icon

Predĺžená rodičovská zo zdravotných dôvodov

natalinka80
3. okt 2012

Ahojte dievcata.Mozte mi niektora povedat ako to je pri predlzenej mat.dovolenke?Ja som podala ziadost a malu mi vzali do skolky,zatial len na adaptacny pobyt,ale ucitelka mi povedala,ze sa musim do decembra zamestnat,lebo su mamicky ktore musia nastupit do prace a tie deticky uprednostnuju a ze ta predlzena mi nebude platit,lebo mala je v statnej skolke a nie v sukromnej.Ja sa urcite zamestnam,len neviem ci ma vezmu na TPP,kedze malu budem musiet vodit aj vyberat sama a vikendy musim mat volne,lebo mi snou nema kto byt.Takze to bude asi brigada alebo na dohodu.Viete mi teda povedat ci budem mat tu matersku alebo nie?Za radu a odpoved vopred velmi pekne dakujem!

monikq
22. aug 2017

ahojte, aj ja by som potrebovala poradit:
pred nastupom na MD bola evidovana na UP, teraz v auguste syn dovrsil 3 roky. od septembra pokracujeme predlzenou RD zo zdr. dovodov /tazke potravin. alergie/.
chcela by som od septembra pocas tejto RD zacat pracovat v novej praci. kde vsade sa mam prihlasit/odhlasit, aby bolo vsetko ok?
a este druha otazka - ak mame predlzenu RD a budem pracovat, moze syn navstevovat skolku na 2-4h?
lebo pani na urade sa na mna vyrutila ako tajfun, ze co si to ja predstavujem?! vraj mam ihned vzdat sa naroku na RD! vraj ked chcem predlzenu RD, mame sediet obaja doma. ☹

evittam
22. aug 2017

@monikq Pokial mas v rozhodnutí o priznani platenej RD,ze moze navstevovat skolku alebo teda tam nemás napísané nejake obmedzenia ty mozes ist pracovat aj na plny uvazok. Odhlasis sa na SP z dôchodkového poistenia.

natalienka12
22. aug 2017

@monikq zalezi co mas v rozhodnuti...ale nechapem ak ma tazke potravinove alergie ako bude jest skolkarsku stravu?

monikq
22. aug 2017

@evittam dakujem. ma tam napisane - zdr. stav, vyzadujuci osobitnu starostlivost /satravovanie/
ja sa mam teraz odhlasit zo SP, a prihalsi ma novy zamestnavatel, tak? a ZP netreba?

evittam
22. aug 2017

@monikq ZP nie. A ano ty sa odhlásis na SP ako som už napisala.

monikq
22. aug 2017

@natalienka12 on nemoze jest beznu stravu, to by ho zbilo. varim mu specialne veci.
mne ide ciste o jeho zaujmovu cinnost, socializaciu.

evittam
22. aug 2017

@monikq No ale štátna školka ti ťažko povolí nosit stravu a tiez nie kazda súkromná...

monikq
22. aug 2017

@evittam mas pravdu, je to skutocne problem, ale nasla som taku skolku.
a prave preto ma slovny utok tej tety uradnicky dost znechutil a aj vytocil.

evittam
22. aug 2017

@monikq Vykasli sa na nu.

zyza
23. aug 2017

Cize moze dieta navstevovat skolku,aj ked som na RD zo zdravotnych dovodov(pokial to teda nema napisane v rozhodnuti,ze nemoze) a mozem aj poberat prispevok,aj ked chcem pracovat z domu ako SU?A tiez treba sa niekde odhlasit,pripadne prihlasit?Kto mi zodpovedne na to odpovie?Pani v socialnej poistovni,ci na urade prace,ci kde?Dakujem pekne.
P.s. este plati,ze treba dieta nahalasit niekde na urad,ze nie je doma,ale navstevuje skolku?To je vlastne na co dobre?

evittam
23. aug 2017

@zyza Ty ak zacnes pracovat odhlasis sa z SP z dochodkoveho poistenia ako poistenec štátu. Kde sa nachádza dieta sa nahlasuje po dovŕšení jeho 3rokov, ked nastane zmena tak tiež je to kvoli rodinným pridavkom.

