icon

Presunutie nástupu na materskú: Je to možné?

anettka28
31. júl 2025

Dobrý deň! 29.09.2025 mala by som mať nástup na MD. Ale chyba mi tam necelý mesiac aby som mohla poberať materskú (teraz ešte pracujem). Čo si myslite, mohla by som povedať doktorovi aby nástup na MD dal len na konci októbra (termín pôrodu mám 07.11) aby som mohla poberať materskú??

Strana
z2
pe_mi
31. júl 2025

@anettka28 ahoj, to pochybujem
Dátumovo sa to nedá obísť

anonym_10f911
31. júl 2025

Najneskôr v 34 tt

anonym_5f4f40
31. júl 2025

@anettka28 a prečo nemáš nárok na MD ved hovoríš ze robíš?

aliziana
Autor odpoveď zmazal
anettka28
autor
31. júl 2025
@anonym_5f4f40

@anettka28 a prečo nemáš nárok na MD ved hovoríš ze robíš?

@anonym_5f4f40 mam odpracovaných 209dni (doteraz) za posledné 2roky..

anonym_10f911
31. júl 2025

Zrejme chýbajú dni, nedá sa to neskôr, takže po pôrode budeš mať nárok na rodičovský a ako nastúpis kvázi na materskú v tom septembri chod pn lebo ten mesiac nemáš nárok na nič do pôrodu 🙄

veronika14141414
31. júl 2025
@aliziana
Odpoveď bola zmazaná

@aliziana nerátal, nepridá dni😔

anonym_10f911
31. júl 2025

Kks keď som rátala tak ti chýba 4 dni🤔😱no nič s tým moc nevymyslis🫣jedine že by si mala nejaké dni odrobené a si na to zabudla v posledných 2 rokoch,spýtaj sa v sociálke oni presne ti povedia

petamich
31. júl 2025

Ja asi nerozumiem 🤷‍♀️ narok na matersku musis splnat ku dnu porodu a nie ku dnu nastupu na matersku. Cize ku dnu porodu musis mat splnenych 270 dni - to predsa splnis nie? Ak mas k dnesnemu dnu 209 dni, tak ti chyba 61 a to by si mala splnit 30.9. alebo zle pocitam? Ak ku dnu nastupu na matersku nemas splnenych 270 dni, tak SocPoistovna caka na den porodu resp. kym ich nesplnis a prizna potom dodatocne matersku (len sa ti oneskori spracovanie a priznanie). Ty podmienku 270 dni ku dnu porodu splnis urcite (ak teda neporodis skor co verim nie).

veronika14141414
31. júl 2025
@petamich

Ja asi nerozumiem 🤷‍♀️ narok na matersku musis splnat ku dnu porodu a nie ku dnu nastupu na matersku. Cize ku dnu porodu musis mat splnenych 270 dni - to predsa splnis nie? Ak mas k dnesnemu dnu 209 dni, tak ti chyba 61 a to by si mala splnit 30.9. alebo zle pocitam? Ak ku dnu nastupu na matersku nemas splnenych 270 dni, tak SocPoistovna caka na den porodu resp. kym ich nesplnis a prizna potom dodatocne matersku (len sa ti oneskori spracovanie a priznanie). Ty podmienku 270 dni ku dnu porodu splnis urcite (ak teda neporodis skor co verim nie).

@petamich ee ku dňu nástupu na materskú co je 34 tt najneskôr aby mala nárok od sociálky....nie deň pôrodu

tinka_1807
31. júl 2025

@anettka28 Tak ako píše @petamich. Gynekológ ti na papierik napíše termín pôrodu a podľa toho termínu ti potom bude vychádzať materská. Pôrod by ti mal vyjsť po viac ako 270 dní od začiatku poistenia, takže by to malo byť v pohode.

veronika14141414
31. júl 2025

Na materskú sa nastupuje najneskôr 34tt aby mala rodička naaaarok na materskú od SP😔 takže nie

anonym_c77b34
31. júl 2025
@anettka28

@anonym_5f4f40 mam odpracovaných 209dni (doteraz) za posledné 2roky..

