Predĺžený rodičovský príspevok alebo nástup do škôlky
Maminy potrebujem radu čo robiť. Ani neviem kde začať.
Náš malý 2.5r má stanovenú nks ,ovr plus pas znaky v určitých kategóriách.
Viete mi poradiť, či sa dá na tieto dg. vybaviť predĺžený rodičak ??
Ja to teda na škôlku vôbec nevidím..
Problém je to že reč je taká no ale zlepšuje sa teraz začal konečne opakovať. Tam vidno že sa posúva niekam..
Potreby slovami vyjadriť nevie , len opakuje. Alebo sa nacahuje ukazuje kričí. Ked chce piť tak to uz ozaj ked je veľmi smädný, pride po fľašku. Alebo vonku potiahne za tričko nás inak na to pitie musim ja dávať pozor.
S jedlom to je zlé, ešte nám idú posledné zuby ale vôbec nechce žuť, malé kúsky len prehlta alebo ho napne a vyvracia. Nadrapuje ho pri každom väčšom kúsku. Proste musi jest rozvarene redšie jedlá 😥 Sám si dá dve lyžičky a koniec.
Za ďalšie nieje odplienkovany , dúfam sa nám to podarí v lete.
Inak beha hore dolu z A do B doma také chvíľky alebo potom si uz niečo vytiahne z hračiek a zábava sa s tým. Vie priradovať veci skladat aj farby tie jednoduché puzzle tam sa tiez veľa veľa zlepšilo. Vie pomenovat v knihe ukázať čo je čo .
Ked sa sám hrá tak si väčšinou púšťa autíčka alebo sleduje ked si ich šúcha po koberci alebo gauči. Alebo pozerá si knihy, púšťa zvuky. Vie sa aj inak zabávať . Deti v pohode na ihrisku, všíma si ich , aj chce za nimi dobehnúť, naháňať sa s nimi ale to je tak všetko. Potom odbehne.ale zatial Ked je sám no malo ho hračiek zaujíma.Inak je aj dosť hlučný a všeličo ho ľahko nahnevá, potom hračky hádže o zem. So spánkom to je tiež hrozné 2-3h vie byt vnoci hore ale je to tak na striedačku raz dobre potom zas par noci zlé.
Všade plače pošta, lekár, obchod ci hocijaka budova nemožné u lekára až zvracia už čakárni.
V septembri v 3r by sme mali prísť na rediagnostiku ale to uz je neskôro , keďže škôlka alebo rodičky sa vybavujú teraz..
Neviem čo robiť 😓
Od p. Jánošíkovej mame navrhnutu len logopediu a špeciálnu pedagogiku tam chodime len formou rád. Ona vidi ze tam s nami vydrží sediet , tiež jemu nič nieje...ze treba s nim doma veľa pracovať.
Takže ja som už zúfalá čo v tejto situáci, taktiež v práci sa ma už pýtajú ci prídem v septembri...
@zabka1987 čo to znamená do budúcna? Život s dysfaziou
@zuzuliennka1 nakoľko detí s poruchami pribúda. Škôlky sa prispôsobujú a ak sa chce ,cesta sa nájde. Pokiaľ dieťa nie je agresívne v škôlke,nevidím dôvod prečo by nemohlo chodiť s deťmi. Ako matka by som trvala na tom,aby dieťa prijali. Každé dieťa má nárok byť v kolektíve. Treba ísť za riaditeľkou,nie učiteľkami. Poznám veľa matiek,ktoré šli aj na mesto a škôlka vytvorila triedu pre deti so špeciálnymi potrebami. Najviac 16 detí ,1 učiteľka a 1 asistentka. Ak sa chce tak to ide. Netreba sa nechať. Iné je ak autistické dieťa je aj agresívne ,vtedy viem,že kamarátkam neprijali. Záleží dosť aj od toho aké dieťa to je a aký má stupeň autizmu. Podľa toho čo píše autorka ,nevidím žiaden problém prečo by dieťa nemohlo byť zaradené do škôlky. Chodí k nám do triedy aj dievčatko čo má cca skoro tak isto ako jej syn. A v pohode sa začlenila,dokonca posun v jej poruche napreduje veľmi dobre. Moja dcéra je tiež v triede zostavenej pre deti so špeciálnymi potrebami. Sú tam deti od vážnejších chorôb ,autisti,deti čo nerozumejú po Slovensky,s komunikačnými problémami,problém so stabilitou a rôzne ďalšie choroby. Tiež sme sa nedali ,boli sme za riaditeľkou. Deti majú právo na kolektív. Nech sa školstvo stará. Deti s poruchami pribúda. Je potrebné aby sa tomu školstvo prispôsobilo a nie predtým zatváralo oči. Netreba sa dať. A pokiaľ viem autorka nepíše že dieťa má potvrdený autizmus.
