Preplácanie OČR
Chcela by som sa spytat.Poculi ste nieco take ze sa schvalilo to ze nebude sa preplacat ocerka cez prazdniny?Dnes som take daco pocula a ja len ci aj vy alebo to je blud.Pretoze mna by hlavne zaujimalo ze kedy a podla coho budu vediet ci naozaj treba aby to dieta bolo doma a hlavne ze ci to nieje aj od neakeho veku az alebo ako.
Dakujem
@safranca15 toto som nasla na nete
@safranca15 Sociálna poisťovňa zároveň upozorňuje rodičov žiakov základných škôl na ďalšiu dôležitú výnimku týkajúcu sa OČR. Z dôvodu polročných prázdnin vám nárok na dávku ošetrovné nevzniká.
Ak ostanete s dieťaťom doma, ošetrovné si nemôžete nárokovať, pretože v tom čase škola nie je uzavretá na základe rozhodnutia, ale priamo na základe školského zákona a príslušnej vyhlášky ministerstva školstva.
Ak si rodič uplatní nárok na ošetrovné z dôvodu starostlivosti o dieťa do 15 rokov jeho veku počas školských prázdnin, Sociálna poisťovňa nárok nemôže priznať.
Nárok na ošetrovné počas prázdnin môže vzniknúť jedine v prípade, ak je dieťa choré a rodič svojmu zamestnávateľovi, resp. pobočke Sociálnej poisťovne predloží potvrdenie od príslušného ošetrujúceho lekára dieťaťa. Ďalšie dôležité informácie o uplatnení OČR nájdete aj na stránkach sociálnej poisťovne.
@safranca15 no ale OčR môžeš čerpať aj ke´d je z karanténneho opatrenia zavreté škoLSKé ZARIADENIE alebo je dieťa v karanténe, presne o tom sa píše v tvojom skopírovanom texte
@safranca15 ved v tom texte je jasne napisane, ze OCR sa preplaca vtedy, ked je dieta chore. Alebo je skola zavreta z dovodu karanteny. OCR nepreplatia vtedy, ak si koli zdravemu dietatu vezmes OCR z dovodu, ze su prazdniny - "Z dôvodu polročných prázdnin vám nárok na dávku ošetrovné nevzniká."
@safranca15 No veď to je zrozumiteľné. Počas prázdnin nemôžeš čerpať OČR z titulu prázdnin, ale len z titulu choroby. Na to nieje nič nepochopiteľné.
Síce sa ma to už netýka ale čo v to prípade keď vypíše prázdniny škôlka? Nám sa bežne stávalo že pred vianocami oznam "škôlka bud 3 týždne zatvorená, pekné sviatky prajeme" ...pokiaľ viem tak na škôlky sa prázdniny nevzťahujú, či? Asi si treba vždy zistiť z akého dôvodu je dané zariadenie zatvorené. Či zo zákona alebo tak rozhodol prevádzkovateľ a teda z dôvodu rozhodnutia.
@safranca15 No ved to mas pekne vysvetlene. Neviem comu nerozumies.

@safranca15 Blbost. Pokial je dieťa, iný clen rodiny chorý máš nárok na OCR kedykoľvek.