icon

Predĺženie rodičovskeho príspevku kvôli chorobnosti

kiara123
25. jún 2013

Ahojte dievčatá, veľmi by som bola vďačná za každú radu, nakoľko nemám čas veľmi chodiť na nett, ani po úradoch a nikto z mojich známych mi nevie poradiť. Môj problém spočíva v tom, že moje detičky 5 ročný syn a 2,5 ročný syn sú veľmi často chorí. Momentálne ešte poberám rodičovský príspevok na menšieho syna a som doma, takže mi nerobí problém postarať sa o deti v chorobe. 5 ročný syn je alergik na roztoče, prach a má laktozovú intoleranciu, kvôli ktorej sme boli aj hospitalizovaný a sme na prísnej diete, má to už od narodenia, ale teraz sa to veľmi zhoršilo, nakoľko už chodí do škôlky a so stravou nám nevychádzajú niako v ústrety, takže najprv konzumoval všetku stravu v škôlke okrem mlieka a jogurtov, no teraz mu nosím raňajky a pred obedom ho musím priniesť zo škôlky domov. Menší syn má alergiu na prach , roztoče, vajcia. Obe deti sú veľmi často choré, skôr by som povedala takmer celý rok, navštevujeme aj imunologa. No aby som prešla k môjmu problému, v marci nasledujúceho roku mi končí rodičovský príspevok a rada by som ho aj predlžila, nakoľko sú chalani dosť zle na tom zdravotne sú veľmi oslabený. No počula som, že ak sa aj materská predlži úrady len platia za mňa odvody ale peniaze už na ruku ako rodičovský príspevok nedostanem. Prípadne ako to je ak by som nastúpila pracovať na 4 hodiny a popritom brala aj predlžený rodičovský. Je to vôbec možné popritom pracovať? Bohužiaľ bez príjmu nemôžeme ostať , nakoľko máme úver na dom. Ako to presne je, koľko sa môže pracovať pri tom a ako to je s peniazmi? Mám vôbec nárok ak sú deti alergici? Môžu potom navštevovať deti škôlku na celý deň? alebo len na pol dňa?

yvkay
5. aug 2016

@magdalena459 dakujem pekne 🙂 su to nervy naozaj lebo neviem na com som.

magdalena459
5. aug 2016

@yvkay ved práve to, človek verí, dúfa, a potom všetko je naopak, ja to nejak tak cítim ze mne to zamietnu, už pomalú hľadám si aj prácu len neviem co bude s drobcom.😞

yvkay
5. aug 2016

@cindyy ahoj.stale čakám na rozhodnutie z ba :(

cindyy
5. aug 2016

@yvkay a to chodi na rozhodnutie tolkym doktorom?nech ti to vyjde

yvkay
5. aug 2016

@cindyy dakujem pekne 🙂 tak asi iba dvom,kde podavas a poitom ked sa odvolas tak posudzuju to este v BA,ja som sa prvykrat v zivote odvolavala tak neviem ako to je.

cindyy
5. aug 2016

Tak drzim palce mna to caka na buduci rok a aky mate zdrav.problem?

onmaria
5. aug 2016

@yvkay presne si nas pripad. kokos. ano, budes cakat, lebo oni maju na to teraz mesiac, resp. kazdy z nich, teda, on vydal posudok pred mesiacom, teraz si posles odvolanie a mozes dalsi mesiac minimalne cakat. ja ako som pisala, som cakala pol roka..lebo..v strede januara som si podala ziadost (mala mala 30.1. tri roky), panicky sa neponahlali a rozhodnutie s posudkom mi poslali niekedy koncom februara myslim. ja som podala odvolanie, zase mi o mesiac poslali odpoved, ze to bolo postupene do BA. odtial mi zase o mesiac poslali rozhodnutie, ze miestny UP pochybil, nakolko sa mi vyjadril k nicomu (lebo sa mi vyjadrili vlastne po malej troch rokov, tym padom som uz nebola na RD), tak znovu vsetko odznovu..ziadost u nas, zamietnutie,odvolanie,poslali do BA a z BA to poslali mne presne po 45dnoch!!!! a zamietnute, islo ma porazit, cakam pol roka a nakoniec nic z toho a to nehovorim o debilite miestnych uradnicok.

magdalena459
6. aug 2016

@9lf9 prosím vás mate nejaký telefonicky kontakt do BA? Čakám na odvolanie, ale to čakanie je hrozne, človek nevie načom je tak chcela by som sa informovať ze co a ako. Ak by ste mi vedeli poradiť ze kam sa obrátiť tak budem vám veľmi vďačná.