zyza
29. aug 2017

@evittam koli rodinnzm pridavkom-neroyumiem..Ved tie budem poberat aj nadelej,ci bude v skolke alebo doma..

evittam
30. aug 2017

@zyza Ak nenahlasis kde sa dieta nachadza a kto sa on stara po 3rokoch tak ti mozu vyplácanie pridavkov zrusit. Preto sa to oznamuje na UPSVaR. A aj kazda zmena.

lulka78
19. okt 2017

ahojte, mozem sa opytat,dcerka ma diagnozu, hned po stanoveni diagnozy mi povedala gastroenterologicka,ze mam narok na predlzeny rod.prispevok do 6rokov,ide o nevyliecitelnu chorobu. vzdy ked som sla nieco na UPSVAR vybavovat,vzdy mi povedali,to este nie,dieta sa este nedozilo!!! daneho veku, uz nevem teraz presne,co konkr.som to sla vtedy vybavovat,normalne ma vypoklonkovali,ze ESTE NIE.....
nuz a teraz som sa asi obabrala,lebo toto ESTE NIE mi nejako utkvelo.....dcerka ma 3rocky v novembri, manzel mal cestu do mesta,hovorim,ze nech vezme ten papier,AK mu ho UZ daju....ho tam napoly vysmiali,ze to ide neskoro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§ ja ked som to pocula,ma fakt skoro vystrelo!!!! tak teraz len idem dufat,ze sa to nejako stihne,lebo ked nie,tak fakt ze neviem,co idem robit...raz neskoro,potom skoro,potom neviem ........
otazka: dnes vecer budem mat potvrdeny papier od lekarky,zajtra rano bezim do podat na UPSVaR, dcerka ma tri roky 7.11.
asi budem sediva,kym sa vyjadria,ci sa to bude dat,ci co vlastne...je toto NORMALNE v tomto nasom state? ved tam maju milionosemsto papierov, z nemocnice,uz rok stare,vsetko mam vzdy nacas poprihlasovane.....ja tomu fakt nerozumiem.....to fakt nestaci tri tyzdne dopredu???!!! mam niekedy pocit,ze zijem v Amazonii....

lili777
19. okt 2017

@lulka78 koniec stresu, nie je neskoro🙂 rodičák vám môžu vyplatiť dokonca pol roka spätne...ja som to tak osobne urobila. Treba si dať pozor, od akého dňa žiadate rodičák - v tej žiadosti, treba tam dať dátum jej narodenia a vybavené...

lulka78
19. okt 2017

@lili777 si ma ukludnila....tak dufam,ze to tak aj bude...tetky z UPSVaR nestastnice!!!! manzel mi hovoril,ze sa tam na neho usmievali, ako..........no comment. akoze ide neskoro....najdem to niekde oficialne-ze nie je neskoro? lebo tu ide o ten predlzeny rodicak-je to fakt v pohode? som hrozne nedoverciva v tychto veciach,ale bodaj by si mala pravdu!

lili777
19. okt 2017

@lulka78 v prvom rade všetci naši úradníci majú nepísanú povinnosť každého odradiť vôbec podať žiadosť. Skúsenosť vlastná minimálne 3x, lebo pri oboch deťoch mi vysvetľovali, že ani nemám podávať, to mi neschvália. Podotýkam, pri oboch deťoch schválili. Pri dcére som si vypočula, že neschvália, lebo má 5 rokov a už musí chodiť do škôlky a neviem čo...ešte vrátili pol roka spätne. Robia to aj na sociálke, všade kde proste štát niečo má vyplácať. Ich prvoradou funkciou je presvedčiť ľudí, že vlastne nie je šanca, aby im to niekto schválil, nech ani nežiadajú!! Mne pani poradila, že dá sa vyplatiť aj polroka spätne, nech tam dám ten dátum a potichu mi povedala, že hore na posudkovom budú chcieť iba papiere 3 mesiace späť a potom mi samozrejme odpíšu, že pol roka nedajú spätne, lebo stav nebol preukázaný...ale nenechala som sa teda na posudkovom odbiť, keď mi pracovníčka vracala nálezy staršie ako 3 mesiace, že trvám na tom, aby tam boli...boli to hlavne imuno testy a tak som jej povedala, že každý dobrý lekár vie, že tieto parametre sa nemenia po pol roku, treba dlhšiu dobu....takže normálne to podaj, nie je na nič neskoro. Podávať môžeš aj keď dieťa chodí do škôlky a medzičasom to tam zdravotne nezvláda a jednoducho je viac doma a rodič nemôže pracovať. Podávala som keď dcéra mala 5 rokov - to nebolo trochu dosť neskoro?? 🙂

