som dostávala pri dcére, ale o dosť nižšiu, lebo mi to vypočítali len z 2mes. čo som pracovala v roku 2024 pred pôrodom. Medzi materskou a rodičákom som nepracovala. Myslela som si že pri reťazovom pôrode by som mala dostať rovnakú sumu.

Strana
z2
dixitka
9. nov 2025

@viki95 podľa mňa ti to vyrátali zle a mala by si mať rovnakú materskú ako pri prvom. Treba tam ísť/zavolať.

anonym_a78946
9. nov 2025

ale tebe sa pri nastupe na MD v roku 2025 rata MD z roku 2024 ak si mala vymeriavaci zaklad co si mala, vypocet materskej z roku 2023 by sa ti uplatnil len ak by si nemala v roku 2024 VZ

viki95
autor
9. nov 2025
@anonym_a78946

ale tebe sa pri nastupe na MD v roku 2025 rata MD z roku 2024 ak si mala vymeriavaci zaklad co si mala, vypocet materskej z roku 2023 by sa ti uplatnil len ak by si nemala v roku 2024 VZ

@anonym_a78946 ale nepochopim logiku, lebo potom ostatne zeny ktore nastupuju na matersku ked deti su vacsie, napr. 2 roky, preco dostavaju rovnaku matersku, preco nedostavaju tiez len z toho druheho vymeru?

anonym_a78946
9. nov 2025
@viki95

@anonym_a78946 ale nepochopim logiku, lebo potom ostatne zeny ktore nastupuju na matersku ked deti su vacsie, napr. 2 roky, preco dostavaju rovnaku matersku, preco nedostavaju tiez len z toho druheho vymeru?

@viki95 lebo ho nemaju samozrejme, ty si prirychlo znovu otehotnela a tak ti to vyslo takto
u teba nejde o retazovy porod lebo to je taky kedy zena v rozhodujucom obdobi (u teba rok 2024) nema VZ

viki95
autor
9. nov 2025
@anonym_a78946

@viki95 lebo ho nemaju samozrejme, ty si prirychlo znovu otehotnela a tak ti to vyslo takto
u teba nejde o retazovy porod lebo to je taky kedy zena v rozhodujucom obdobi (u teba rok 2024) nema VZ

@anonym_a78946 rozumiem, ale nie je to blbost? 😃 nie je to fer podla mna 😃

anonym_677195
9. nov 2025
@viki95

@viki95 život nie je fér, niektorým ženám ktoré sa roky snažia o dieťa nepríde fér že ty máš dve v takom krátkom čase, niektorým nepríde fér že na trojičky nedostávajú 3x takú materskú a nie sú na materskej 3x 34tyzdnom a na rodicaku 3roky -28tyzdnov s každým, proste vždy bude niekto znevýhodnený a niekde postavená hranica

anonym_a78946
9. nov 2025
@viki95

@viki95 je to fer su jasne dane podmienky ak si chcela mala
si otehotniet o pol roka neskor potom by ti to vyslo ako si chcela

viki95
autor
9. nov 2025
@anonym_a78946

@viki95 je to fer su jasne dane podmienky ak si chcela mala
si otehotniet o pol roka neskor potom by ti to vyslo ako si chcela

@anonym_a78946 roky sme sa snazili otehotniet a to ze sa podarilo tak skoro tal to bol zazrak, takze odpovedaj na otazku nie hluposti komentovat

anonym_b13825
9. nov 2025
@viki95

@anonym_a78946 roky sme sa snazili otehotniet a to ze sa podarilo tak skoro tal to bol zazrak, takze odpovedaj na otazku nie hluposti komentovat

@viki95
tak sa teš zo zázraku a nerieš férovosť zákonov😉
ja som tiež nemala kopec príspevkov čo je teraz a sme tu.

viki95
autor
9. nov 2025
@anonym_b13825

@viki95
tak sa teš zo zázraku a nerieš férovosť zákonov😉
ja som tiež nemala kopec príspevkov čo je teraz a sme tu.

@anonym_b13825 samozrejme ze sa tesim, uz aj to je pomoc ze 3 roky dostaneme prispevky, nie vsade to maju takto

klara_2798
9. nov 2025
@anonym_a78946

@anonym_a78946 presne tak

elz1920
9. nov 2025

Mala som to tak podobne pred piatimi rokmi, tiež mi vypočítali druhú materskú nižšiu. Práve vtedy sa dosť písalo o tom, že ak žena má toho istého zamestnávateľa, má mať minimálne rovnakú materskú , prípadne by sa malo zohľadniť, o koľko by jej stúpol plat, keby pracovala a tak urobiť prepočet. Volala som do soc. poist. a samozrejme, že mi dali druhú vyššiu ako prvú.