9lf9
6. aug 2016

@magdalena459 je mi luto ale nemam, jedine cez stranku ustredia prace su kontakty na jednotlive sekcie, ale aj tak si myslim ze vam telefonicky nepovedia ci je posudok potvrdeny alebo nie, kvoli ochrane osobnych udajov, nemozu vediet kto je na druhej strane telefonu, taketo info sa do telefonov nehovoria, ale skusit mozete, drzim palce.

magdalena459
6. aug 2016

@9lf9 ďakujem, skúsim.

yvkay
10. aug 2016

Ahojte.takže v piatok mi prišiel posudok a dnes mi volali z UP že posudkovy lekár trvá na svojom či chcem aby to ešte poslali do BA,že aj tak to neschválila tak mi to povedala úradníčka po telefóne,ale trvala som na poslaní spisu do BA,takže zasa čakám a už mám naozaj na to nervy lebo 7.4.2016 som si podávala žiadosť o posúdenie a odvolanie som podávala 8.6.2016,lekár vydal posudok už 6.7.2016. a až dnes 10.8.2016 to posielajú do BA.takže ťahá sa to už 5 mesiac.

dekatehla
11. aug 2016

@yvkay ahoj, a ty si pri odvolávaní dávala nejaké ďalšie nové správy alebo si sa len odvolala na rozhodnutie?

yvkay
11. aug 2016

@dekatehla ahoj.áno dolozila som novú lekársku správu a odvolala som sa proti rozhodnutiu.a stále čakám,lebo až teraz to bolo odoslané do ba.odvolanie som posielala 8.6.2016.

adusko123456
20. aug 2016

ahojte,poradil mi by niekto ?Ide o to , že si chcem požiadať o predleženie RD,(platejej) kvoli zdrav,problémom, dieťaťa , ale chcem vedieť či to možem aj skor ,v oktobri bude mať 3 roky, tak či by som už mohla požiadať,poslať to v septembri? Neviem ako to funguje mám v tom chaos. Lenže v Marec-Apríl sa nám narodí dalšie bábo, takže vlastne potom mi na synčeka skončí poberanie peniažkov však? je autista takže s ním budem doma, a ani do školky nejde , ak by sa našiel niekto ochotný , poprosím odpoved ,Dakujem .

9lf9
21. aug 2016

@adusko123456 mesiac pred dovrsenim 3r mozete podat ziadost o posudenie zdravotneho stavu. c sa tyka druheho dietatka pokial nebudte mat narok na matersku, tak poberat mozete len 1 RP, pokial bude mat starsie dieta priznane DNZS tak je jedno na ktore dieta.

dekatehla
21. aug 2016

@adusko123456 ahoj najlepšie ti poradia na ústredií práce, sociálnych vecí a rodiny, aj tak si tam musíš po žiadosť, ktorú ti vyplní pediatrička a potrebuješ k tej žiadosti všetky správy dieťatka od odborných lekárov(kópie), a čo sa týka toho termínu tak to aj záleží či začiatkom alebo koncom októbra, ale to ti určite poradia na úrade, treba tam behnúť popýtať sa,držím päste

ralka
31. aug 2016

Ahojte prosim vas poraďte mi obvodna mi akurát vypisuje papier na predĺžený rodičovský príspevok mala je často chorá prekonala zápal obličiek ako 1.5 ročne dieta stale nastevujeme urologiu boli sme aj na imunologi chcem sa spýtať mam šancu že mi predlzia rodicak

aaalena86
31. aug 2016

@ralka Záleží od posudkového,na ktorého natrafíte.Nám neuznal,že má len jednu funkčnú obličku aj na tej má plastiku,K tomu časté zápaly moč. ciesť a často chorá.Dôvod zamietnutia bol lebo nie je na dialýze.Ale po odvolaní v Bratislave nám uznali.Určite treba skúsiť a ak nechvália určite sa odvolajte.

ralka
31. aug 2016

@aaalena86 boze to nemyslíte vážne ze na 1krat neuznali no tak mi šancu nemame ale odvolam sa

yvkay
26. sep 2016

@9lf9 ahoj.môžeš mi prosím tiež poradiť?v apríli tohto roku som si dala žiadosť,zamietli mi to a dnes mi prišlo z ba rozhodnutie už na ofvolanie že posudok bol vydaný 4/2016 a že v žiadosti o RP som žiadala od 1:12.2015,dcéra mala v novembri 3 roky.A v rozhodnuti je že posudok je platný od apríla od podania žiadosti o posúdenie DNZS dieťaťa a že vracia to na UP

yvkay
26. sep 2016

@9lf9 vec sa vracia správnemu orgánu na prejednanie a rozhodnutie na základe nesprávnej aplikácie zákona o RP a zákona o správnom konaní.