Ja som na tom podobne. Nepýtajte sa tu lebo očividne niekomu vadí, že chcete predĺžený rodičk😇 stačí ak si dáte do Google: mám nárok na PR s diagnózou NKS? A potom to samozrejme je od prípadu k prípadu. Držím palce.
@anonym_autor úplne ti rozumiem lebo prežívam presne to isté😑..mrzí ma že sa tu do teba tak navážajú ale stále to vravím kto to nezažil neochopí....čo by som dala zato keby mala bola zdravá a nemusela som toto všetko riešiť....je to strašný tlak a keď si ešte vykresľovana ako mama ktorá nehľadá spôsoby ale dôvody to je tak akurát tak na prášky.
Ono vždy je ľahšie odsúdiť ako podporiť 😞
moja mala 3 roky v apríli a všetko čo opisujes zažívame aj my ,všetko to isté do bodky až na ten spánok ten máme ukažkový prespí 10-11hod 😊 boli sme aj na zápise a hneď nám bolo povedané že aj keď sa odplienkuje cez leto (zatiaľ sa nám to ešte nepodarilo) tak mi ju zoberú Max na doobedie len (nespáva poobede od 2 rokov) 🙈 tak som podala odvolanie ,ideme obehat ešte neurológa a pedopsychiatra a skúsim vybaviť predĺženy rodicak,buď schvália alebo nie ,za pokus to stojí. Úplne by stačilo na rok...za rok bude mala už úplne niekde inde ako teraz ,vývojovo,rozumovo,bez plienky a verím že pripravená do škôlky a na celý deň 🙏 niektoré deti proste sú pripravené hneď ,iné nie ,moje staršie dcérky sú zdravé a išli normálne do škôlky,s Vaness je to ťažšie ale nevzdávam sa chce to hlavne veľa lásky a trpezlivosti,veľmi veľa trpezlivosti 🙏
@anonym_autor úplne ti rozumiem lebo prežívam presne to isté😑..mrzí ma že sa tu do teba tak navážajú ale stále to vravím kto to nezažil neochopí....čo by som dala zato keby mala bola zdravá a nemusela som toto všetko riešiť....je to strašný tlak a keď si ešte vykresľovana ako mama ktorá nehľadá spôsoby ale dôvody to je tak akurát tak na prášky.
Ono vždy je ľahšie odsúdiť ako podporiť 😞
moja mala 3 roky v apríli a všetko čo opisujes zažívame aj my ,všetko to isté do bodky až na ten spánok ten máme ukažkový prespí 10-11hod 😊 boli sme aj na zápise a hneď nám bolo povedané že aj keď sa odplienkuje cez leto (zatiaľ sa nám to ešte nepodarilo) tak mi ju zoberú Max na doobedie len (nespáva poobede od 2 rokov) 🙈 tak som podala odvolanie ,ideme obehat ešte neurológa a pedopsychiatra a skúsim vybaviť predĺženy rodicak,buď schvália alebo nie ,za pokus to stojí. Úplne by stačilo na rok...za rok bude mala už úplne niekde inde ako teraz ,vývojovo,rozumovo,bez plienky a verím že pripravená do škôlky a na celý deň 🙏 niektoré deti proste sú pripravené hneď ,iné nie ,moje staršie dcérky sú zdravé a išli normálne do škôlky,s Vaness je to ťažšie ale nevzdávam sa chce to hlavne veľa lásky a trpezlivosti,veľmi veľa trpezlivosti 🙏
@silviab32 ahoj. Ďakujem ti za podporu a milé slová 🫶🏻😊 napíšem ti súkromnú správu , ak môžem ..

Pri dysfazii sú prejavy ktoré môžu naznačovať autizmus , no postupne vymiznú .