Predĺženie neplatenej rodičovskej dovolenky

1105
30. jún 2016

Dobry den. Potrebovala by som poradit. Moja kamaratka na 4,5rocne dieta do konca mesiaca mala schvaleny koli neprianivemu zdravotnemu stavu platenu matersku dovolenku. Zdravotny stab dietata sa jej zlepsil a neschlalili jej platenu mater.dovolenku. je mozne si poziadat do 6 rokov o neplatenu predlzenu matersku dovolenku??
Dakujem moc za radu

siska53
30. jún 2016

@1105 a preco by nemohla??
Vdak nech informuje socialku a zdravotku..

1105
autor
30. jún 2016

Musi aj aj informovat. Nestaci ist len na USVAR

rrrr
1. júl 2016

Ak nemá dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav - Posudok z ÚPSVaR - schvaľuje posudkový lekár, môže zostať matka i zo zdravým dieťaťom doma do 6 rokov veku dieťaťa. Poistenie za ňu platí štát. V sociálnej poisťovni však musí byť prihlásená na dôchodkové poistenie, čo sa prihlasuje po vyčerpaní MD(zamestnané mamičky), alebo po narodení dieťaťa. V tom prípade bude matka registrovaná ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov. Nesmie byť však v tomto období dôchodkovo poistená, t. j. nesmie pracovať ani na dohodu, nesmie mať žiadny príjem z PP. V zdravotnej poisťovni sa treba po dovŕšení 3 rokov prihlásiť ako osoba riadne sa starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Dieťa však nesmie chodiť do škôlky viac ako na 4 hodiny. Inak si musí platiť zdravotné poistenie matka sama.
Ak ÚPSVaR na základe posudku lekára ukončil vyplácanie rodičovského príspevku, môže sa rodič odvolať, prípadne požiadať ďalší mesiac znova o rodičovský príspevok a posúdenie zdravotného stavu dieťaťa.