@anettka28 a ty ides diktovat doktorovi kedy ti ma dat nastup na matersku? omg dievca.

petamich
31. júl 2025
@veronika14141414

Na materskú sa nastupuje najneskôr 34tt aby mala rodička naaaarok na materskú od SP😔 takže nie

@veronika14141414 nemate pravdu, nastup na matersku a narok na matersku su dve rozdielne veci - narok na matersku sa priznava najneskor ku dnu porodu, vtedy treba mat splnene podmienky, ak nastupite na matersku neskor, tak pridete o cast materskej (napr. tyzden ak idete o tyzden neskor ale pokojne mozeze)

veronika14141414
31. júl 2025

A ešte na materskú by si mala nastúpiť 26.9 najneskôr
A sp posudzuje ku dňu nástupu na materskú nárok na matersku lebo od toho dňa plynu materské davky
A zákon § 49 ods.2 určuje že najneskôr 6 tyzdnov pred pôrodom musíš nastúpiť (ochrana matky a dieťaťa)

veronika14141414
31. júl 2025

A ak by nastúpila neskôr tak Socialka nárok neuzná,to sú moje info, možno existuje nejaká kľučka co pochybujem😔 jedine sa modliť ze autorka na nejaké dni zabudla co mala predtým odrobené lebo škoda pár dní chyba ale tak zas nieje to koniec sveta....ale začiatok života 🙂

anettka28
autor
31. júl 2025
@anonym_c77b34

@anettka28 a ty ides diktovat doktorovi kedy ti ma dat nastup na matersku? omg dievca.

@anonym_c77b34 nie, neidem mu diktovať nič, len normálne snim o tom porozprávať/požiadat ho či by sa to nedalo takto 😉

anettka28
autor
31. júl 2025
@petamich

@petamich áno takto by som mala nárok.. Ďakujem

veronika14141414
31. júl 2025
@anettka28

@anonym_c77b34 nie, neidem mu diktovať nič, len normálne snim o tom porozprávať/požiadat ho či by sa to nedalo takto 😉

@anettka28 jasné treba všade pozistovat popýtať sa stratiť nemáš čo

petamich
31. júl 2025
@veronika14141414

A ak by nastúpila neskôr tak Socialka nárok neuzná,to sú moje info, možno existuje nejaká kľučka co pochybujem😔 jedine sa modliť ze autorka na nejaké dni zabudla co mala predtým odrobené lebo škoda pár dní chyba ale tak zas nieje to koniec sveta....ale začiatok života 🙂

@veronika14141414 opakujem nie je to tak ako hovoríte a nie je to žiadna kľučka ani výnimka ide o štandardné podmienky získania nároku na materskú. Áno neskorším nástupom na materskú sa materská kráti ale iba o tie dni, kedy ste nastúpili neskôr, čo sa týka nároku samotného a podmienky 270 dní, tak tie treba splniť k pôrodu.

Je to uvedené v Zákone o Sociálnom poistení, paragraf 48, jeho znenie:
Poistenkyňa, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, má nárok na materské, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní; do obdobia podľa prvej časti vety sa započítava doba štúdia na strednej škole alebo na vysokej škole, ktorá sa považuje za sústavnú prípravu na povolanie podľa § 10, ak poistenkyňa týmto štúdiom získala príslušný stupeň vzdelania. Do doby poistenia podľa prvej vety sa započítavajú všetky skončené nemocenské poistenia a všetky trvajúce nemocenské poistenia.

Ako vidíte je tam uvedené PRED PORODOM. Celé znenie zákona je tu: https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis... Materské je 6. diel.

petamich
31. júl 2025
@anettka28

@petamich áno takto by som mala nárok.. Ďakujem

@anettka28 Budete mať nárok, podmienku 270 dní do pôrodu budete spĺňať. Zároveň bod 6 paragrafu 48 hovorí, že ak nastúpite neskôr tak sa vám bude vyplácať kratšie o tie dni o ktoré ste neskôr nastúpili. Každopádne vy nárok splníte, takže môžete normálne nastúpiť na materskú v riadnom termíne 6 týždňov.

