icon

Predĺžený rodičovský po neprijatí do škôlky

24pavla10
9. júl 2025

Ahoj žienky, malého mi neprijali do škôlky. Chcela by som si vybaviť predlžený rodičovský. Vybavujem si všetko okolo toho, ale nemám v tom úplne jasno. Môžem s nim zostať doma alebo mu musím hľadať súkromnú škôlku, keď mi ho nevezmu do štátneja ja mam nastúpiť do práce? A čo do toho času kým mi príde rozhodnutie mam sa niekde hlásiť? Som stále zamestnaná a neviem ani ako to mam zamestnávateľovi oznámiť, keďže neviem ani ci mi to schvália. Syn má v auguste 3. Bola som aj na úrade práce, ale pani nebola moc príjemná a v podstate mi ani nič neporadila. Ďakujem pekne

Strana
z2
ar3m1s
9. júl 2025

@24pavla10 a v skolke do ktorej ho neprijali vam neponukli inu skolku? Totiz u nas v skolke ak nemozu zobrat dieta kvoli vysokemu poctu deti zvykne riaditelka volat do okolitych skolok ci maju este nejake miesto alebo odporuca rodicom aby sa informovali aj v tychto skolkach

24pavla10
autor
9. júl 2025
@ar3m1s

@24pavla10 a v skolke do ktorej ho neprijali vam neponukli inu skolku? Totiz u nas v skolke ak nemozu zobrat dieta kvoli vysokemu poctu deti zvykne riaditelka volat do okolitych skolok ci maju este nejake miesto alebo odporuca rodicom aby sa informovali aj v tychto skolkach

@ar3m1s všetko v okolí je plne a dcéra chodí do spádovej, ale syna mi nevzali. Zas nosiť ho niekde 30 km ďaleko mi moc po chuti nie je

ar3m1s
9. júl 2025
@24pavla10

@ar3m1s všetko v okolí je plne a dcéra chodí do spádovej, ale syna mi nevzali. Zas nosiť ho niekde 30 km ďaleko mi moc po chuti nie je

@24pavla10 ano 30 km je dost daleko a neviete sa nejako odvolat? Ale pocula som ze sa da predlzit rodicovska ak vam neprijali dieta ale viac o tom neviem :/ nuz drzim palce nech to nejako vymyslite

riyadh
9. júl 2025

@24pavla10 to este existuje? 3 r doma je malo? Ziram, a dufam, ze Toto uz zatrhli

anonym_e6c5d3
9. júl 2025
@riyadh

@24pavla10 to este existuje? 3 r doma je malo? Ziram, a dufam, ze Toto uz zatrhli

@riyadh Uz su take prisne pravidla na to, ze uz to nikto nezneuzije 😀.

deti95060810
9. júl 2025
@riyadh

@riyadh ak vymyslíš kde s deťmi tak prečo by ženy nešli do práce aj skôr.
ale čítaš - dieťa má 3 r a miesto v mš nemá.

kikusenka1
9. júl 2025

@24pavla10 no to je robota tých milých dám co tam pracuju, česť výnimkám... úprimne ja som sa tiež v tom stratila co ďalej po md

stanzi
9. júl 2025

Musis podat odvolanie do spadovej, ak ho neprijmu ani na odvolanie a ani ti neponuknu nahradnu skolku, potom mozes dostat predlzeny plateny RP.

24pavla10
autor
9. júl 2025
@riyadh

@riyadh ja by som s radosťou išla do prace keby mi malého zobrali do škôlky 😉

24pavla10
autor
Autor odpoveď zmazal
24pavla10
autor
9. júl 2025
@stanzi

Musis podat odvolanie do spadovej, ak ho neprijmu ani na odvolanie a ani ti neponuknu nahradnu skolku, potom mozes dostat predlzeny plateny RP.

@stanzi to som už spravila a nezobrali ani po odvolaní

balerina2025
9. júl 2025
@24pavla10

@24pavla10 vsak do prace mozes ist a dieta do sukromnej. nemas narok na ten prispevok od statu?

riyadh
9. júl 2025
@anonym_e6c5d3

@riyadh Uz su take prisne pravidla na to, ze uz to nikto nezneuzije 😀.

@anonym_e6c5d3 mnoo zneuziva vo velkom ako vidim

riyadh
9. júl 2025
@24pavla10

@24pavla10 opatrovatelky existuju, mas dieta postihnute? Ak zdrave premna spekulacia absolutna

riyadh
9. júl 2025
@deti95060810

@riyadh ak vymyslíš kde s deťmi tak prečo by ženy nešli do práce aj skôr.
ale čítaš - dieťa má 3 r a miesto v mš nemá.