U zamestnávateľa som bola vyše 10 rokov.

anonym_745075
9. nov 2025
@viki95

@anonym_b13825 samozrejme ze sa tesim, uz aj to je pomoc ze 3 roky dostaneme prispevky, nie vsade to maju takto

@viki95 Tak ako ti tu písali- život nie je fér. Vždy je niekto znevýhodnený. Ja som napríklad nemala nárok na tehotenské, lebo mi chýbali odpracovane dva dni! Pritom som porodila o tyzden neskôr ako bol termín porodu- takze keby to malo byt fér, podmienky som splnila. Lenze spätne to neprepocitavaju. Bohužiaľ.
A zase moja kamoska keď rodila pár rokov dozadu, rodicak bol len nieco okolo 200€. Ta zase môže povedať mne, že to nie ne fér voči nej..

maurora
9. nov 2025

Ja som mala takto dve materské po sebe v auguste 2023 a v auguste 2024 a dostávala som rovnakú výšku tehotenského príspevku a materskej ako pri prvom dieťati. Tak úplne nerozumiem tým komentárom, že ti to nevyšlo lebo si skoro otehotnela. Ďalšiu materskú budem mať tiež reťazovú od januára a teraz je dokonca tehotenský príspevok ešte vyšší ako predtým.

mimicka2013
10. nov 2025

@viki95 trva ti stale pracovny pomer alebo si ho pocas materskej/rodicovskej ukoncila?

viki95
autor
10. nov 2025
@mimicka2013

@viki95 trva ti stale pracovny pomer alebo si ho pocas materskej/rodicovskej ukoncila?

@mimicka2013 trvá 🙂

viki95
autor
10. nov 2025
@maurora

Ja som mala takto dve materské po sebe v auguste 2023 a v auguste 2024 a dostávala som rovnakú výšku tehotenského príspevku a materskej ako pri prvom dieťati. Tak úplne nerozumiem tým komentárom, že ti to nevyšlo lebo si skoro otehotnela. Ďalšiu materskú budem mať tiež reťazovú od januára a teraz je dokonca tehotenský príspevok ešte vyšší ako predtým.

@maurora ani mne to nejde do hlavy… volala som aj do SP a povedali ze to mali vypocital len z 2 mesiacov… Ale zas mi to nejde do hlavy, ze potom ostatnym zenam, ktore rodia tesne pred dovrseni 3r dietata, preco nevypocitaju tak isto, ale ostava im taka ista suma

anonym_dace40
10. nov 2025
@viki95

@maurora ani mne to nejde do hlavy… volala som aj do SP a povedali ze to mali vypocital len z 2 mesiacov… Ale zas mi to nejde do hlavy, ze potom ostatnym zenam, ktore rodia tesne pred dovrseni 3r dietata, preco nevypocitaju tak isto, ale ostava im taka ista suma

@viki95 nie je to preto, že im materskú počítajú z roku spätne ako tebe - lenže ty si tie 2 mesiace v tom roku pracovala. Im počítajú z toho roku, keď boli celý rok na md+rd? Preto im vyjde reťazová materská v rovnakej výške? Akože rozumiem ti nie je to fér…. Keby si vedela možno by ste dieťa odložili pár mesiacov, aby si mala istotu.

mimicka2013
10. nov 2025
@viki95

@mimicka2013 trvá 🙂

@viki95 tak sa vykasli na blbe komentare typu ze zivot nie je fer a chod to riesit na SP. Ty mas retazovy porod a nemozu ti pocitat vymeriavaci zaklad iba z 2 mesiacov pred nastupom na prvu matersku. Nikde nie je uvedene ze ak otehotnies prilis skoro tak mas trpiet...to by sa len niektorym pacilo 😅

"Ako "reťazový pôrod" sa označuje pôrod druhého a ďalšieho dieťaťa relatívne tesne po prvom, resp. po predchádzajúcom dieťati, a to v prípade zamestnankyne, ktorá na ďalšiu materskú nastupuje z rodičovskej dovolenky pri staršom dieťati a medzi prvou a druhou materskou nemá v zamestnaní príjem (vymeriavací základ), z ktorého by sa platilo poistné do Sociálnej poisťovne.

V takom prípade podľa § 57 ods. 4 ZSP platí, že "druhá materská nesmie byť nižšia ako prvá"."

viki95
autor
10. nov 2025
@mimicka2013

@viki95 tak sa vykasli na blbe komentare typu ze zivot nie je fer a chod to riesit na SP. Ty mas retazovy porod a nemozu ti pocitat vymeriavaci zaklad iba z 2 mesiacov pred nastupom na prvu matersku. Nikde nie je uvedene ze ak otehotnies prilis skoro tak mas trpiet...to by sa len niektorym pacilo 😅

"Ako "reťazový pôrod" sa označuje pôrod druhého a ďalšieho dieťaťa relatívne tesne po prvom, resp. po predchádzajúcom dieťati, a to v prípade zamestnankyne, ktorá na ďalšiu materskú nastupuje z rodičovskej dovolenky pri staršom dieťati a medzi prvou a druhou materskou nemá v zamestnaní príjem (vymeriavací základ), z ktorého by sa platilo poistné do Sociálnej poisťovne.

V takom prípade podľa § 57 ods. 4 ZSP platí, že "druhá materská nesmie byť nižšia ako prvá"."

