Prečo učiteľke skresali dovolenku počas reťazovej materskej?
Ahojte, mám otázku na učiteľky, ktoré mali reťazovú materskú (alebo možno nejaká mzdárka, čo sa vyzná a vie mi to vysvetliť).
Pred nástupom na materskú november '22 som mala 42 dní dovolenky (predlžovala sa mi zmluva, tak nabehla nová a potom som bola na rizikovom, takže som nevyčerpala počas prázdnin).
Na všetkých páskach z roku '23 a '24 mi tam svieti tých 42 dní. Avšak vo februári '25 mi zrazu skresalo na 22 dní. Bez vysvetlenia, bez upozornenia.
V lete '25 som potom nastúpila na reťazovú materskú s druhým.
Moja otázka:
- neviete, prečo mi skresali, keď z okolia mi všetky učiteľky vraveli, že sa im počas materskej nazbierala dovolenka, ktorú potom čerpali po rodičovskej ?
- nemala by mi pribudnúť nejaká dovolenka aj počas druhej materskej (nie rodičovskej) ?
Zamestnávateľ môže krátiť nárok na dovolenku, ak zamestnanec nepracoval z dôvodu rodičovskej dovolenky. Dovolenka sa kráti nasledovne. Za prvých 100 neodpracovaných dní o jednu dvanástinu, za každých celých ďalších 21 dní o jednu dvanástinu.
Niekedy ti aj nevycerpana dovolenka prepadne. Mozes tusim prenasat len max 2 roky, ostatne ti moze prepadnut.
Lebo to zle vypočítali, resp. pc im to vypočítal a oni neurobili kontrolu. Mne tiež povedali po 2 materských, že mám len 8 dní a nakoniec po predložení faktov ich bolo zrazu 77.
Lebo to zle vypočítali, resp. pc im to vypočítal a oni neurobili kontrolu. Mne tiež povedali po 2 materských, že mám len 8 dní a nakoniec po predložení faktov ich bolo zrazu 77.
@anonym_5faaed 77? 😀 to sa mi nezda, ked narok je iba pocas materskej + kratenie za rd
@anonym_5faaed 77? 😀 to sa mi nezda, ked narok je iba pocas materskej + kratenie za rd
@sisa_s Číslo teraz neriešim, ale za RD nie je žiadne krátenie. Počas RD len nie je nárok na dovolenku, ale v roku, kedy žena už nastúpi po RD do práce, má na dovolenku nárok a počas toho roka sa kráti až po neodpracovaní 100 dní, čiže cca 5 prac. mesiacov. Takže keď napríklad ja som nastúpila do práce po RD v októbri, nemala som nárok na dovolenku len alikvotnu časť za 3 mesiace, ale od začiatku toho roka mi ju krátili až v máji, čiže to ešte bolo navyše.
Autorka, nemala som síce reťazovú materskú, len jednu Bežne to však funguje tak, mimo materskej, že zamestnanec si musí vyčerpať zostávajúcu dovolenku z predošlého roka do konca nasledujúceho roka a potom mu tá stará prepadne. Ja som síce čerpala medzi materskou a rodičovskou 2 týždne dovolenky, no nemalo by to mať absolútne žiadny vplyv, nič mi " neskresali" po nástupe, akurát v ten rok nástupu po RD som si musela dočerpať všetku dovolenku a tá nevyčerpaná mi prepadla.

pocas rd sa ti krati dovolenka, presny vypocet neviem, urcite sa to da vygooglit 🙂