Predĺženie rodičovského príspevku pre deti narodené po 31.8.
Zdravím, idem si po radu po prípade skúsenosti ak ste to zažili alebo budete zažívať.
Mám dieta bude mat v októbri 3 roky. Do štátnej škôlky u nás je nemožné sa dostať (malé kapacity asi ako na celom Slovensku), minulý rok mali problém brat aj deti čo dovŕšil 4 roky.
Ak som to doteraz správne pochopila zo všetkých dostupných informácii ak aj podám prihlášku v máji a nezoberú ho do škôlky nemám nárok na predĺženie rodičáku lebo 3 roky ma až po auguste.
Otázka aj na Vás, nepríde Vám to strašne diskriminujúce?
Čo ste v takom prípade robili alebo ako ste to riešili?
Muž pracuje na týždňovky je preč, babky a dedkovia tiež pracujú a ja keď sa mám vrátiť do prace aby som nebola bez príjmu robím tiež na smeny. Zaplatiť opatrovateľku alebo súkromnú škôlky si nemôžem dovoliť aj keď sa vrátim do práce. Myslím si že viac je tu takých mamičiek čo ma problém s týmto.
Ďakujem za každú radu alebo Váš príbeh.
Ak muz pracuje na tyzdnovky, hadam zaraba dost, aby ste mohli platit sukromnu skolku
A keď robíš na smeny , čo ti to rieši skolka ? Veď vtedy je už zavretá, keď máš poobednu . Ale chápem , jednoduchšie by bolo byt další rok doma .. Snad dvaja zarábajúci ľudia majú na súkromnú skolku / opatrovateľku ?
@nikki207031 no s tým bolo treba rátať, keď ste sa sťahovali do satelitu, že bude problém so škôlkou
Ak muz pracuje na tyzdnovky, hadam zaraba dost, aby ste mohli platit sukromnu skolku
@sisa_s napísala, že si to nemôžu dovoliť ani keď sa vráti do práce, takže zjavne nezarába dosť alebo zarába dosť ale všetko zhltne splátka lebo si to tak nastavili🤷♀️
prihlášku si daj, možno Ti ho vezmú.
Ak nie, tak jedine nejaká súkromná škôlka/opatrovanie, alebo sa prihlásiš na neplatený rodičák (kde za Teba budú odvádzať aspoň zdravotné odvody) a budeš ešte doma, len bohužiaľ bez príjmu
@sisa_s napísala, že si to nemôžu dovoliť ani keď sa vráti do práce, takže zjavne nezarába dosť alebo zarába dosť ale všetko zhltne splátka lebo si to tak nastavili🤷♀️
@anonym_9f757a musela vediet, ze tato doba pride, dieta dovrsi 3r a co budu robit 🙂 mali cas nasetrit si na prechodne obdobie, ked dieta nevezmu do skolky a bude musiet platit sukromnu
No kedysi nic taketo nebolo. Rodicak skoncil dovrsenim veku dietata a hotovo. Ziadne, ze dieta nezobrali do skolky. A to nie je tak davna minulost.
Zial, smer zdravotna poistovna, nahlas sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a si doma. Ale bez prijmu. Alebo si najdes opatrovatelku, sukromnu skolku, lepsiu pracu, pracu z domu.
Tak treba hľadať iné možnosti alebo s ním budeš doma.
Nie nepride mi to nefer, to ako ste si nastavili zivoty je vo vasej rezii, to ze partner chodi na tyzdnovky a to, ze ty robis na smeny je vasa volba.. kazdy si vytvarame svoju bublinu, takze zmenit pracu je to najjednoduchsie riesenie... a ak to je pre vas neriesitelne, tak niekde nastala chyba a nemali ste si robit dieta. Treba sa vediet uplatnit na pracovnom trhu.
