Predĺžená rodičovská dovolenka - chaos na úradoch
Zajtra mi konci riadna rodicovska dovolenka. Dnes som si obehla UPSVaR, aj Socialnu poistovnu. Z internetu som mala info o tom, ze ak sa chcem nadalej starat o dieta, je potrebne podpisat cestne prehlasenie, nahlasit sa v zdravotnej poistovni.
Uradnicka v Socialnej poistovni mi povedala, ze u nich netreba vybavovat nic, ze automaticky za mna platia co treba do 6. rokov veku dietata.
Uradnicka na UPSVaR mi povedala, ze oni mi mozu dat len potvrdenie o tom, ze v sucasnej dobe som na rodicovskej dovolenke a toto sa nezmeni az kym mi nevyplatia posledny prispevok v septembri 2011 a ze teda u nich mozem nieco riesit az v septembri a ze ak, tak si mam ist len do zdravotnej poistovne nahlasit zmenu, ale ze ak by aj oni chceli potvrdenie z UPSVaR-u, tak az do septembra mi daju len papier o trvani rodicovskej dov.
Tento stav sa ale prieci mojej logike - uznavam, ze po 5 rokoch doma mozem byt zblbnuta 😉 Ale ak ma moje dieta zajtra 3 roky, tak predsa mi rodicovska dovolenka konci zajtra a od 17. augusta budem co?
ahoj, je tu aj nejaká košičanka? ja mám problém s tým, že neviem kam mám žiadosť odniesť. posielajú ma z úradu na úrad a všade mi povedia, že to oni nerobia. tak teda fakt neviem...
ahojte
prosim o nazor, radu.
dcerka bude mat v oktobri 3 roky, ja uz dva mesiace pracujem, o malu sa stara babka. v septembri by mala ist do skolky, ale mame dlhodobo neprieznivy stav..alergia na vajecny bielok, na mlieko, astma, alergie na pele. teraz beham po lekarkach kvoli potvrdeniu na predlzenu rodicovsku...
keby som ju aj nahodou ziskala, mozem nadalej pracovat a moze mala kym nebude chora skusit chodit do skolky?? dakujem
pozerala som tú prílohu,ale nenašla som tam napr.alergia na mlieko.aj na to dávajú?
syn má alergiu na mlieko,vajce,peľ
a dcéra zase peľ+atop.ekzém
davajú aj na tieto diagnozy?
@terina25
áno, je to tak. a tiež čakám, čo s tým spravia. No zmena v zákone o RP bude mať dôsledky aj inde, bo definícia, zo zákona o RP sa používa aj pre dôchodkové poistenie mamičiek do 6rokov detí. Tam bol problém predtým, že ked dieťa navštevovalo škôlku ešte pred nástupom maminy do práce (adaptačný proces), teda ešte počas poberania RP a vtedy, ak by sa mal dodržať zákon, už mamina nemohla byť dôchodkovo poistená štátom.
POtom schválili znenie, že starostlivost o dieťa je splnené aj v prípade zabezpečenia starostlivosti inou plnoletou fyz. alebo právnic. osobou a už nie je problém so škôlkou.
Dalšia vec je, že možno RP poberať popri vykonávaní zárobkovej činnosti. Uvidíme, čo s tým porobia.
@gapa Ahoj, chcela by som ťa poprosiť, či mi nevieš povedať,za aký dlhý čas mi príde odpoveď, či mi schvália predĺženú rodičovskú dovolenku do 6 rokov dieťaťa, z dôvodu nepriaznivého zdrav. stavu dieťaťa. Či je tam nejaká lehota. Ďakujem pekne za tvoju odpoveď a prajem pekný deň.
pekny večer,chcela by som vas poprosiť o radu.Minuly rok v decembri my skončila rodičovská dovolenka,zamestnaná som bola od februara 2011.Teraz to ale vyzera tak,že o pracu prídem a chcela by som ist na predlženu rodičovskú dovolenku.Da sa to ešte a ak ano treba asi ist najskôrr na sociálnu poistovnu a prihlasit sa ako poistenec štátu a potom na zdravotnú poistovnu? ďakujem za odpoveď.
