Predĺžená rodičovská dovolenka - chaos na úradoch
Zajtra mi konci riadna rodicovska dovolenka. Dnes som si obehla UPSVaR, aj Socialnu poistovnu. Z internetu som mala info o tom, ze ak sa chcem nadalej starat o dieta, je potrebne podpisat cestne prehlasenie, nahlasit sa v zdravotnej poistovni.
Uradnicka v Socialnej poistovni mi povedala, ze u nich netreba vybavovat nic, ze automaticky za mna platia co treba do 6. rokov veku dietata.
Uradnicka na UPSVaR mi povedala, ze oni mi mozu dat len potvrdenie o tom, ze v sucasnej dobe som na rodicovskej dovolenke a toto sa nezmeni az kym mi nevyplatia posledny prispevok v septembri 2011 a ze teda u nich mozem nieco riesit az v septembri a ze ak, tak si mam ist len do zdravotnej poistovne nahlasit zmenu, ale ze ak by aj oni chceli potvrdenie z UPSVaR-u, tak az do septembra mi daju len papier o trvani rodicovskej dov.
Tento stav sa ale prieci mojej logike - uznavam, ze po 5 rokoch doma mozem byt zblbnuta 😉 Ale ak ma moje dieta zajtra 3 roky, tak predsa mi rodicovska dovolenka konci zajtra a od 17. augusta budem co?
@majusqa77 je to jedno, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdr.stavom a mala by nárok na RP, tak má nárok aj na tento príspevok. Samozrejme, ak má schválený nepr.zdr.stav do obdobia, ktoré končí skôr, ako dosiahne novonarodené dieťa 6týž, tak ani na tento príspevok má nárok len za obdobie, kedy má schválený nepr.zdr.stav, a max do 6rokov.
pozri:
zdroj: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
561 ZÁKON z 25. novembra 2008
o príspevku na starostlivosť o dieťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov
Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:
Čl. I
§ 1 Predmet úpravy
(1) Tento zákon upravuje poskytovanie príspevku na starostlivosť o dieťa do troch rokov veku dieťaťa alebo do šiestich rokov veku dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom1) (ďalej len „príspevok“) ako sociálnej dávky.
(2)
zdravim, chcem sa spytat...syn bude mat teraz 5 rokov a pol roka bojujeme s roznymi respiracnymi chorobami, mononukleza, chlamydie...pol roka som s nim stale doma, imunolog aj dr. z infekcneho mi neodporuca davat ho do kolektivu kym sa telo nezregeneruje. moj vypadok v praci je pre rodinu likvidacny. da sa poziadat o platenú rodicovsku dovolenku aj spatne, napr od toho decembra?ci sa to bude posudzovat k datmu podania ziadosti. dakujem za odpoved.
@babysko ahoj.myslim ze je to max pol roka do zadu spatne
Mna zaujima...ak ma dieta schvalene.do 6r.dietata.nemoze vobec do skolky?aj ked uz ma 4r-5 napriklad?zoberu prispevok?aj ked vela vynechava?alebo ako to je...
Ahojte, prosim radu - ospravedlnujem sa ka to tu je uvedene, no zial nestiham vsetko citat.
Kedy treba požiadať o predĺženú rodičovskú? Malý bude mať 3 roky 02. 10.2017, MUDr. povedala, že až vtedy to vypíše. Mne to príde už neskoro vtedy len vypísať, ešte podať na úrad a kým to prehodnotia,....
Aby ste mi rozumeli, zaujíma ma či teraz to podať by bolo priskoro.
Ďakujem za odpovede 🙂
Ahojte, ja nepoberam na SK rodicovsky prispevok -iba som na soc.poistovne nahlasena ako starajuca sa dieta do 6 rokov.
Ja poberam rodicovsky z Rakuska -od 14.8.2015 a skonci 13.2.2018 tak potom mozem na SK poberat nadalej 14.8.2018? Dakujem za odpoved
@ni13 pokial s dietatom zijete na Sk a doloziet potvrdenie ze vam pri variante 30+6 mes. zamietli tych 6mes v AT tak ano ale 2/2018 uz dostanete vypalteny v At a zalezi v akej sume ak bude vyssia ako 213,2e tak by tobolo mozne za predpokladu splnenia vsetkych podmienok od 3/2018 ak ma dieta 3r 14.8.2018.
Ahojte, prosím vás vyrozumenie chodí poštou, či sa mám niekde informovať? ďakujem
@gapa asi najlepšie poradíš 🙂 . Chcela by som sa spýtať, ako mám postupovať v prípade, že syn nastupuje od septembra do škôlky, 3 roky bude mať v októbri, ale teraz nám konečne po 2 rokoch začali robiť na gastre vyšetrenia pre neustále tráviace problémy. Na gastre nám zatiaľ odporučili dať syna do kolektívu, ale ak nezačne reagovať na enterálnu výživu, ktorú dostáva na predpis, tak bude musieť ísť na pozorovanie do nemocnice. Ja už mám od septembra nastúpiť do práce, takže nie som „odkázaná“ na rodičovský príspevok, ale švagriná mi radí, aby som si podala žiadosť kvôli synovi. Je možné, že mi predĺžia rodičovskú dovolenku, ak ešte nemá syn presne stanovenú diagnózu (okrem všeobecnej formulky „neprospievanie“)? Kedy je vhodné obdobie na podanie žiadosti? Nevadí, ak sa zamestnám a syn bude chodiť do škôlky?
Ahojte baby prosím vás je niekto na predĺženej neplatenej RD? Ak áno kam treba a co treba vybaviť? Malý bude mať 3. 2. 3 roky. Ďakujem vopred za odpoveď

@gapa to ale podla mna nedostane pri predlzenom rodicaku. myslim si, ze starsie dieta nesmie mat viac ako 3 roky