Prídavky na deti 2023 a okamžité zvýšenie stravného na ZŠ
Ako osamelý rodič-samoživiteľka som sa potešila, že vláda konečne doviedla do šťastného konca aspoň nejakú tú pomoc rodinám s deťmi, Trvalo to však len do vtedy, kým som neotvorila Edupage, a neuvidela predpis stravného v ZŠ na Ďalšie obdobie. V skratke , neviem konkrétne, či sa zvýšilo stravné alebo manipulačný poplatok, lebo samozrejme žiadna informácia neprišla a na stránke obce do včerajška žiadne VZN nebolo zverejnené. Takže celkovo to vychádza že od septembra (po zvýšení) sa platilo za celý mesiac cca 32-33 EUR,
teraz to vychádza na 55-56 EUR za mesiac čo je o 22-23 Eur viac -čiže zvýšenie o cca 70%, nehovoriac , že to "zhltne" takmer celú sumu o ktorú bol zvýšený prídavok na dieťa.
Druhá časť je , že som aj zamestnanec.....v tomto prípade sa zvýšilo minimálne stravné zo sumy 4,80 na 5,10 čo je o 0,3 EUR - alebo inak 6-7 %.
Vychádza to len mne ako šialený nepomer? Asi sa potrebujem len "odvzdušniť", ale načo sa naši politici tvária, že ako pomohli rodinám, keď vlastne reálne len cez rodičov posunuli peniaze obciam? Keď sa tvária, že v prípade zamestnancom prišlo k nárastu cien stravovania len o nejakých 7 %, prečo dovolia obciam ,aby zvýšili v prípade detí cenu za stravovanie o 70%?
@mirica áno je to nefér, no keď si vezmeš o koľko išli potraviny a energie hore, tak by bolo nereálne variť pre tie deti za staré ceny. Je to smutné, no žiaľ je to tak. Ak by nezvýšili prídavky, ale ceny takto stúpli, bolo by to ešte horšie.
Toto obce hlasili ked s tym matovic vyrukoval. Dalo sa to ocakavat. On si robi kampan a ludia mu to zeru a hladkaju jeho ego. Som zvedava kolko mu ho bude hladkat po tychto novych predpisoch. U nas isli hore aj poplatky za mš, škd, cvč, zuš. Tolko ani nedostanu o kolko sa vsetko dvihlo.
Vsetko islo hore, tak an s tymto sa muselo ratat.
@mirica
Vsetko čo z jednej ruky dostanes, druha ti vezme.
Peniaze nerastu na strome a vsetky populisticke riesenia si vzdy v konecnom dosledkku uhradia ludia.
Tiez uplne vazne - islo hore vsetko, ceny potravin, surovin, cena prace (zvysovala sa minimalna mzda napriklad), energie a este k tomu navysse treba z niecoho platit vsetky tie populisticke opatrenia.
Ale z iného súdka:
1. 55 eur stale nie je vela, pri 22 pracovnych dni to mas obed 2,50 EUR - ja platím bezne denné menu 7-8 EUR a ked si vezmem ceny surovin, cena 2,50 je stale este prijatelna
2. Vyhoda - obed uvari niekto iny, neminas vlastne energie, pracu, dieta ma teply obed. Su krajiny, kde si deti nosia suche obedy z domu....ale tam je to hlavne kulturne dane.
@mirica porovnavas dve totalne rozdielne veci. Skoly zvysili jednak preto, ze potraviny isli hore o cca 70percent, cize tvoje vypocty uplne kopiruju situaciu. Zjavne nie su peniaze, aby ministerstvo navysilo povinny prispevok na stravne pre skoly a preto to musia zaplatit rodicia. A stravny listok musia zaplatit firmy...nechali to tak... je im jedno ci sa zamestnanec v dnesnej dobe vobec dokaze za 5.10eur najest. Btw ja som tiez zostala vyvalena kolko zvysili mojim detom. Nie si sama.
dievčatá.....viem to, aj som to čakala.....a chápem aj to , že deti sú pre vládu na poslednom mieste....len som si potrebovala uľaviť,
Aj preto, lebo celé to zvyšovanie musím reálne znášať sama....
