icon

Predĺženie rodičovskeho príspevku kvôli chorobnosti

kiara123
25. jún 2013

Ahojte dievčatá, veľmi by som bola vďačná za každú radu, nakoľko nemám čas veľmi chodiť na nett, ani po úradoch a nikto z mojich známych mi nevie poradiť. Môj problém spočíva v tom, že moje detičky 5 ročný syn a 2,5 ročný syn sú veľmi často chorí. Momentálne ešte poberám rodičovský príspevok na menšieho syna a som doma, takže mi nerobí problém postarať sa o deti v chorobe. 5 ročný syn je alergik na roztoče, prach a má laktozovú intoleranciu, kvôli ktorej sme boli aj hospitalizovaný a sme na prísnej diete, má to už od narodenia, ale teraz sa to veľmi zhoršilo, nakoľko už chodí do škôlky a so stravou nám nevychádzajú niako v ústrety, takže najprv konzumoval všetku stravu v škôlke okrem mlieka a jogurtov, no teraz mu nosím raňajky a pred obedom ho musím priniesť zo škôlky domov. Menší syn má alergiu na prach , roztoče, vajcia. Obe deti sú veľmi často choré, skôr by som povedala takmer celý rok, navštevujeme aj imunologa. No aby som prešla k môjmu problému, v marci nasledujúceho roku mi končí rodičovský príspevok a rada by som ho aj predlžila, nakoľko sú chalani dosť zle na tom zdravotne sú veľmi oslabený. No počula som, že ak sa aj materská predlži úrady len platia za mňa odvody ale peniaze už na ruku ako rodičovský príspevok nedostanem. Prípadne ako to je ak by som nastúpila pracovať na 4 hodiny a popritom brala aj predlžený rodičovský. Je to vôbec možné popritom pracovať? Bohužiaľ bez príjmu nemôžeme ostať , nakoľko máme úver na dom. Ako to presne je, koľko sa môže pracovať pri tom a ako to je s peniazmi? Mám vôbec nárok ak sú deti alergici? Môžu potom navštevovať deti škôlku na celý deň? alebo len na pol dňa?

cindyy
13. sep 2017

@mizulienka a povedali prečo vám neprišlo vyrozumenie?

mizulienka
13. sep 2017

@brcka3010 maly ma atopicky ekzem, potravinove alergie, casto mava zapal priedusiek a zapal pluc, boli sme uz viac krat hospitalizovani v nemocnici.

mizulienka
13. sep 2017

@cindyy nie, nepovedali, naznacili, ze prazdniny a tak...

cindyy
13. sep 2017

@mizulienka no pekne a k ziadisti ste doložili aj papiere z nemocnice ci len obvodný vám to napísal do žiadosti ze ste často v nemocnici?

mizulienka
13. sep 2017

@cindyy vsetky spravy som prilozila k ziadosti, doktor mi pozical dokumentaciu a ja somsi to ofotila a prilozila k ziadosti.

cindyy
13. sep 2017

@mizulienka hm som zvedavá ako dopadnem my.mne Dr len napísal diagnózi plus dal výpis z karty od imunologicky a lekársku správu od neurológa dúfam že to bude stacit .a lekársky dokumentáciu si pre fotila za posledný pol rok?

mizulienka
13. sep 2017

@cindyy mne pediater napísal iná číslo diagnózy pomlcka atypická dermatitida 😉správy som dávala všetky, čo som mala

slimme
18. sep 2017

Mozete prosim poradit, kedy si mam podat ziadost o predlzenie? mala bude mat 3 roky 12.decembra, dakujem

9lf9
18. sep 2017

@slimme najskor 30 dni pred dovrsenim 3r

lulukaaa
18. sep 2017

@slimme môžeš aj po . Len budeš musieť čakať. Lepšie si dať pred 3r.

slimme
18. sep 2017

@9lf9 dakujem

slimme
18. sep 2017

@lulukaaa dakujem

yvkay
18. sep 2017

ahoj.mozes mi prosim poradit ako sa postupuje ked v 1/2018 mame kontrolu,treba opat poziadat a kolko vopred o posudenie DNZS.vopred dakujem za radu 😘

yvkay
18. sep 2017

@9lf9 prosim poradis mi na prispevok pred tymto.dakujem.

9lf9
18. sep 2017

@yvkay ak mate na posudku ze kontrola v 1/2017 tak hoci kedy v priebehu januara sa dostavit s novymi posudkami, kedze ide o opakovane posudenie zdr. stavu.

yvkay
18. sep 2017

@9lf9 takze staci v januari? a to na posudkove oddielenie zanesiem posudky a opat budem cakat na posudok a ak schvalia automaticky mi bude chodit dalej Rp,netreba davat novu ziadost? prepac ze sa tolko pytam ale na urade je tazko sa nieco dozvediet.a ty si mi stale dobre poradila co mi velmi pomohlo.

