icon

Prestup z RD na MD

smajluska
24. júl 2021

Maminky chcela som sa Vás spýtať, tie ktoré ste boli zamestnané a išli ste na materskú, potom ste boli na RD a chceli ste mať ešte ďalšie bábätko. Tak keď ste boli v 36. týždni tehotenstva tak ste opäť prešli na materskú dovolenku alebo ste mali iba ďalší rodičák do 3 rokov dieťaťa? Mali ste nárok na MD? Ďakujem.

aknamorka22
24. júl 2021

@smajluska ahoj, pokiaľ ti este stále trvá pracovný pomer tak prejdes z RD na MD. Ak uz zanikol tak sa to nedá, ostaneš len na RD. Volá sa to reťazový pôrod a druhé dieťa sa ti musí narodiť skôr ako bude mať prvé tri roky 🙂

smajluska
autor
24. júl 2021

@aknamorka22 Som ešte stále zamestnaná. RD mám do 2/2023 takže ak to stihnem ešte dovtedy tak by som prestúpila zo dňa na deň z RD na MD. Dobré vedieť 🙂 Ďakujem.

aknamorka22
24. júl 2021
aknamorka22
24. júl 2021

@smajluska môžeš potom využiť aj tehotenske. Info je tuhttps://www.socpoist.sk/tehotenske/69383s 🙂

lilinka88
24. júl 2021

@smajluska pokiaľ ti bude trvať pracovný pomer, tak prestupiš z RD na MD klasický 6 týždňov pred pôrodom. Pokiaľ počas RD na pôvodnú zmluvu (teda na tú, kde si evidovaná na RD) nič neodpracujes a MD si budeš uplatňovať u toho istého zamestnávateľa ako prvú MD, tak tá druhá musí byť minimálne v rovnakej výške ako prvá

mamamasama
24. júl 2021

@lilinka88 je mozne, ze bude MD aj vyssia ako predtym? Od coho to zavisi?

lilinka88
24. júl 2021

@mamamasama áno, môže byť vyššia, záleží od predpokladaného vymeriavacieho základu, ktorý dá zamestnávateľ

aknamorka22
24. júl 2021

@mamamasama zamestnávateľ ti môže dať na papieri , ze ak by si nastupila do práce, mala by si vyšší plat a nasledne ti z toho vypocitaju aj vyssiu matersku. Pre zamestnávatela je to však záväzok, že ak nastupis do prace, musí ti twn vyšší plat dať. A preto to vacsina zamestnávateľov nechce robiť :(

lilinka88
24. júl 2021

@aknamorka22 pokiaľ sa napr zvyšovali platy všetkým zamestnancom, nie je dôvod,aby zamestnávateľ neuviedol taký plat, akú by bol po zvýšení, keďže ak by nastúpila,tak by ho reálne aj mala vyšší

aknamorka22
24. júl 2021

@lilinka88 no to uz záleží od jej šéfa 🙂 môj ma napríklad poslal kade ľahšie :D

lilinka88
24. júl 2021

@aknamorka22 tak v podstate to závisí od účtarky, ona ho dáva 😁 ja nemyslím,že je s tým problém. Samozrejme pokiaľ ho nechce niekto vystaviť vyšší iba na papieri kvôli materskej. Ale jasne, nájdu sa aj prípady, ked je uvedený čisto fixný plat zo zmluvy,i keď reálne by mali aj variabilnú zložku