9lf9
26. sep 2016

@yvkay odpisovala som ti uz do inej diskusie na tvoj pripad ak ti bude nieco nejasne napis kludne IP

okataivana
26. sep 2016

mozte mi prosím vysvětlit mamicky proti comu sa odvolavate?
Ved proti tomu rozsudku sa odovlat neda!Nam tiez zamietli, a v odvovodnení bolo ze momentalne si nevyzaduje jeho stav operaciu, ale ten doktor ktorý to posudzuje asi zrejme nevie, ze v 3 rokoch života ploché nohy 3. stupna nik nezoperuje, operuje sa az po 5 roku života. toto je opodstatnene zamietnutie?
Na UPSVR bolo povedane, ze proti posudku sa odvolat neda. ze nanovo třeba podat novu ziadost, vysetrenia, a odznova to iste
vysvetlite mi niekto to co pisete to odvolanie?
dakujem

9lf9
26. sep 2016

@okataivana terba i podat ziadost o RP a odovolat sa potom voci rozhodnutie o odnati RP..lebo voci posudku sa odvolat neda zo zakona.

9lf9
26. sep 2016

@yvkay uz som to nasla: to znamena, ze aby si sa mohla odvolat treba nanovo podar ziadost o RP kde narok sa bude pisat od 4/2016 a odvolat sa da az na zaklade toho rozhodnutia co bude vydane na tu novopodanu ziadost...pretoze posudok je vydany ze od 4/2016 dieta nema DNZS a kedze sa ziadost podala s narokom od 12/2015 tak v podstate ta je zamietnuta preto ze v 12/2015 ste nesplnali narok na RP a nie preto ze dieta nesplna DNZS..cize jedno s druhym nesuvisi a nemozu zamietnut nieco s decembrovym datumom ked je posudok zamietnuty v aprili...takze chyba nastala pri podani ziadosti kde sa napisal zly narok..preto je lepsie podat ziadost o RP az ked je posudok vydany aby nenastal tento problem s narokom.

sara07
27. sep 2016

to ked čítam tak to horšie ako niekde " bagustipáne " na jednej strane riešia a máš sa riadne starať o zverenú osobu - toto oslovenie dietata ma vytáča neviem presne koho je to dieta v podstate ked ideme o slovíčka hrať - a na druhej strane hádžu polená pod nohy a niekde mi to už pripadá ako šikana doslova
a v podstate keby rodine s dietatom ktoré má problém odpustili odvody a dane , tak by v pohode sa to dalo, a nemuseli by dostávat žiadne príspevky a opatrovatelské a predlžený rodičak, sa to nezdá ale manželovi by ostalo z výplaty viac
celé doslova doprosovanie sa , ved každý by chcel zdravé dieta, pohoda život , prácu

mizulienka
13. mar 2017

ahojte, viete mi prosim vas povedat, ako to je s predlzenym rodicovskym prispevkom v tomto roku, nezmenilo sa nic oproti minulym rokom? Ziadost o predlzeny rodicovsky prispevok budem podavat do Senca, maly bude mat v juli 3 roky, ma potravinove alergie, alergia na mlieko, vajicko, soju a alergia na roztoce...myslite, ze mi to uznaju? dakujem za kazdu radu.

misell24356
16. mar 2017

Ahojte chcela by som sa spytat za ako dlho vam pediater vypisal zdravotnu dokumentaciu pre upsvar kvoli predlzeniu rodicovskej zo zdravotnych dovodov

janulienka8382
16. mar 2017

@misell24356 Ahoj, nám tuším nejaké 2 - 3 dni, ňepamatám si už, ale do týždňa to bolo určite

petrahankova
29. apr 2017

Ahojte ,prosím mám otázku,k žiadosti o predlženie RP treba potvrdenie od všetkych dr. ,kde sme sledovaní?Sme sledovaní na urologii a neurologii,no na urologii nam dali kontrolu už až o rok,na neurologii sme boli v novembri a teraz ideme o tyzden na EEG,teda tu chodíme častejšie,tak asi radšej len na tej neurologii dať potvrdiť?Dakujem za radu