lili777
19. okt 2017

@lulka78 v podstate pri tomto neexistuje "vhodný dátum", kedy si máš podať....proste môže ísť do škôlky a keď jeho stav je dlhodobo nepriaznivý, tak skúsiš podať a čakáš, či ti priznajú - môžeš teda žiadať pol roka spätne....čiže keby si si podala dajme tomu aj o rok a schvália ti, tak max pol roka spätne ti vyplatia, ak uznajú...to si môžeš povedať, že to bolo "neskoro", že tých 6 mesiacov ešte pred ti nevyplatia...ale žiadosť môžeš podať kedykoľvek do 6 rokov.

lucinka37
22. okt 2017

@lili777 Ahojte baby.
Prosim vas... este len nad tym zacinam uvazovat, lebo mi to poradila znama... syn ma 4,5 roka. Ja som 1a pol roka v praci... ale maly je viac doma ako v skolke :( stale je chory... tyzden skolke a potom mesiac doma... nastastie s nim mozu byt svokrovci, ale bolo mi poradene ze kvoli zdravotnemu stavu si mozem podat znovu o ten rodicovsky. Myslite ze je to mozne?
Popripade ako to je potom s pracou a skolkou? Moze maly chodit do skolky na cely tyzden a ja byt normalne alebo aspon na polovicny zamestnana?
Popripade ako to je s tym spatne? Lebo od zaciatku tohoto roka 2017 je to hruza... v lete mu aj mandle vyberali a nic nepomohlo. Mozte mi prosim poradit? Tento tyzden sa cgystam na urad ale po poslednej skusenosti mam strach ze ma uplne odbiju, preto chcem vediet dopredu ci a na co mame narok...

lienocka1110
8. nov 2017

ahojte dievcata idem si k vam po radu...vybavujem si predlzeny rodicovsky prispevok zo zdravotnych dovodov dietata....vcera som bola po posledne vysledky a dnes mi volala sestricka ze to mam nachystane mozem si prist po to....prosim vas ake papiere mam k tomu prilozit a ked to mam podat pred dovrsenim 3rokov alebo po dovrseni 3rokov....3roky mame 5.decembra....dakujem

lulka78
15. nov 2017

dievcata a maminy...mne predlzeny rodicovsky zamietli! dnes mi to prislo...dcerka ma posledny stupen celiakie. gastroenterologička mi hned povedala ako prisli vysledky z biopsie,ze mam urcite narok na predlzeny rodicovsky.......................

martina117cd
15. nov 2017

@lulka78 jednoznačne sa treba odvolať. Nám schválili na prvý raz, ale ZŤP sme sa odvolávali a ešte dávali druhú žiadosť. Až potom to prešlo.

fidorka7
15. nov 2017

@lienocka1110 no to máš teraz akurát taký vhodný čas - rozhodnutie o žiadosti trvá cca 30 dní, takže akurát. K tlačivu potvrdenom lekárom ešte poprefocuj z karty odborné nálezy a prepúšťacie správy za posledných 6 mesiacov.

fidorka7
15. nov 2017

@lulka78 aký konkrétne stupeň podľa Marshovej klasifikácie? Termím "posledný stupeň" nejestvuje.

lulka78
16. nov 2017

@fidorka7 marsh IIIC

lulka78
16. nov 2017

@fidorka7
mne povedala na gastre lekarka,ze existuje ofic. aj štvorka /4/ ale neuvadza sa. takze mame posledny mozny ,ktory sa uvadza v papieroch

cindyy
25. jún 2018

Ahojte dievcata .mala ste uz niektora kontrolu na po roku na predlzenenej rodicovskej?

martina117cd
26. jún 2018

@cindyy nie, vy áno?

cindyy
26. jún 2018

@martina117cd teraz ma caka v septembri.

martina117cd
28. jún 2018

@cindyy To ako kto a čo kontroluje?