cindyy
25. sep 2017

Babulky viete mi poradiť? Podala som si žiadosť o posúdenie zdrav.stavu maleho. Uz to tam majú mesiac tak som dnes volala a ešte to ani ne posunuli posudkovemu lekarovi.vraj na dalsi týždeň si príde po to.pritom mi bolo povedané ze do 30 dni mi príde vyrozumenie.no len problém je v tom ze 15 októbra ma mali 3r a ja neviem ako ďalej keď mi dovtedy nepríde vyrozumenie.budem musieť riešiť ako z prácou a keďže kvy malému robiť nemôžem budem musieť ukončiť pracovný pomer a nastúpiť na podporu....ale čo s týmto co ak mi to potom príde schválené akomentáre potom postupovať. .potom znova treba podávať žiadosť o RP? Zažila ste niektorá takúto situáciu?

chocky11
25. sep 2017

@cindyy ten rodicak predlzeny ci ti pride schvaleny v októbri ci kedy kolvek.oni ti ho.preplatia spätne od datumu dovrsenia 3-roku dietata. Moj maly sa narodil v auguste,cize august 2016 mal 3 roky.Ja,som napr poziadala o predlzenie v decembri 2016 pretoze az vtedy sa mi podarilo doriesit vypoved so zanestnavatelom lebo ked mas predlzenu rodicovsku miesto ti drzat uz nebudu. Ja som nastupila do zanestania ale hned s cerpanim dovolenky a tahalo sa to do decembra. Rodicak mi kvoli sviatkom odklepli v januari s tym ze osld augusta 2016 mi vyplatili spätne. Cize som dostala v januari rodicak za sept-dec.

cindyy
25. sep 2017

@chocky11 vraj počas predĺženej rodicovskej si ďalej chránená pred výpoveďou. Len ja neviem ako ďalej z prácou keď ukončíme pomer mam nárok na podporu a tu nechcem prísť tu som chcela využiť po predĺženej RD.a teraz neviem ako ďalej to riesit😬

cindyy
25. sep 2017

@chocky11
A ja som podávala v polke augusta a už bude október a oni to majú stále na stole a ešte to ani neposunuli k dr.a to mi malo prísť rozhodnutie do 30dni

chocky11
25. sep 2017

Ja,som to spravila tak ze od 1.1.2017 som poziadala o odnatie predlzenej rodicovskej a na,socialke som si dala od 1.1. 2017 podporu v nezamestnanosti. Ta mi trvala do 30.6.2017 a v juni som bola na urade si opäť požiadať o vyplatenie rodicaku takze od jula mi zas trvaka rodicovska. Ale nato musis mat naprv rozhodnutie o predlzenej rodicovskej. Maka som stastie na uradnicky ktore mi super poradili. Ked ti odklepnu predlzeny rodicak mas to rozhodntie na kalendarny rok ak si ho na polrok pozastavis tak to nevadi potom v nom budes pokracovat. Len treba si.rozmysket ci sa to oplati. Mne po materskej vysla podpora len trapnych 289 eur.

chocky11
25. sep 2017

@cindyy nevadi oni ti to vyplatia spätne aj ked budes pracovat. Ty popri predlzenej rodicovskej pracovat mozes s tym sa netrap

chocky11
25. sep 2017
chocky11
25. sep 2017

@cindyy skus ist na uradprace za pani co ta ma na starosti podla pismena akebo ako to mate a jej sa popytaj ona by ti mala vsetko povedat. Opytaj sa co.mas robit ked budes aj na predlzenej rodicovskej aj v zamestnani. Ci nieco nebudu potrebovat, uvidis z

chocky11
25. sep 2017

Uvidis Ze ti pomoze.

cindyy
25. sep 2017

@chocky11 ide o to ze nechcem prísť o podporu...a keď nastúpim do prace a začnem čerpať dovolenku a popri tom mi príde rozhodnutie tak si môžem RP odložiť o ten polrok co budem na podpore a potom po podpore si môžem čerpať predĺžení rodicak?chapem ya správne? Áno určite tam zbehnem nech mi skúsi tam poradiť. Dakujem ti

chocky11
25. sep 2017

No cerpat podporu mozes az kedby si dostala vypoved a tam zas zalezi na tom kolko mas odrobene cize kolko ti bude plynúť vypovedna lehota. A ked uz budes vlastne nezamestnana tak si.mozes poziadat o podopru a vtedy si musis aj pozastavit rodicak na toho pol roka. Ja,som to dala od 1 v mesiaci lebo tak to uradne bolo najjednoduhsie.

chocky11
25. sep 2017

@cindyy a ked ti.podpora skonci tan na zaklade rozhodnutia o predlzeni rodicovskej si ho das vyplacat od datumu kedy ti skoncila podpora az po oktober kedy ti vyprsi rozhodnutie o predlzenie teda neviem ako tebe ale mne ho dali len na rok potom sa posudzuje nanovo zdravotny stav

9lf9
25. sep 2017

@yvkay ano presne tak 🙂

brcka3010
25. sep 2017

dajte vediet ci vam ho predlzili,lebo mne nie,ani po odvolani.Nerozumiem tomu ako to schvaluju,jednym ano ,druhym nie