Predĺženie rodičovskeho príspevku kvôli chorobnosti
Ahojte dievčatá, veľmi by som bola vďačná za každú radu, nakoľko nemám čas veľmi chodiť na nett, ani po úradoch a nikto z mojich známych mi nevie poradiť. Môj problém spočíva v tom, že moje detičky 5 ročný syn a 2,5 ročný syn sú veľmi často chorí. Momentálne ešte poberám rodičovský príspevok na menšieho syna a som doma, takže mi nerobí problém postarať sa o deti v chorobe. 5 ročný syn je alergik na roztoče, prach a má laktozovú intoleranciu, kvôli ktorej sme boli aj hospitalizovaný a sme na prísnej diete, má to už od narodenia, ale teraz sa to veľmi zhoršilo, nakoľko už chodí do škôlky a so stravou nám nevychádzajú niako v ústrety, takže najprv konzumoval všetku stravu v škôlke okrem mlieka a jogurtov, no teraz mu nosím raňajky a pred obedom ho musím priniesť zo škôlky domov. Menší syn má alergiu na prach , roztoče, vajcia. Obe deti sú veľmi často choré, skôr by som povedala takmer celý rok, navštevujeme aj imunologa. No aby som prešla k môjmu problému, v marci nasledujúceho roku mi končí rodičovský príspevok a rada by som ho aj predlžila, nakoľko sú chalani dosť zle na tom zdravotne sú veľmi oslabený. No počula som, že ak sa aj materská predlži úrady len platia za mňa odvody ale peniaze už na ruku ako rodičovský príspevok nedostanem. Prípadne ako to je ak by som nastúpila pracovať na 4 hodiny a popritom brala aj predlžený rodičovský. Je to vôbec možné popritom pracovať? Bohužiaľ bez príjmu nemôžeme ostať , nakoľko máme úver na dom. Ako to presne je, koľko sa môže pracovať pri tom a ako to je s peniazmi? Mám vôbec nárok ak sú deti alergici? Môžu potom navštevovať deti škôlku na celý deň? alebo len na pol dňa?
@petrahankova uz vam prisiel posudok? ci stale cakate?
@yvkay čakáme veru
Ahojte prosím Vás o radu. Môj syn mal 3roky v septembri. No neskoro sme zistili že si môžem podať o predĺženie rodičovského príspevku. Tak sme to začali vyplavovať. Ale ja som dostala od uradu prace papier že predĺženie rodičovského do poisťovne že bude za mňa platiť štát zatiaľ kým sa nerozhodne či dostanem príspevok či nie. No otázka na Vás je. Prosím Vás ty čo ste dostali príspevok a zamestnali ste sa tak Vám príspevok zobrali?
@lulukaaa síce mi príspevok ešte neschválili ( len som si podala žiadosť), ale pokial viem, môžeš normálne pracovať na zmluvu a aj poberať rodičovský príspevok, sama som pracovala počas rodičovskej dovolenky 😉
@suzibandit a dieťa do školky na 4 h či na celý den môže?
@petrahankova keď je rodičovská predĺžená a platená, dieťa môže byt v škôlke cely deň a keď je predĺžená rodič. neplatená tak iba na 4.hod
@petrahankova presne tak ak mas predlzenu platenu rodicovsku dieta bez problemu moze navstevovat MŠ celý den.
@suzibandit som nezamestnaná a hľadám si prácu. No jedna ponúka práce asi bude. Len že aj ja si budem pridávať žiadosť o predĺženie rodivskeho. No ale Pani ktorá má možno zoberem tak jej účtovníčka povedala že ak budem robiť brigádneho alebo na plný úväzok tak o príspevok prídem. Ak keď ho schválený ešte nemám. Tak preto sa Vás pýtam ako to je?
@lulukaaa nie neprídeš, môžeš normálne pracovať či už na dohodu, alebo na plny úväzok a rodič. príspevok ti ostane. Ja som nastúpila do prace, keď mi skončila materská a mala som plny úväzok a normálne som dostávala rodič. príspevok. Je úplne jedno či si na rodičovskom riadnom, alebo predlzenom, vždy sa jedna o rodičovský a vtedy sa môže popritom pracovať 😉
Je tu niekto komu predlzili v tomto roku "iba" na celiakiu?
