Prepadnutie dovolenky počas reťazového pôrodu
Ahojte. Tie, čo máte reťazové pôrody, brali ste si zopár dní dovolenky - napr aj na zvýšenie druhej materskej? pričom ste si starú dovolenku nevyčerpali celú?
Ide o to, že mne toto poradil Mihal, aby som si zvýšila materskú. Čerpala som si 2 dni, potom som pokračovala dalsi cca mesiac na RD a išla som na druhú materskú.
Teraz sa vraciam do práce a tam mi tvrdia, že mi prepadlo 41 dní dovolenky, keďže som si ju nevyčerpala vtedy celú, ale len tie 2 dni..
Máte niekto skúsenosti s niečím takýmto?
zákonník práce hovorí toto
par. 113
(3) Ak si zamestnankyňa alebo zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky, otcovskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku im zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky, otcovskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
obrátila by som sa o radu na inšpektorát práce ako to je v tomto konkrétnom prípade, lebo ty si čerpala 2 dni, čiže teoreticky si si mohla čerpať celú dovolenku... možno @zalka bude vedieť poradiť
@lucka_ke ale prakticky nemohla, lebo bola na rodičovskej, potom dovolenka dva dni a potom znova nahlásená na poisťovniach na rodičovskej .. a počas rodičovskej nemôže čerpať dovolenku, čiže z môjho pohľadu prepadnúť nemala... ale tiež by som radila dať dopyt na inšpektorát práce ..
@lucka_ke zaplatila som si prístup, takze na cene by sa nič nezmenilo.
Ale mohol dodať, nech si vyčerpám aspoň toľko dní dovolenky, koľko stihnem do nástupu na ďalšiu materskú - aj tak by mi nevyšlo celých tých 41 😳
Bohužiaľ, ani neviem ako by som mu teraz napisala feedback a veru rada by som, len sa tam k nemu už zmenili prístupy..
Ale určite som nebola jediná, komu toto poradil, takže by ma zaujímalo, ako dopadli tie ďalšie mamičky
@rushcca áno on toto dosť často radil, ale tam to tak nefunguje, že vyčerpať celú dovolenku. Ak by si čerpala napr. 15 dní dovolenky tj. 3 týždne .. a za den by si mala napr. 50e mzdu .. tak mzda by bola 750e ale MD by sa rátala 750/19 dní (15 dní dovolenky + 4 dni víkend minimálne ) a DVZ by bol 39,47 eur a nie 50e ..
ako keby bola čerpaná dva dni dovolenky po 50e na den tak aj VZ by bol 50e lebo by tam nebol víkend.
A keby náhodou niekto chcel čerpať dovolenku piatok, pondelok ... tak to by dokašlal riadne lebo to tá mzda 2x50 by sa delila 4 dnami .. a DVZ by bol len 25e na den
čiže ono naozaj tých informácii a situácii môže nastať veľmi veľa, a ak sa na to človek nepozrie komplexnejšie tak potom dochádza k omylom a ku sklamaniam .. 🙂
Ak sa "stará" dovolenka ktorá vznikla pred MD začne čerpať po MD, resp. RD a nevyčerpá sa v tom roku kedy začalo jej čerpanie, tak ÁNO, na ďalší rok prepadne. Keby si ju nezačala čerpať, tak vtedy sa počas trvania MD a RD prenáša napr. aj tri roky.
@lilianka28 a na základe čoho to takto je? Je nejaký zákon? Nemohla som totiž k tomu nič nájsť
@rushcca Zákonník práce
@rushcca toto je zaujímavý článok
https://www.epravo.sk/top/clanky/prepadnutie-do...
ESD na záver, v rozsudkoch Sebastian W. Kreuziger v. Land Berlin a Tetsuji Shimizu v. Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften eV, spresnil podmienky zániku nároku na dovolenku. ESD v týchto rozsudkoch judikoval, že nárok na dovolenku môže zaniknúť iba vtedy, ak zamestnávateľ zamestnancovi skutočne umožnil danú dovolenku vyčerpať a upozornil zamestnanca na to, že mu v prípade nevyčerpania dovolenky nárok na dovolenku môže zaniknúť. V prípade sporu by zamestnávateľ mal znášať dôkazné bremeno, a teda preukázať, že zamestnanca na možnosť zániku nároku upozornil. Pre úplnosť dodávame, že národná právna úprava, resp. prax, ktorá by pripúšťala „automatický“ zánik nároku na dovolenku, by podľa týchto rozsudkov bola v rozpore s právom EÚ.[6]
Ako vyplýva z vyššie uvedeného, nárok zamestnanca na dovolenku síce môže v zmysle judikatúry ESD po splnení určitých podmienok zaniknúť, nesmie k tomu však dôjsť automaticky, resp. na základe zákona a bez toho aby zamestnávateľ skutočne umožnil zamestnancovi dovolenku čerpať a na riziko zániku zamestnanca upozornil.
Keďže rozhodnutia ESD sú záväzné, bude zaujímavé sledovať, ako sa slovenské súdy k tejto otázke postavia a či v právnej praxi predsa len nedôjde k určitej zmene doterajšieho názoru na otázku zániku nároku na čerpanie dovolenky.
@rushcca no drzim ti palce, ale určite sa neodvolavaj na pravnicku ci na IP. "Nevyhrazala" by som sa zamestnávateľovi. On neurobil nič zle, len postupoval v zmysle zakona (ak ti IP nenapise nic ine). Ale aj potom, ak nebude súhlasiť tak co? Pošleš na neho IP? myslím ze si na veľmi tenkom ľade... predpokladam, ze zamestnavatel ti umoznil čerpanie dovolenky, vyšiel ti teda v ústrety?
Ja tvojou "chybou" ze si nedomyslela všetky dôsledky (to sa ti teraz nevysiela, aby si to tak nebrala) a co sa tyka Mihala, predpokladám ze si sa ho pýtala na to, ako si zvýšiť matersku - to ti aj poradil. Ze zvysok uz asi nedomyslel, nie je jeho chyba.
Takže zamestnávateľ Ti vyhovel a spravil všetko aby si mohla mať väčšiu ( ak nie maximálnu ) materskú a ty si na neho poslala IP?

Pozerala som na nete a vyzerá to tak, že tým, že si si čerpala tie 2 dni sa už nejedná o reťazový pôrod a teda naozaj sa tá stará dovolenka ďalej neprenáša, ale prepadá.