Mozem sa opytat, kde je problem s kapacitami? Deti sa rodi stale menej, a mna osobne prekvapilo, ze minuly rok som prihlasovala dieta do skolky, som z dediny pri KE, v dedine si az taky isty kapacitou neboli, a kedze ma z kazdej strany ludia strasili, prihlasila som dieta aj do 3 skolok v Ke s tym, ze som riesila s riaditeľkami, ze ake maju kapacity a atd a ze teda ak ho vezmu do nasej dediny, tak odmietneme a vsade mi vraveli v ke, ze stopercent vezmu.. Nakoniec vzali aj tu v dedine a dokonca aj mladsie niektore ako 3 roky. NERYPEM=naozaj ma zaujima, ze ci to bola minulý rok výnimka alebo ke su ok a inde to je zle?
Bývam v krajskom meste a obe moje deti nastúpili do MŠ ako 2,5-ročné. Čo by bolo podľa teba fér? aby boli rodičáky vyplácané do akého veku? čo myslíš, koľko matiek by potom riešilo škôlku a prácu? a čo myslíš, dokedy bude mať štát na tieto nekonečné príspevky? pracujúcim zdvíhajú odvody, krátia daňové bonusy, rušia voľné dni, zatiaľ čo kopa ľudí sedí doma a špekuluje ako odrbať systém. Áno, vnímam to diskriminačne, ale inak ako ty. Je to diskriminačné voči mne ako roky pracujúcej. Až sa vrátiš do práce, možno zmeníš uhol pohľadu.
Prihlášku si podaj a rovno do viacerých škôl. Choď za riaditeľom osobne. Niekedy sa uvoľní miesto počas roka a tak by mohol nastúpiť. Máš viac ako pol roka čas, aby ste našli riešenie. Hľadaj inú prácu, hľadaj škôlku v okolí, jednoducho niečo rob a nečakaj, že sa o teba postará štát (teda my). Rozhodnutie mať dieťa je (aj) o zodpovednosti a schopnosti postarať sa oň. Je to tvoja a manželova povinnosť, nie naša.
@nikki207031 ja som niekde čítala, že rodičovský prispevok by mali predĺžiť aj keď dieta ma 3 roky aj po 31.8, ale musí byt napísané vyjadrenie škôlky, že ho neprijímajú kvôli kapacite, nie kvôli veku..moj syn tiež bude mat v októbri 3 roky a verím že do škôlky ho vezmú 🙂
Obe deti mám decembrové a nastúpili do súkromnej škôlky. Žiadne vymýšľanie,proste bolo pre mňa dôležité sa vrátiť do práce.
@anonym_9f757a musela vediet, ze tato doba pride, dieta dovrsi 3r a co budu robit 🙂 mali cas nasetrit si na prechodne obdobie, ked dieta nevezmu do skolky a bude musiet platit sukromnu
@sisa_s ja s tebou úplne súhlasím. Len napísala hneď v úvodnom príspevku, že nemá peniaze na súkromnú škôlku ani opatrovateľku, tak je zbytočné napísať, že snáď majú na súkromnú škôlku.
@sisa_s ja s tebou úplne súhlasím. Len napísala hneď v úvodnom príspevku, že nemá peniaze na súkromnú škôlku ani opatrovateľku, tak je zbytočné napísať, že snáď majú na súkromnú škôlku.
@anonym_9f757a len napisala to, ze "nemozem si dovolit", akoby ona sama vsetko platila...preto som narazala na to, ze ma partnera, ktory by mohol s tym pomoct 🙂
@anonym_9f757a len napisala to, ze "nemozem si dovolit", akoby ona sama vsetko platila...preto som narazala na to, ze ma partnera, ktory by mohol s tym pomoct 🙂
@sisa_s to je už také hranie sa so slovíčkami. Ja som pochopila, že na to ako rodina nemajú. Keby na to chlap má a jej tie peniaze nedá, tak majú problém kdesi úplne inde ako v tomto
Aj moja dcera bude mat v oktobri 3r. Byvame v BA a dufam, ze ju do statnej skolky vezmu. Ak nie, tak bude chodit do sukromnej, ja musim ist do prace.

tak ak trva tvoj pracovny pomer vycerpas dovoelnku pojdes na UP a pripadne si mozes vziat na opatrovanie dieta inej mamicky
toto sa riesi uz davno predtym bolo este menej miest a viac deti a nejako sa to zvladlo, treba hladat cesty