@lubica76
myslíš tým, že si poberala RP do 12/2011 a začala si pracovať od 2/2011 (skončila si čerpanie RD v práci 1/2011)
Ak by ti skončil pp, tak bud sa môžeš evidovať na up, ak máš nárok na podporu. Alebo ak nechceš sa evidovať a dieťa chodí do škôlky max. na 4hod denne, tak môžeš byť zdravotne poistená ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov. V oboch prípadoch (aj naUP) si môžeš podať prihlášku na SP aby si bola dôch. poistná štátom, najlepšie hned odo dna po ukončení pp, aby si mala nepretržité dôch.poistenie (nedá sa vybaviť spätne).
Ale či sa niečo v tomto nezmení, bo máme novú vládu, treba potom sledovať, predpokladám od nového roku.
@gapa ty si uzasne zbehla v tychto veciach, vies mi prosim poradit? precitala som vsetky strany, na prvej si perfektne zhrnula co kde treba vybavit, podat, mna vsak zaujima nieco, na co som tu nenasla odpoved.
Syncek zavrsi 21.8.2012 3 roky, od troch mesiacov ma atopicky ekzem a potravinovu alergiu, avsak liecime ho alternativne (pedatricku mam zaroven homeopaticku) okrem toho ma prisnu dietu. Od septembra ho chcem dat podla zdravotneho stavu na 4 hodiny do skolky.
Ja by som rada ostala na neplatenej predlzenej RD, avsak v zakone som citala, ze dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav mi musi uznat posudkovy lekar UPSVAR. Ja vsak neziadam o prispevok, lebo mi je jasne, ze mi ho nepriznaju, len by som rada mala uznany dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav, aby som tak mohla poziadat zamestnavatela o predlzenie rodicovskej dovolenky. Nerada by som sla na neplatene volno, kedze do prace ist nemozem (musim doma malemu pripravovat specialnu stravu) a tak by mi aspon socialna poistovna odvadzala dochodkove poistenie, kedze budem bez prijmu aj to pomoze. Stretla si sa s takouto alternativou? Vies mi prosim poradit, ci sa to da?
@desszi
nie nestretla. Lebo ak ti priznajú dlhodobo nepriaznivý zdr.stav, tak automaticky máš nárok na RP do doby, do kedy ti nepriaznivý zdr.stav uznali.
Ak by si aj čerpala neplatené volno v zamestnaní, tak by štát platil dôch.poistenie za teba a ak by dieťa chodilo do škôlky na max 4hod denne, tak aj zdravotné poistenie.
Ale toto je podla terajších zákonov, neviem, či bude zmena.
A ak neplatené volno, tak treba vedieť, že pre nárok na budúcup príp. podporu nesmieš mať prerušenie poistenia z dôvodu nároku na podporu viac ako 1rok. A tiež že tieto dni NV sa nerátajú pre nárok na nem.dávky, ani na materské.
@gapa dakujem ti za odpoved - takze to chapem tak, ze vlastne by som teoreticky, ak by s tym zamestnavatel suhlasil, mohla mat neplatene volno az do 6 roku veku dietata - stat by za mna odvadzal zdravotne aj dochodkove poistenie. Avsak ak by som mala neplatene volno, tak po ukonceni neplateneho volna, ak by som ostala nezamestnana, tak mi nechodi podpora, rovnako ani materska, keby som ostala opat tehotna? A ak by som bola na predlzenej RD, tak mam narok na podporu alebo matersku? Ak nie, tak by bolo asi vhodne odvadzat prispevok do fondu zamestnanosti? Poprosim ta poradit mi aj v tejto oblasti, aby som fakt nezostala ako sa vravi s holym zadkom - narok na rodicovsky prispevok nemam, lebo neliecim klasicky a este keby som ostala nezamestnana a nedostavala nic, tak to by bolo fakt "uzasne" ☹
@desszi preco si myslis, ze ked neliecis klasicky ,tak nemas narok? Ved lekar ti do posudku napise len nazov diagnozy a jeho odporucanie predlzit,alebo nepredlzit.