@deti95060810 ak ma dieta postihnute, chapem. Ak zdrave napr.opatrovatelka,ako nehnevaj sa na zdrave dieta byt doma aj 6r?a brat prispevky? Byt poistena? Ako k tomu pride matka postihnute ho dietata, a zdrava Co sedi doma koli skolke? Sup sup opatrovatelka sukromna skolka... Suseda, rodina, atc.. To su len vyhovorky

ar3m1s
9. júl 2025
@riyadh

@riyadh prosim? Nie kazdy chce dar dieta cudzej osobe a hlavne si to nie kazdy moze dovolit. Pozerala som u nas za kolko idu opatrovatelky v KE. Dajme tomu ze priemerne to bolo 7€ na hodinu... Ak clovek pracuje 8hodin denne plus cesta do prace a z prace 9 hodin. To je 63€ na den. Teraz si to prepocitajte na mesiac...

24pavla10
autor
9. júl 2025
@riyadh

@24pavla10 opatrovatelky existuju, mas dieta postihnute? Ak zdrave premna spekulacia absolutna

@riyadh akože zaplatím za opatrovateľku 700e (možno aj viac, nemám prehlad) a mam zarobiť 900e + precestovať 100. Dcéru zaniesť do škôlky, syna opatrovatelke a utekať ešte do roboty za 100e. Inak zneužívajú ľudia štát. Na decko poberajú zo zdrav. Dôvodov peniaze a popri tom robia a dieťa celý deň je v škôlke. To je zneužívanie!

anonym_a17b4c
9. júl 2025
@24pavla10

@riyadh akože zaplatím za opatrovateľku 700e (možno aj viac, nemám prehlad) a mam zarobiť 900e + precestovať 100. Dcéru zaniesť do škôlky, syna opatrovatelke a utekať ešte do roboty za 100e. Inak zneužívajú ľudia štát. Na decko poberajú zo zdrav. Dôvodov peniaze a popri tom robia a dieťa celý deň je v škôlke. To je zneužívanie!

@24pavla10 Mám už dieťa takmer dospelé. Vtedy sa nikto nepýtal, čo budú rodičia robiť po skončení RD. Museli sme sa zariadiť.

balerina2025
9. júl 2025
@24pavla10

@24pavla10 na urade prace pisu

Nové podmienky nároku na rodičovský príspevok - v zmysle novely účinnej od 1.1.2025 - sa budú vzťahovať až na deti, ktoré do 31.08.2025 dovŕšia tri roky veku a nebudú prijaté na predprimárne vzdelávanie do spádovej materskej školy na školský rok 2025/2026, teda od 01.09.2025. Zmena v podmienkach nároku sa týka procesu, ktorý musí oprávnená osoba absolvovať pred vzniknutím nároku na rodičovský príspevok, a to:

oprávnená osoba si podá žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie, ktoré má právo na prijatie, riaditeľovi spádovej materskej školy v čase od 01. mája do 31. mája podľa miesta trvalého pobytu dieťaťa,
ak spádová materská škola nebude mať kapacitné možnosti na prijatie dieťaťa, riaditeľ spádovej štátnej materskej školy vydá rozhodnutie o neprijatí, v ktorom túto skutočnosť uvedie, súčasne riaditeľ oznámi neprijatie takéhoto dieťaťa zriaďovateľovi materskej školy – obci/mestskej časti,
na toto rozhodnutie o neprijatí dieťaťa oprávnená osoba podá odvolanie do 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia riaditeľovi materskej školy, ak riaditeľ nerozhodne v autoremedúre o prijatí dieťaťa, tak o odvolaní rozhoduje zriaďovateľ čiže obec/mestská časť,
ak nie je dieťa prijaté nielen do spádovej materskej školy ale nie je prijaté ani do cirkevnej materskej školy alebo súkromnej materskej školy so sídlom v obci trvalého pobytu dieťaťa, zriaďovateľ vykoná všetky úkony, aby dieťa na predprimárne vzdelávanie prijal riaditeľ akejkoľvek materskej školy,
na tento účel sa žiadosť o prijatie dieťaťa do spádovej materskej školy v čase od 1. mája do 31. mája bude považovať za žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v materskej škole,
ak obec nie je zriaďovateľom inej materskej školy alebo ak iná materská škola, ktorej zriaďovateľom je obec nemá kapacitné možnosti na prijatie dieťaťa, ktoré má právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, tak obec oznámi v lehote do 10. júla oprávnenej osobe názov materskej školy s kapacitnými možnosťami na prijatie dieťaťa, ktorej zriaďovateľom je iná obec alebo orgán miestnej štátnej správy v školstve, ktorá je najbližšie k miestu trvalého pobytu dieťaťa alebo má najlepšiu dostupnosť hromadnou dopravou z miesta trvalého pobytu dieťaťa,
na základe tohto oznámenia obce následne oprávnená osoba v lehote do 20. júla podá do takejto materskej školy žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie.

