Prevedenie rodičovskéh na inú osobu, ktorá bude s dieťaťom
Zenusky idem sa popytat o radu...Ako to je prosim vas s tym, ked chcem rodicovsky prispevok previest na niekoho druheho? Konkretne na moju maminu, bo som zivnostnik a potrebujem sa po novom roku vratit opat do roboty a chcela by som, aby moja mamina zostala s malou Dadkou doma, sice do februara som na materskej a az potom nastupujem na rodicovsky, ale chcem to uz zacat teraz riesit a ziskat o tom nejake informacie... Bude sa to mojej mamine nejako zaratavat na dochodok alebo do odpracovanych rokov a stat bude za nu platit aj odvody, alebo ako to je??? Moze mi to niekto prosim vysvetlit a poradit v tom? Dakujem....
@kaja73 ja viem, ze sa da momentalne poberat oboje naraz... len mne ide o maminu, aby bola ona chranena, bo mamina ma zdravotne problemy a je po liecbe rakoviny a fyzicky a ani psychicky uz nezvlada robotu, ktoru momentalne ma a preto ma napadlo, zeby ona zostala s malou doma... a ide mi o to, aby bola nejak chranena, alebo ako by som to povedala.. zeby stat za nu platil odvody a ak by sa dalo, ze by sa jej to zaratavalo do dochodku alebo odpracovanych rokov, alebo ako to teraz funguje, neviem presne...
@fate_girl nie tak sa to neda ako to ty chces... mama nech ide na dlhodobu PN a potom nech poziada o invalidny
@elise ale na to by musela mat otvorenu zivnost ako opatrovatelka a vtedy by mi mohla dat fakturu...
@kaja73 ale kde, ona je s malou velmi rada, uz teraz je s malou ked ja som cez vikendy v skole a v pohode... len ona ma dost fyzicky narocnu robotu ako postova dorucovatelka a jednoducho to uz nezvlada :(
@maznacik007 nema narok na invalidny, musela by najskor postupit 3 operacie a potom mozno by jej uznali polovicny invalidny... to uz sme zistovali...
@fate_girl nech skusi najskôr PN to môže byť až rok aj pri jej diagnoze by bola PN vhodná počas pn by sa mohla ak by vládala zdravotne a fyzicky postarať aj o tvoje dieťatko. neboj všetko sa vyrieši normálne začni potom pracovať a do 3 rokoch ber klasický rodičák a dávaj tie peniažky mamine ako ti tu niekto radil.
@elise skusim behnut este za mojou ekonomkou, ze co ta mi s tym poradi a uvidime co poriesime, bo malu nechcem nechat u niekoho cudzieho a do roboty sa uz bohuzial po novom roku musim vratit, staviame novy dom a mat na krku hypoteku a 4 leasingy neni len tak sranda platit :(
@fate_girl ahoj, ako si vyriesila situaciu so zivnostou tvojej maminy? moja mamina ma zivnost - nie vsak na opatrovanie. ale ma ju teraz otvorenu iba preto, aby sa jej zapocitavali roky do dochodku. ja jej teraz davam moj rodicovsky (stara sa o maleho kubka), aby mala aspon na na odvody. ja pracujem. ale rozmyslam, ci by sa jej viac neoplatilo pridat si k zivnosti aj opatrovanie deti a fakturovala by mi sumu 230 eur. tak ci tak plati dane a mozno by mohla aj nejake vydavky si dat do danoveho.. @gapa co ty na to? vedela by si poradit? oplatilo by sa mojej mame pridat si k zivnosti aj opatrovanie a davat mi fakturu? co vsetko by si potom mohla dat ako vydavky do danoveho? (asi zalezi na tom, ako bude naformulovana zmluva a co sa bude fakturovat,.. nie som odbornicka, tak netusim,) ak mas skusenost, poradis? dik 😎 a este ma napadlo, ak ma terajsiu zivnost - miesto podnikania v inom meste ako byvam ja, musi byt miesto podnikania (opatrovanie) dane na mojej adrese, ci na tej istej ako ma teraz? alebo je to jedno?
@katun
prepáč, no neovládam všetky súvislosti a neviem, či napr. zdravotné nie je vyššie ... Ak jej ide len o dôchodok, tak to si môže platiť aj samostatne dobrovolne bez živnosti a byť napr. evidovaná na up a štát jej bude platiť zdr.poistnie (tuším od nového roku 55eur mesačne?), ale asi predsalen niečo robí a sú tam aj iné súvislosti. No nie je čas sledovať všetky zákony a so szčo velmi nemám skúsenost.
@fate_girl ahoj... to vam fakt povedLali ze 3 operacie? prepac ale to je blbost podla mna. moji obaja rodicia maju plny invalidni... mama ma neoperovatelny nador v hlave - ziadna operacia len biopsia, diagnoxa a ozarovanie a invalidny jej priznali - ona vykonavala dusevny pracu a na nu dostala okamzitu stopku od lwkarov... otec mal nador na hrubom creve, mal chemo a tiez mu nasledne priznali uplny dochodok... on mal nasledne dalsi nador na tenkom creve a dalsiu op ale to az 2 roky po prvej diagnoze...

@fate_girl neviem ci spravne poradim,ale mozno sa to da proste nechat tak a davat mamine tie peniaze potom osobne. teraz sa da pracovat aj brat rodickovsky zaroven,takze pre teba to problem nebude a s maminou si to vybavis proste osobnym odovzdanim penazi.
Znama to takto robila s opatrovatelkou-davala jej cely rodicovsky/ako jej plat opatrovatelky/ a ona chodila do prace.