Vo všeobecnosti, keď začne Sociálna poisťovňa spracúvať vašu žiadosť, pozrie sa, či máte splnený počet dní, ak nemáte ale je šanca, že to do pôrodu stihnete, tak čakajú, žiadosť je pozastavená a následne schvália alebo neschvália, podľa toho, či to žena stihne alebo nestihne.

luliu
31. júl 2025
@petamich

@anettka28 Budete mať nárok, podmienku 270 dní do pôrodu budete spĺňať. Zároveň bod 6 paragrafu 48 hovorí, že ak nastúpite neskôr tak sa vám bude vyplácať kratšie o tie dni o ktoré ste neskôr nastúpili. Každopádne vy nárok splníte, takže môžete normálne nastúpiť na materskú v riadnom termíne 6 týždňov.

Vo všeobecnosti, keď začne Sociálna poisťovňa spracúvať vašu žiadosť, pozrie sa, či máte splnený počet dní, ak nemáte ale je šanca, že to do pôrodu stihnete, tak čakajú, žiadosť je pozastavená a následne schvália alebo neschvália, podľa toho, či to žena stihne alebo nestihne.

@veronika14141414 milujem,.keď niekto dáva v x príspevkoch rady o niečom o čom nemá ani šajnu. Načo sa vyjadrujes, ak nevies?????
@petamich to napísala a vysvetlila úplne presne, tak ako to je

veronika14141414
31. júl 2025
@petamich

@veronika14141414 opakujem nie je to tak ako hovoríte a nie je to žiadna kľučka ani výnimka ide o štandardné podmienky získania nároku na materskú. Áno neskorším nástupom na materskú sa materská kráti ale iba o tie dni, kedy ste nastúpili neskôr, čo sa týka nároku samotného a podmienky 270 dní, tak tie treba splniť k pôrodu.

Je to uvedené v Zákone o Sociálnom poistení, paragraf 48, jeho znenie:
Poistenkyňa, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, má nárok na materské, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní; do obdobia podľa prvej časti vety sa započítava doba štúdia na strednej škole alebo na vysokej škole, ktorá sa považuje za sústavnú prípravu na povolanie podľa § 10, ak poistenkyňa týmto štúdiom získala príslušný stupeň vzdelania. Do doby poistenia podľa prvej vety sa započítavajú všetky skončené nemocenské poistenia a všetky trvajúce nemocenské poistenia.

Ako vidíte je tam uvedené PRED PORODOM. Celé znenie zákona je tu: https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis... Materské je 6. diel.

@petamich ak je to tak ,super pre autorku👍 lebo vážne bola by to škoda keď ide o pár dni

veronika14141414
31. júl 2025
@luliu

@veronika14141414 milujem,.keď niekto dáva v x príspevkoch rady o niečom o čom nemá ani šajnu. Načo sa vyjadrujes, ak nevies?????
@petamich to napísala a vysvetlila úplne presne, tak ako to je

@luliu slobodné fórum 😅 každý môže posunúť svoje info ved o tom je fórum nie🙂

luliu
31. júl 2025
@veronika14141414

@luliu slobodné fórum 😅 každý môže posunúť svoje info ved o tom je fórum nie🙂

@veronika14141414 posúvas svoje výmysly, ktoré môžu niekoho pomylit. Prečo, lebo sa nudíš????

veronika14141414
31. júl 2025
@luliu

@veronika14141414 posúvas svoje výmysly, ktoré môžu niekoho pomylit. Prečo, lebo sa nudíš????

@luliu nie sú vymysli ale moje info a nieje hanba aj nemať aktualizované info ak to tak je,toto je fórum a nie zoznamka aby niekto niekoho miloval alebo nemiloval,snazila som sa poradiť nič viac nič menej🙂

mogaa
31. júl 2025

nástup na materskú je 6-8 týždńov pred dňom pôrodu......neskôr nie...

petamich
31. júl 2025
@mogaa

nástup na materskú je 6-8 týždńov pred dňom pôrodu......neskôr nie...

@mogaa ale áno, nastúpiť na materskú môžeš kedykoľvek ALE ak nastúpiš neskôť ako 6 týždňov, materská sa kráti, už sme to tu písali vyššie

veronika14141414
31. júl 2025
veronika14141414
31. júl 2025

ak je to stale v rozmedzí 6 tyzdnov a par dni tak je možnosť len!aby to nedovŕšilo 5 týždňov pred.... držím palce a snazim sa len pomôcť poradiť lebo moje info sú ako tvrdí clanok ze SP posudzuje k 6 týždňu pred pôrodom, pekný deň

Strana
z2