Ahojte, ja som necitala celu diskusiu, iba som sem chcela napisat info pre ostatne mamkcky, ako to funguje. Nam bol priznany predlzeny rodicovsky prispevok na atopicky ekzem a to rovno na tri roky - teda do siestich rokov veku dietata. Pracujem standardne ako zamestnanec na plny uvazok. Prispevok bol priznany 4 mesiace po skonceni riadneho rodicovskeho prispevku a pri prvom vyplateni tohoto predlzeneho nam boli zaroven vyplatene vsetky prispevky spätne za kazdy mesiac od dovrsenia 3r veku dietata. Hadam som aspon niekomu zodpovedala otazky. 🙂
@caelley príspevok Vam schvalili tento rok? Pytam sa kvôli tomu, ze ked sme podavali ziadost o predlzenie, tak nam povedali, ze sa schvaluje najviac na 1rok a potom treba opat ziadat o posudenie zdravotného stavu. Vdaka za odpoved
@suzibandit oni schvaluju len na jeden rok ako kde. Napr v trnave len na rok. Podla toho kolko asi maju ziadosti na okres. Moj nazor teda lebo viem ze niektore okresy nemaju problem dat rovno rodicak do 6 rokov
@suzibandit ano, tento rok v marci. Pokial viem, mozu schvalit bud na 1, na 2 alebo az na 3 roky naraz, asi podla zavaznosti ochorenia. Nas maly ma atopicky ekzem a musel ist prec zo skolky, z kolektivu, lebo bol nonstop chory. Teraz uz “chodi” znova do skolky (zacala skolka, tyzden bol v skolke a tri tyzdne je doma, klasika 🙂 ).
@caelley moj maly mal takto infekty horne dolne dychacie cesty, febrilne krce, vybrane nosne mandle, tri dni v skolke a tri tyzdne doma, antibiotika sne uz mali asi vsetky, 14 krat sme boli hospitalizovaný, 5 krat so sanitkou vo velmi zlom stave kazdy infekt 40,5 horucky a nic nezaberalo, po poslednom infekte mu bola nasadena liecba na,astmu tak sa mi chudacik k nej prepracoval. Takze indikátory dva,doma a pri kazdom kychnuti co maly da uz utekam na zachod co.mi pride zke od strachu co bude a predlzili nam len na rok.
A to teraz este riesim zajakavanie nakolko je uz tak vystresovany z lekarov a nemocnic tak sa mi zacal zajakavat takze z logopedie nas poslali na pedopsychologiu. Uz som uplne na nervy normalne rozmyslam ze ho dam nejakej bylinkarke pozret
@chocky11 Az mi prislo smutno, ked som to citala ☹ je mi velmi luto deticiek, ktore si musia nieco take prezit a uplne Ta chapem, ze si nastvana, ze vam predlzili iba o rok, budes musiet ziadat po roku znova, ale neverim ze nepredlzia zas. U nas bolo asi malo ziadatelov tak dali na tri roky. Co som sa ja bavila s mamickami, tak bud o tom ani nevedia, ze sa nieco take da, alebo si myslia ze oni to nedostanu lebo ich dieta nema nejake zivot ohrozujuce stavy a tak ani neskusaju zaziadat. Ja som velmi nepocitala s tym, ze nam schvalia “len” kvoli takym problemom, ale potesila som sa, ked schvalili. Drzim Vam velmi palce.
@beton Toto som neriesila, vobec netusim, prepac ☹
@beton nie nemusí
Ahoj, nám predĺžili rodičovskú na dcéru kvôli tomu, že je astmatička a predlžujú ho vždy na rok. Potom treba znovu podať žiadosť s posudkom. A na úrade práce nám povedali, že popri rodičovskej môžeme pracovať.
@cindyy my sme spolu myslím v skup. oktobrovky 2014 ( môj maly sa narodil 7.10.) a tiež riešim predĺženie...už Vam prosím prišlo vyrozumenie? Nám ešte nie a podávali sme 4.9., pani na urade tvrdila, že nám dajú vedieť do 30.dni
Rozhodnutie mi prislo do 30 dni. Ale fakt tesne, mozno na 29.den 🙂
@caelley tak mám ešte 10dni, pokial mi skončí riadna rodičovská 😂hádam to stihnú
@suzibandit ja som podávala v auguste 25 a stále nič ja dúfam že tiež to stihnú. Áno sme spolu v skupine môj mali je 15teho.daj vedieť keď dorazi rozhodnutie a vám je co aké diagnozy?a si zamestnaná?

@brcka3010 a aku malo tvoje dieta diagnózu?