@majka2804 iba doplním dieťa musí byť v poslednom ročníku MŠ aby si mohli rodičia uplatňovať dotáciu na obedy zadarmo, nestačí že sú nezamestnaní
@mirica ak si zamestnaná, zvýši sa Ti aj daňový bonus. Ceny rastú najmä z dôvodu vysokej inflácie.
@mirica no ved to je to co sme sa bavili mamicky sa tesili ze dvihaju, ale vsetko pojde hore. takze to moc neucitime

@mirica
A preto nikdy nič nečakaj od nikoho a vobec nie od statu - ziadne istoty neexistuju, su to bludy.
Urcite ziadaj zvysenie vyzivneho a hlavne, vzdy, vzdy sa spoliehaj na seba.
@zmrzlinka2021 ...asi si nevidela stravu, ktorú deti dostávajú v škole....veď aj pri týchto cenách za stravné, plánujem variť doma ...to aspoň zjedia a najedia sa....len by mal rodič mať právo sa rozhodnúť, a to čo sa prispieva na školský obed zo strany štátu, by mal dostať rodič, čo sa rozhodne variť doma.....pri 3 deťoch by som tak dokázala uvariť lacnejšie
A teraz si predstav situaciu, ze ceny idu hore a pridavky by nezvysili. Proste o deti sa musia postarat rodicia. Ale dopriala by som rodicom tazko chorych deti viacej penazi od statu.
@mirica zmenili sa od 1.1.2023 financne pasma na nakup potravin zo strany statu, nie z rozhodnutia skoly, ani z rozhodnutia zriadovatela - tu sa mohla jedine zmenit vyska prispevku na reziu, ktoru plati rodic. U nas z 0,10€ na 0,20€ / obed. Taktiez stat neprispieva detom na obed, jedine co jedalen dostane od zriadovatela su financie na chod jedalne (prevadzka, mzdy...), ale s istotou nie na potraviny.
@zmrzlinka2021 ...nemôžem žiadať o zvýšenie výživného, realita slovenského súdnictva....žiadala som o zvýšenie pri nástupe do školy - právoplatné bolo keď začali chodiť na druhý stupeň...požiadala som hneď znova v 2019, kedže už boli na 2 stupni...ešte stále nie je právoplatné- ZŠ končia tento rok, takže ........
@martinka13 ...to,že je zamestnaná,neznamená,že bude automaticky dostávať 140€ na dieťa.Ak nemá dostatočne vysokú hrubú mzdu,tak jej to moc nepomoze
@doriiis Presne nie každý bude dostávať daňový bonus 140 euro. Ja určite nie ako samoživiteľka s jedným dieťaťom.
Zaujímalo by ma koľko by som musela mať aspoň v hrubom, aby som mala nárok na tých 140 euro ? .... Lebo vo vláde to prezentujú tak, že kazdí pracujúci bude mať naň nárok, čo nie je pravda 😡
@77katarina ....páči sa
@77katarina ....a sú aj samoživitelia, čo sú doma na RD, a tí žiaden bonus nedostanú...
@77katarina https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=849
Podľa tohto pri jednom dieťati musí byť hrubá mzda minimálne 850€ aby si mala nárok na tých 140€
@mirica z kade myslíš ze sa peniaze na rozdávanie berú? Niekto ich musí do kasy poslať. My. Čiže áno zvýšili co to a nám s aza to zvýšili o 100% vsetky poplatky ktoré si spomeniem. V škole urcite. Dňa z nehnutelnosti min. 10% zase (pre mňa 1000eur) tak ďakujem pekne za takú sociálnu politiku 🙂
@doriiis ďakujem, je to tak ako som si myslela, ... takže nemám nárok na 140 euro ☹️🤑
@mirica Jasné chápem, ale aj ja chodím do práce a nebudem mať 140 eurový bonus ako Matovič prezentuje.
@marth16 ďakujem nemám
@77katarina Ak pracuješ na nejakú časť nárok mať budeš, len sa to bude krátiť, ciže nebudeš mať nárok na celých 140 ale na pomernú časť podĺa platu

@mirica fakt veríš politikom? Najmä takým ako je matovic a spol? Veď zo je manipulátor a populista
Pozri oni len zobrali z jednej položky a presunuli financie do druhej položky, tam teraz chyba
Raz keď je obsah kasy napr 10 miliárd a výdavky sú 12 miliárd tak proste peniaze nevyčarujú