icon

Priplatenie do poisťovne - zvýšenie materskej

marinko1988
20. apr 2021

Dobrý deň prosím vás o radu skúsenosť je nejaká možnosť ak plánujeme mať miminko A sme ešte na začiatku ....priplatiť si niečo do poisťovne aby som mohla mať zvýšenú materskú či dajaky jednorazový príspevok ? Ďakujem za rady

andula1988
20. apr 2021

@marinko1988 zalezi kolko mate odpracovane alebo pracujete.....
Jednorazovy prispevok neexistuje, viete si ako nezamestnana platit dobrovolne positenie

ivkazba
20. apr 2021

A teraz pracuješ, nepracuješ, pracovala si v minulosti, ak áno odkedy dokedy... Treba byť konkrétnejší, ak chceš poradiť, ako na čo najvyššiu materskú.

marinko1988
autor
20. apr 2021

@ivkazba momentálne poberám rodičovský príspevok mám.2r chlapčeka a pred nástupom.na materskú som pracovala tam mi vyšla materská v sume do tých 700€. ....no teraz poberám rodičovský 370 ...

marinko1988
autor
20. apr 2021

@andula1988 a ak si ho budem platiť to poistenie tak ???

ivkazba
20. apr 2021

@marinko1988 a pracovný pomer ti skončil alebo stále trvá? Ak stále trvá, nevieš si navýšiť MP dobrovoľným NP. Ale ak ti PP skončil, tak môžeš si platiť DNP. Alebo sa zamestnať niekde s vyššou mzdou.

marinko1988
autor
20. apr 2021

@ivkazba pracovný pomer už skončil ....:( Tak neviem čo si môžem vybaviť čo sa vlastne dá ....

andula1988
20. apr 2021

@marinko1988 ak za posledne 2 roky mas 270NP a obnovis ho tak narok na materske vznikne ....
ak by si chcela matersku z dobrovolneho podla vymeriavacieho zakladu aky si urcis, tak musi trvat min.26tt cize zalozit na zaciatku tehu .... od 13 tt ti vznikne aj narok na tehotesnke ak to poistenie bude aktivne ....
alebo sa mozes zamestnat min 90 dni bez PN a OčR a narok na materske bude z vymeriavacieho zakladu zo noveho zamestnania

marinko1988
autor
20. apr 2021

@andula1988 mám 370 rodičovský ak som dobre pochopila ....tam ak pôjdem z rodičovského na materskú tak tam mi vznikne nárok na ňu ?

marinko1988
autor
20. apr 2021

@ivkazba pred materskou som pracovala vyše roka . A nárok na materskú mi vtedy vznikol ....no syn už má 2r....a chceli by sme ešte jedno ....

ivkazba
20. apr 2021

@marinko1988
Ak pracovný pomer skončil pred 2 rokmi, musíš na MP splniť 270 dní NP. To si môžeš platiť dobrovoľne v rámci balíka. Výšku DNP si nastavíš podľa toho, ako vysoký budeš chcieť MP. Tu si treba spočítať, či sa ti to oplatí (čo budeš musieť investovať do DNP a koľko potom dostaneš naspäť vo forme MP). Druhá možnosť je zamestnať sa, čo zrejme nechceš. Ale teda ako píšem, potrebuješ 270 dní poistenia.

A k tej otázke na andulu... nie, nevznikne ti nárok na MP ak máš teraz vyšší RP. Vyšší RP máš pretože si mala nárok na MP. Medzitým ti zanikol PP a tým aj NP a teda v tejto chvíli nebudeš mať nárok na žiadny MP a na nižší RP.

Kedy presne zanikol PP? Konkrétny dátum.

ivkazba
20. apr 2021

@andula1988 no ak už 2 roky nepracuje, tak jej nestačí zamestnať sa na 90 dní, pretože za posledné 2 roky má nula dní NP a potrebuje ich dokopy 270.

andula1988
20. apr 2021

@ivkazba ano ano, len som nevedela kedy skoncil PP ....

marinko1988
autor
20. apr 2021

@ivkazba zanikol mi niekedy máji 2019

ivkazba
21. apr 2021

@marinko1988 okej, konečne sme sa aj k tej dôležitej informácii dopátrali. 😉 Takže ak PP skončil cca máj 2019, musíš na ďalšie materské nazbierať 270 dní nemocenského poistenia. Takže buď DNP (tam ale ako som písala si treba prepočítať, koľko chceš MP, koľko na to musíš platiť DNP a či sa ti to oplatí) alebo sa zamestnať. Ale podstatné je, že musíš nazbierať 270 dní.

marinko1988
autor
21. apr 2021

@ivkazba ďakujem pekne 🙂

euie
21. apr 2021

@ivkazba mozem sa aj ja spytat. Podobne, som teraz na MD s dcerou ktora mi vysla v ochrannej lehote (nastup 9.10.2020). Predchadzajucu RD so synom som mala do 7.3.2020, nastupila som ale s5 do prace a prac pomer ukoncila k 9.3.2020. Ak by sme riesili tretie dieta, zaratava sa mi nieco z predchadzajuceho RD so synom do nem poistenia?

ivkazba
22. apr 2021

@euie ak by si otehotnela teraz, tak by sa ti niečo rátalo, pretože na MP potrebuješ mať za posledné 2 roky 270 dní nemocenského poistenia. Ale ostalo by ti tam toho málo, keďže už rok a mesiac si doma. Takže musela by si sa buď zamestnať, ale obnoviť si NP cez DNP. Tých 270 dní totiž musíš spĺňať k termínu pôrodu a nie k dobe, kedy ostaneš tehotná. Čiže vieš si to vypočítať, termín predpokladaného pôrodu mínus 2 roky (730 dní), tým zistíš, koľko sa ti dopočíta ešte zo starého PP. To bude nejaký počet dní a k tomu potrebuješ dotiahnuť toľko dní, aby si mala minimálne 270 (ideálne si dať nejakú rezervu, ak by sa človek pomýlil, aby sa nestalo, že ti to ujde o deň). No, ako tak pozerám, neviem, či som úplne zruzumiteľná. 😉

euie
22. apr 2021

@ivkazba ano, porozumene 🙂 ale 270 dni pred nastupom na matersku si asi myslela, nie k porodu.

euie
22. apr 2021

@ivkazba a dakujem moc 😘