@mimicka2013 no volala som tam, a povedala mi ze aj z 1 dna mi mozu vypocitat 😃 no proste cele na hlavu toto

anonym_aa2dce
10. nov 2025
@viki95

@viki95 no zle si si vsetko na casovala.Bud si mala viac teda odrobit a planovanie dietata posunut,alebo teda naplanovat si ho do 3r prveho dietatka.Tak sa to robi,tak sa planuju deti.Aj ked niekedy clovek mieni a pan Boh meni.

mimicka2013
10. nov 2025
@viki95

@mimicka2013 no volala som tam, a povedala mi ze aj z 1 dna mi mozu vypocitat 😃 no proste cele na hlavu toto

@viki95 samozrejme ze ti mozu vypocitat aj z jedneho dna. Ak by si medzi materskou a rodicovskou cerpala napr dovolenku uz aj toto by ti ovplyvnilo...ty ak si ale nemala prijem tak mas mat minimalne taku matersku ako prvu. Ved ti to aj tu niektore vyssie pisali. Ja na tvojom mieste by som to riesila pisomne nech to prepocitaju...aj ked na odcolanie uz asi narok nebudes mat

bokabuka
10. nov 2025

Ja tomu nerozumiem vôbec ako to teda funguje. Napríklad ja plánujem nastúpiť na materskú cca 2.-10. Januára teraz 2026. Takže ak nastúpim s ďalším dieťaťom na ďalšiu materskú v priebehu roka 2027, vyrátajú mi tú druhú z “platu” za ten 1-9 dní 2026? 😅 A teda dajme tomu ak nastúpim fakt 2.1.2026 a na ďalšiu materskú niekedy v 2027 tak mi určí výšku materskej ten jeden jediný deň?

anonym_b06900
10. nov 2025

Urcite to ries.
Nepochopim tu nazory ze zivot nie je fer. Raz je to zakon tak ti ma platit… a zakon sa da aj zmenit alebo upravit znenie, nedava to logiku a mozno sa na to niekto kto vie rozmyslat aj blizsie pozrie. Nevolaj iba tete za prepazkou ale normalne napis oficialne email/list “vyssie” na socialnu poistovnu.
My sme raz riesili jednu vec a od 3 osob sme sa dozvedeli 3 rozne varianty…
Ako neviem ale ja si neplatim odvody na to aby som sa potom uspokojila s verziou ze zivot nie je fer…

anonym_3f0982
10. nov 2025
@mimicka2013

@mimicka2013 lenže ona ten VZ jednoducho mala - tie 2 mesiace. Takže sa môže ísť hádať koľko chce

anonym_3f0982
10. nov 2025
@anonym_745075

@viki95 Tak ako ti tu písali- život nie je fér. Vždy je niekto znevýhodnený. Ja som napríklad nemala nárok na tehotenské, lebo mi chýbali odpracovane dva dni! Pritom som porodila o tyzden neskôr ako bol termín porodu- takze keby to malo byt fér, podmienky som splnila. Lenze spätne to neprepocitavaju. Bohužiaľ.
A zase moja kamoska keď rodila pár rokov dozadu, rodicak bol len nieco okolo 200€. Ta zase môže povedať mne, že to nie ne fér voči nej..

@anonym_745075 je to spravodlivé, lebo tehotenske mas mat splnené podmienky k 13 týždňu, nie ku dnu porodu. Ci keby si nedajbože porodila skôr a vychádza ti to naknap, tak už ta chcem vidieť, ako by si vyvadzala, keby ti tie dni odrátali a dali ti vrátiť tehotenske, lebo si nemala splnené dni. Jak, či to by už nebolo fér, ze?

anonym_3f0982
10. nov 2025
@viki95

@viki95 ale keď vám z 1 dňa rátajú maximálne podpory, to uz je ok, ze? Lebo vtedy ty získavas. Ale keď nahodou tratis, tak už okolo seba kopes nožičkami.

viki95
autor
10. nov 2025
@anonym_3f0982

@viki95 ale keď vám z 1 dňa rátajú maximálne podpory, to uz je ok, ze? Lebo vtedy ty získavas. Ale keď nahodou tratis, tak už okolo seba kopes nožičkami.

@anonym_3f0982
@anonym_3f0982 ??? teraz mi napis aky ma suvis tvoj komentar ku mojej otazke

anonym_3f0982
10. nov 2025
@viki95

@anonym_3f0982
@anonym_3f0982 ??? teraz mi napis aky ma suvis tvoj komentar ku mojej otazke

@viki95 taky, ze ked je to v tvoj prospech, tak si s tým ok ale keď náhodou nie, tak už je to nespravodlivé. Neviem, či máš problém čítať s porozumením.

viki95
autor
10. nov 2025
@anonym_3f0982

@viki95 taky, ze ked je to v tvoj prospech, tak si s tým ok ale keď náhodou nie, tak už je to nespravodlivé. Neviem, či máš problém čítať s porozumením.

@anonym_3f0982 ja si myslim, ze nikomu by nepadlo dobre keby prisiel o 300eur mesacne… ale ajtak som spokojna…ja som za tie peniaze makala vela. A ja neprajem nikomu nic zle. Vsetci dostanu to, co zasluzia

Strana
z2