24pavla10
autor
9. júl 2025

Škoda zakladať diskusiu lebo všetci sú múdri a nikto neporadí 🙈

balerina2025
9. júl 2025
@24pavla10

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
ar3m1s
9. júl 2025
@24pavla10

@24pavla10 vacsina ludi je strasne vypatlanych 🤷😅 clovek potrebuje radu ale niektori maju pocit ze treba "prevychovat" podla svojho obrazu :D

riyadh
9. júl 2025
@ar3m1s

@riyadh prosim? Nie kazdy chce dar dieta cudzej osobe a hlavne si to nie kazdy moze dovolit. Pozerala som u nas za kolko idu opatrovatelky v KE. Dajme tomu ze priemerne to bolo 7€ na hodinu... Ak clovek pracuje 8hodin denne plus cesta do prace a z prace 9 hodin. To je 63€ na den. Teraz si to prepocitajte na mesiac...

@ar3m1s tak ked nechcete dat "cudzej zene" my Vas budeme platit min do 6r zdrave ho dietata, vzdy sa da, hovorim z vlastnej skusenosti,Toto uz je len Vasa pohodlnost a mat ospravedlnenie.. Ako za 3 roky doma neviete zabezpecit dieta? Myslim zdrave dieta, to su len vyhovorky, vzdy sa da a vzdy sa najde zienka s ktoroubsi pomoze te navzajom..dotycna si privyrobi a ty mozes do prace, napr dochodkyna, studentka atc, samozrejme najskor si pozistujes info, ja som nemala skoro vobec babky rodinu k dispozicii, ale aby som vymyslala OCR pre zdrave deti?

riyadh
Autor odpoveď zmazal
riyadh
Autor odpoveď zmazal
ar3m1s
9. júl 2025

@riyadh asi ste si ma pomylili s pani ktora pisala prispevok ;) a pokial sme pri lenivosti tak podla mojho nazoru je leniva matka ktora je zdrava a schopna pracovat ale radsej drbne dieta do skolky a vybavi si starostlivost o clena rodiny ktory je starsi ale nie chory a doma lezi s vylozenymi nohami ;) cele prazdniny deti stravia v skolkach a matka pre ne chodi v mokrych vlasoch, zabkach a plavkach pod oblecenim... Toto je lenivost. Ak neviete citat tato matka nema kde nechat to dieta a nevyhovara sa nijako... Ona chce ist do prace ale zrejme jej dieta nema kto strazit, nezaraba tolko aby si mohla dovolit platit opatrovatelku a casovo to nestiha do skolky vzdialenej 30km od jej bydliska. Ak ste vy taka superhrdinka a vsetko zvladate lebo spite 0 hodin a zarabate mozno 4000€... Vase deti su zrejme ukazkove a vsetko viete najlepsie tak vam gratulujem ste jedina na tejto planete mozete odletiet na mars a tam zit so svojou pychou a ukazovat sa ako vzor kazdemu zivemu tvoru ;) vsetkych to tam bude zaujimat toho sa nebojte...

sense
9. júl 2025
@ar3m1s

@riyadh asi ste si ma pomylili s pani ktora pisala prispevok ;) a pokial sme pri lenivosti tak podla mojho nazoru je leniva matka ktora je zdrava a schopna pracovat ale radsej drbne dieta do skolky a vybavi si starostlivost o clena rodiny ktory je starsi ale nie chory a doma lezi s vylozenymi nohami ;) cele prazdniny deti stravia v skolkach a matka pre ne chodi v mokrych vlasoch, zabkach a plavkach pod oblecenim... Toto je lenivost. Ak neviete citat tato matka nema kde nechat to dieta a nevyhovara sa nijako... Ona chce ist do prace ale zrejme jej dieta nema kto strazit, nezaraba tolko aby si mohla dovolit platit opatrovatelku a casovo to nestiha do skolky vzdialenej 30km od jej bydliska. Ak ste vy taka superhrdinka a vsetko zvladate lebo spite 0 hodin a zarabate mozno 4000€... Vase deti su zrejme ukazkove a vsetko viete najlepsie tak vam gratulujem ste jedina na tejto planete mozete odletiet na mars a tam zit so svojou pychou a ukazovat sa ako vzor kazdemu zivemu tvoru ;) vsetkych to tam bude zaujimat toho sa nebojte...

@ar3m1s ja sa čudujem ako mohli prežiť a zariadiť sa všetky tie matky doteraz.

balerina2025
9. júl 2025
@sense

@sense to sa cudujem aj ja, doteraz kopec prispevkov nebolo. vsetko rozbehla korona a nezmyselne rozdavanie roznych dotacii. matky spohodlneli.

ar3m1s
9. júl 2025
@sense

@sense napriklad babky chodili do dochodku v 50. :D a vidite kazdy sa nejak zariadil... Niekto predlzil rodicak, niekomu vzali dieta do skolky, niekto ho dal do jasiel, niekto zarabal penazi po strop a mohol si dovolit opatrovatelku....

Strana
z2