icon

Predĺženie rodičovskeho príspevku kvôli chorobnosti

kiara123
25. jún 2013

Ahojte dievčatá, veľmi by som bola vďačná za každú radu, nakoľko nemám čas veľmi chodiť na nett, ani po úradoch a nikto z mojich známych mi nevie poradiť. Môj problém spočíva v tom, že moje detičky 5 ročný syn a 2,5 ročný syn sú veľmi často chorí. Momentálne ešte poberám rodičovský príspevok na menšieho syna a som doma, takže mi nerobí problém postarať sa o deti v chorobe. 5 ročný syn je alergik na roztoče, prach a má laktozovú intoleranciu, kvôli ktorej sme boli aj hospitalizovaný a sme na prísnej diete, má to už od narodenia, ale teraz sa to veľmi zhoršilo, nakoľko už chodí do škôlky a so stravou nám nevychádzajú niako v ústrety, takže najprv konzumoval všetku stravu v škôlke okrem mlieka a jogurtov, no teraz mu nosím raňajky a pred obedom ho musím priniesť zo škôlky domov. Menší syn má alergiu na prach , roztoče, vajcia. Obe deti sú veľmi často choré, skôr by som povedala takmer celý rok, navštevujeme aj imunologa. No aby som prešla k môjmu problému, v marci nasledujúceho roku mi končí rodičovský príspevok a rada by som ho aj predlžila, nakoľko sú chalani dosť zle na tom zdravotne sú veľmi oslabený. No počula som, že ak sa aj materská predlži úrady len platia za mňa odvody ale peniaze už na ruku ako rodičovský príspevok nedostanem. Prípadne ako to je ak by som nastúpila pracovať na 4 hodiny a popritom brala aj predlžený rodičovský. Je to vôbec možné popritom pracovať? Bohužiaľ bez príjmu nemôžeme ostať , nakoľko máme úver na dom. Ako to presne je, koľko sa môže pracovať pri tom a ako to je s peniazmi? Mám vôbec nárok ak sú deti alergici? Môžu potom navštevovať deti škôlku na celý deň? alebo len na pol dňa?

9lf9
15. feb 2016

@meluela kazdy urad to ma rovnako, ale do kedy je posudok platny a kedy je porebne dolozit vei na opattovne prehodnotenie zdravoneho stavu si ma strazit zadatel, ktorym je MATKA ked sa uz posiela vyzva tak to je len z toho dovodu, zetak neurobila tak ako mala stanovene v posudku a nie cakat 2-3 mes. kym na vyzvu predvolaju ze v pozadovanom mesiaci kontroly ziadne posudky neboli dolozene na prehodnotenie stavu.
@anicka34

anicka34
15. feb 2016

@9lf9 ty pracujes na UPSVR?

9lf9
15. feb 2016
anicka34
15. feb 2016

@9lf9 mi to bolo hned jasne..podla "tónu" akým si nás na to upozornila

9lf9
15. feb 2016

@anicka34 neviem akym tonom som to napisala ale to je jedno :D pointa je rovnaka, ze si to ma strazit ziadatel preto ma doma ten posudok na ktorom je to napisane.

alenkaorava
Autor odpoveď zmazal
9lf9
15. feb 2016

@alenkaorava pokial stanovil lekar kontrolu na 9/2016 tak v 1/2 augusta treba dorucit prefotene zaznami zo zdrav. karty dietata od datumu ako bol priznany RP naposledy cize od 3-4 r (na vydanie posudku ma lekar 30 dni), ziadost o posudenie uz opatovne nedavate len znovu prinesiete tieto prefotene zaznamy na posudkove odd. kde ste podavali aj 1x ziadost. Posudkovy lekar vystavi posudok na zaklade diagnoz, nemyslim si ze vyjadrenie mamiky berie do uvahy- to by som riesila potom pri odolani ak by posudok nebol prizanany. Lekar ma na priznanie zleho zdrav. stavu tabulky podla ktorych ho bud prizna alebo zamietne. Pdoal zakonu o RP mozete pocas poberania predlzeneho lekara aj pracovat a aj dieta moze byt v skolke, lekarovi sa nemusi dorucit potvrdenie ci je dieta v skolke alebo nie.

alenkaorava
Autor odpoveď zmazal
10081987
15. feb 2016

@9lf9 môžem sa ešte raz teda opýtať, ku môjmu príspevku? Keď mala dcérka 3 roky, predĺžili nám na rok, pred dovŕšenim 4 rôčkov sme odovzdali papiere opäť, a bolo nam opäť schválené. Akurát moja otázka znie, v posudku a z úradu práce je pekne rozpísané, že dieťa sa považuje, že ma nepriaznivý zdr. Stav podľa § toho a toho do 6rokov..atd ved to poznáte 🙂 , a kontrola nepotrebna.. To znamená, že do 6rokov to je automaticky predĺžené, či ako tomu rozumieť. Ďakujem za odpoveď

9lf9
15. feb 2016

@10081987 pokial to mate len v odovodneni tak je to len citacia zakona. Uplne na spodu posudku je napisane do akeho datumu je platny posudok, pripadne ci je potrebna kontrola..ak je tam datum platny az do 6r dietatka tak uz nemusite ist znovu na posudkove a dali vam to automaticky do 6r.

