Presunutie nástupu na materskú: Je to možné?
Dobrý deň! 29.09.2025 mala by som mať nástup na MD. Ale chyba mi tam necelý mesiac aby som mohla poberať materskú (teraz ešte pracujem). Čo si myslite, mohla by som povedať doktorovi aby nástup na MD dal len na konci októbra (termín pôrodu mám 07.11) aby som mohla poberať materskú??
@anettka28 Budete mať nárok, podmienku 270 dní do pôrodu budete spĺňať. Zároveň bod 6 paragrafu 48 hovorí, že ak nastúpite neskôr tak sa vám bude vyplácať kratšie o tie dni o ktoré ste neskôr nastúpili. Každopádne vy nárok splníte, takže môžete normálne nastúpiť na materskú v riadnom termíne 6 týždňov.
Vo všeobecnosti, keď začne Sociálna poisťovňa spracúvať vašu žiadosť, pozrie sa, či máte splnený počet dní, ak nemáte ale je šanca, že to do pôrodu stihnete, tak čakajú, žiadosť je pozastavená a následne schvália alebo neschvália, podľa toho, či to žena stihne alebo nestihne.
@petamich ďakujem pekne za odpoved 😇
@anettka28 nastupis normalne na matersku, ale SP bude čakať na deň porodu. Dovtedy musíš mat tých 270 dní, rozumies? Cize teraz, keď nastupis ma matersku, matersku kvôli tomu nedostaneš, dostaneš všetko doplatene až po porode, kedy bude jasne, ze si tých 270 dní splnila. Takže nemusíš nič posúvať, presúvať a pod.
ak je to stale v rozmedzí 6 tyzdnov a par dni tak je možnosť len!aby to nedovŕšilo 5 týždňov pred.... držím palce a snazim sa len pomôcť poradiť lebo moje info sú ako tvrdí clanok ze SP posudzuje k 6 týždňu pred pôrodom, pekný deň
@veronika14141414 pomôž sama sebe a nauč sa čítať s porozumením. Nástup na materskú dovolenku a posudzovanie nároku na materskú dávku sú 2 rozličné veci. Bolo ti to tu viackrát vysvetlené a ty si ideš stále ďalej svoje hluposti
@veronika14141414 pomôž sama sebe a nauč sa čítať s porozumením. Nástup na materskú dovolenku a posudzovanie nároku na materskú dávku sú 2 rozličné veci. Bolo ti to tu viackrát vysvetlené a ty si ideš stále ďalej svoje hluposti
@luliu suseda kľud, nemusíš byť na Každého nepríjemná 🙂
@anettka28 nastupis normalne na matersku, ale SP bude čakať na deň porodu. Dovtedy musíš mat tých 270 dní, rozumies? Cize teraz, keď nastupis ma matersku, matersku kvôli tomu nedostaneš, dostaneš všetko doplatene až po porode, kedy bude jasne, ze si tých 270 dní splnila. Takže nemusíš nič posúvať, presúvať a pod.
@lienka.7 ďakujem
Bola som na socialku informovať sa, a tam povedali že materskú nebudem dostať lebo do 26.09.2025 nemám odpracovaných 270dni.. takže neberú to do pôrodu..
Ale ďakujem všetkým za odpovede
No tak v tom pripade vam povedali zle. Nech sa paci informacia z ich vlastnej stranky (bod jedna):
máte najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch:
- pred pôrodom, ak ste matka alebo
- pred dňom, od ktorého žiadate o priznanie materského, ak ste iným poistencom,
- ak vám ako inému poistencovi bolo priznané otcovské a v súvislosti so starostlivosťou o to isté dieťa si neskôr (najskôr po uplynutí 6 týždňov odo dňa pôrodu, ak už matka nepoberá materské na to isté dieťa alebo rodičovský príspevok) uplatníte nárok na materské, podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch sa bude považovať za splnenú.

ak je to stale v rozmedzí 6 tyzdnov a par dni tak je možnosť len!aby to nedovŕšilo 5 týždňov pred.... držím palce a snazim sa len pomôcť poradiť lebo moje info sú ako tvrdí clanok ze SP posudzuje k 6 týždňu pred pôrodom, pekný deň
@veronika14141414 prosim ťa citovala som zákon, zákon jasne hovorí, že môžeš nastúpiť aj neskôr (pokojne aj tri týždne pred porôdom aj dva...), prečo si nedáš povedať, naozaj pre dobro žien, ktoré si sem chodia pre relevantné rady, neraď ak reálne nevieš, lebo na internete sa naozaj popíše kadečo.
Tak ešte raz Zákon o Sociálnom poistení, paragraf 48, bod 6 hovorí:
Ak sa poistenkyni vyplácalo materské pred očakávaným dňom pôrodu menej ako šesť týždňov z iného dôvodu, ako je uvedený v odseku 5, má nárok na materské do konca 28. týždňa odo dňa pôrodu, ale najdlhšie do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské.
Čiže v praxi sa proste ukrátiš o časť materskej.
Navyše ako som už spomínala autorka normálne môže nastúpiť na materskú 6 týždňov pred, lebo 270 dní do pôrodu stihne nazbierať. Toto platí pre ženy, ktoré sa dobrovoľne rozhodnú nastúpiť neskôr, lebo napr. nechcú prísť o mzdu.