Tiež pojdeme cestou predlzenia -ved vies ake mame problemy,plus tie febrilne krce-teda aj neurologiu tam budeme mat zahrnutu.
@kaja73 no ja som bola na upsvar, prisla som tam s tym, ze liecim homeopaticky, pani bola zlata, najprv mi radila, nech nejake tri mesiace pred nastupom do skolky absolvujeme nejake vysetrenia, ale poznas ma kaji, ja maleho zybtocne pichat a testovat nedam, ked viem z coho a ake mame problemy, toto som povedala aj jej, tak zavolala ich posudkovemu lekarovi a ten jej do telefonu povedal, ze mi nepriznaju prispevok. Avsak tym padom mi z toho logicky vyplyva, podla toho, co vravi aj gapa, ze ani predlzenu RD pre nepriaznivy zdravotny stav.
@desszi
je to ako píšeš. Zamestnávatel ti môže a nemusíš schváliť neplatené volno. Ano, ak budeš na RD, tak nárok na podporu a materské podla terajších zákonov máš, ak by si čerpala neplatené volno vyše roka, tak podporu nie, materské, ak by si čerpala NV viac ako 460dní, tak tiež nie.
Ale už sa nedá platiť len poistenie v nezamestnanosti samostatne, už len celý balík a to sa neoplatí, bo je to vyše 35 % z vym.základu.
Ozaj sa nedá vybaviť ten nepriaznivý zdr.stav? Nemám s tým žiadne konkrétne skúsenosti, tak neviem. Nič iné ma ale nenapadá, možno po max. 1roku nepl. volna radšej ukončiť pp a pol roka na podporu, no tiež nie je výhra stratiť prácu a aj zákony sa môžu zmeniť.
@gapa dakujem ti velmi pekne, no asi sa pokusim nejako vybavit ten nepriaznivy zdravotny stav. Este jedna otazka, keby som poziadala zamestnavatela o neplatene volno povedzme na pol roka a medzitym si vybavila predlzenu RD, da sa to? A tym padom by som podla terajsich zakonov mala narok na podporu?
Ja som asi velmi specificky pripad ☹
@desszi
máš prac.pomer na dobu neurčitú predpokôadám. Podla terajších zákonov musíš byť v posledných 3rokoch aspon 2roky (730dní) poistená v nezamestnanosti, aby ti nárok vznikol. A ak si teraz vkuse zamestnaná, čerpajúca RD, tak maximálne 1rok môžeš čerpať neplatené volno, aby nárok vznikol, teda presnejšie. od nástupu na neplatené volno do "zaevidovania" na UP nesmie byť viac ako 1rok, ak už po neplatenom volne nevznikne poistenie zaemstnanca.
V žiadosti o dlhod.nepriaznivý zdr.stav môžeš požiadať o uznanie tohto stavu aj spätne, záleží od teba, tj. ak by ti aj poskytli nepaltené volno, možno sa to dá neskôr zmeniť na rodič.dovolenku (s tým som sa ešte nestretla, to spätne zmeniť, ale za pokkus by to stálo). Lebo už tu boli prípady mamičiek, ktorý žiadali aj dosť neskoro a im to schválili od 3rokov spätne, ale bola aj mamička, čo chcela vyslovene aby jej to schválili od určiteho dátumu. Ale to asi záleží aj od komisie, lebo predpokladám, že potom to dajú na 1rok odo dna, kedy to priznali. Ale opakujem, nemám ja konkrétne skúsenosti s tým.
Ešte tak medzi rečou, niektkoré mzdárky ani nevedia, že si majú pri žiadaní o predlženú RD žiadať od mamičky rozhodnutie, že dieťaťu bol tento stav schválený. Som sa stretla s tým, že mamička bola na predlženiej RD aj bez zdravotných dôvodov, no na to sa nedá spoliehať a nie je to správny postup mzdárky.

zákon č. 461/2003 o soc.poistení v znení nesk.predpisov a príloha č.2
napr. tu:
http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...