Otec SZČO na materskej, matka doma

laurar1
16. dec 2020

Ahojte
Potrebovala by som poradit ako postupovat v nasledujucej situacii. Precitala som kopu rad, for a stranok, ale mam v tom trochu zmatok a nikde nebolo vsetko co potrebujem, tak dufam, ze mi niekto, kto sa v tom vyzna, bude vediet poradit.
Momentalne som na materskej do februara, manzel je zamestnany na trvaly pracovny pomer.
Otazka c.1:
Od februara, ked mi skonci materska by chcel poberat matersku, alebo teda rodicovsku on. Ja by som chcela ale zostat doma, nechcem ist zatial do prace. Oznamim teda zamestnavatelovii, ze prechadzam na rodicovsku dovolenku, ale nepoziadam si o rodicovsky prispevok na urade prace. Mala by som si teda platit zdravotne odvody. Niekde som ale citala, ze ked sa prihlasim na zdravotnej poiastovni ako osoba, ktora sa stara o dieta do 6 rokov, bude mi odvody platit stat. A teraz nerozumiem, ci sa to da aj ked mame len jedno dieta a manzel nan bude poberat matersku.
Manzel by si od februara zalozil SZCO na tych 6 mesiacov co bude poberat davku. Zdravotne odvody musi platit, to vieme. Ak spravne rozumiem tomu co som citala, tak odvody do socialnej poistovne musi platit, ak presiahne jeho prijem nejaku sumu. A vyhodnocuje sa to k 1.7. daneho roka. A tu sa zacinam stracat, ci teda bude platit odvody alebo nie? Ked bude mat zivnost iba na 6 mesiacov. Potom by sa vratil k zamestnaniu.
Prosim napiste len to co viete, nie to co si myslite, lebo uz teraz mam z toho gulas.
Dakujem za odpovede

mogaa
16. dec 2020

Viem poradiť len tom že súbežne nemôže manžel byť s jedným dieťaťom na MD a ty byť s tým dieťaťom evidovaná ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov....Prvý rok živnostník nemusí platiť odvody do SP, ae samozrejme vtedy ani nemá nárok na PN a to obdobie sa i neráta ani do odrobených rokov do dôchodku....

daniela1911
16. dec 2020

@laurar1
1. určite si musíš platiť ZP - na jedno dieťa nemôže byt muž na MD (vtedy zaňho platí štát) a aj ty byt nahlásená ako osoba statajuca sa o dieťa do 6r - lebo za teba by tiež platil štát.
2. Platiť SP nie je povinný, jeho príjem (zo živnnosti z roku 2021) na odvodovú povinnosť sa bude posudzovať k 1.7.2022 (ak pôda DP do marca 2022) ak v tom obdobi živnosť bude zrušená, žiadna povinnosť nevznikne.

Na čo ja by som si dala pozor, je
1. povolenie od zamestnávateľa na otvorenie živnosti - zákonník prace - konkurencia
2. Starostlivosť o dieťa, kt. preberie do starostlivosti - dohoda ktorá sa prikladá k žiadosti o otcovskú rodičovskú dovolenku. Aby SP nevyhodnotila, že nemá priestor sa starať o dieťa... nestraším, X mužov má živnosť počas MD a je to Ok, ja len náhodou, je to individuálne, ale SP rada do toho rýpe.

laurar1
autor
16. dec 2020

@daniela1911 Dakujem za odpoved.
Takze ja sa budem musiet prihlasit iba na ZP. Musim to aj ohlasit niekde inde?
Ta zivnost by mala trvat asi do konca jula, takze ten jeden mesiac by tam bol.
A ak mi este vies povedat, akym sposobom ten polrok ovplyvni jeho pripadnu pn dalsi rok, pripadne ovpyvni to nieco?
Zamestnavatel uz o tom vie a nema s tym ziadny problem. Praveze sme citali v knihe od Mihala, ze otvorit si zivnost je najlepsi sposob, ako nemat so SP problemy. A u nas by sa to este spojilo aj s tym, ze vykon prace ma manzel kompletne z domu, tak dufam, ze to bude OK.

daniela1911
16. dec 2020

@laurar1 aký jeden mesiac ? Nechápem.
On bude mat živnosť v roku 2021 - do marca 2022 podá daňové priznanie a z údajom na DP sociálka kontroluje príjem na vymeriavací základ pre povinnú odvodovú povinnosti do SP. On k 1.7.2022 bude mat zrušenú živnosť. A tým to konči.
Prípadná PN ? Každý PN má vymeriavací základ predošlí rok (okrem zopár špeci prípadov pri novom pracovnom pomere, ale to sa vás netýka) v roku 2022 bude mat nízky VZ pre prípadnú PN.

Ty pôjdeš len na ZP, ona povinnosť nie je.