meluela
15. feb 2016

@9lf9 no mne poslali vzdy vyzvu s riadnym naskokom pred koncom platnosti posudku, ze som mala este kopec casu pochodit lekarov a vcas dorucit dokumenty

radlucka
16. feb 2016

Ahojte dievčatá,
viete mi niektorá poradiť, či sa dá požiadať o predĺženú rodičovskú, ak mal už malý 3 roky? Máme kopec diagnóz, stále sme u nejakého lekára a tie peniaze v lekárni ani nehovorím ☹ tak ma napadlo, či je to ešte možné... Ďakujem za každú odpoveď!

michaela025
16. feb 2016

@radlucka ahoj diagnoz moze mat vela ale schvalit nemusia. Ale urcite zober papier z uradu a daj vypisat obvodnej dolozis všetky odborne vysetrenia a prefotis za rok zdravotnu kartu a uvidis. Mi chodime alergologia,endokronologia,ocne,kardiologia,kozne,a tiez sme bojovali aby nam schvalili 30e mesacne davam za tabletky ktore musi kazdy den uzivat a to neratam ked sme choré kolko dam za sirupy ved to sami dobre viete že je to drahe skús podať zato nič nedáš

radlucka
16. feb 2016

@michaela025 ahoj, ten papier je na úrade práce alebo na soc, poisťovni?

michaela025
16. feb 2016

@radlucka na urade prace tam kde si poberala rd alebo ta posle priamo na posudkove tam ti ho urcite daju

radlucka
16. feb 2016

ďakujem 🙂
@michaela025

radlucka
16. feb 2016

@9lf9 Dobrý večer, čítam, že pracujete na UPSVAR, chcela by som Vás preto poprosiť o radu, či je možné požiadať o predĺženú rodičovskú, aj keď mal malý už 3 roky? Je však stále chorý, riešime kopec diagnóz... Veľmi pekne ďakujem za odpoveď! Lucia

inull5
16. feb 2016

Ahojte,tie ktoré máte predlzeny rodicak,ako sa to posudzuje?myslim stav dieťaťa?za aké obdobie?za posledný rok?ci od narodenia?vďaka.

iva989
17. feb 2016

@radlucka ahoj myslim,ze poziadat este mozes.kamaratka to tak urobila a presla.drzim palce 🙂

radlucka
17. feb 2016

@iva989 ďakujem!

10081987
17. feb 2016

@inull5 Ahoj, my sme dali prefotený výpis zo zdr. karty za posledný rok a pol 🙂

inull5
17. feb 2016

@10081987 aha takže nie je to ze od narodenia..u nás totiž je to také..vo ja viem.
Nema alergie akí intolerancie avšak stravu v škôlke papat nemôže pretože môžeat ťažkosti s vyprázdňovanim,bol totiž 4 krát operovany bolo tam hybane s crevom,aj vývod mal.
Lenže v maji bude rok čo ho zavreli a v podstate sme na kontrole boli v septembri a povedali ze o rok..

berni01
17. feb 2016

@9lf9 Dobrý deň čítam že pracujete na UPSVR a mám otázku mám predlžený platený rodičovský do 6 r. a chcely by som vedieť či može dieťa normálne chodiť do školky na 8 hodín. Lebo darmo som sa pýtala kontretné mi nepovedali dakujem

10081987
17. feb 2016

@inull5 ja si myslím, že toto je dosť vážny dôvod nato,aby vám to schválili 😉 moja malá má atopický ekzém od narodenia, a bola popri tom často chorá (za rok bola na atb 8krát) , skúste, zato nič nedáte..tak môžete prefotiť posledné dva roky 🙂

9lf9
17. feb 2016

@berni01 ano moze byt aj na 8hod v skolke a aj vy v praci na plny uvazok podla terazsieho zakona

aaalena86
28. feb 2016

@michaela025 No tak prišlo mi rozhodnutie z Bratislavy,schválili mi do 6 rokov a aj spätne mi dajú.Mne prišlo po mesiaci

katarina644
28. feb 2016

@alenkaorava ahoj, my mame ine diagnozy, ale mame predlzenie do siestich rokov maleho, kym nepojde do predskolskej do skolky. treba co najviac papierov od doktorov, teda my mame predlzene ale iba koli tej chorobnosti, lebo potrebujeme, aby malemu co najviac narastli pluca. aj ked on by velmi rad do skolky, ale drzime ho uz doma len nasilu. ale malo by ti to vyjst. netreba sa bat.

michaela025
28. feb 2016

@aaalena86 tak to prislo rychlo lebo tu jednej vyse3mesiacou a nevybavila nic tak to mas super ze az do 6rokou

alenkaorava
Autor odpoveď zmazal
aaalena86
28. feb 2016

@michaela025 no do Bratislavy to poslali 5.1.takže im mohlo prísť toho 7.1 a mne prišlo domov rozhodnutie 10.2. ale prvú žiadosť som u nás podávala 30.9.takže som sa dosť načakala.u nás 3 krát zamietli.