Príplatok k prídavku na dieťa

lolita1805
25. feb 2014

dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako je to s príplatkom ku prídavku na dieťa, ako sa vybavuje a kto má naň nárok???ďakujem za odpoveď.

havana_frost
25. feb 2014

Ak je nárok na príspevok, tak na príplatok treba splniť ešte tieto podmienky navyše:
- dieťa sa musí dožiť 28 dní
-musí ísť o 1., 2. alebo 3. dieťa (po treťom sa už nedáva)
-preukázať, že matka navšetvovala pravidelne gynekológa počas tehotenstva (tlačivo je príloha k žiadosti)
-preukázať, že dieťa navštevuje pediatra (taktiež ide o prílohu žiadosti, pediater tam potvrdí, že dieťa sa dožilo 28 dní)
Naposledy mi pani na UPSVaR vravela, že od 2014 sú tam ešte rôzne iné prílohy. Žiada sa na UPSVaR podľa trvalého pobytu, tam ti dajú aj tlačivo, ktoré aj s prílohami treba vyplniť a potvrdiť u príslušných lekárov.
Nárok má každá matka, ktorá spĺňa vyššie uvedené, nie je potrebné mať niečo odpracované, byť niekde evidovaná, niečo odvádzať a podobne.

99zuka
25. feb 2014

to je priplatok k prispevku pri narodeni,
priplatok k pridavku:
Nárok na prídavok na dieťa má predovšetkým rodič, ktorý sa o stará o nezaopatrené dieťa. Výška príjmu rodiča nie je dôležitá. V prípade, ak sa o dieťa nestará rodič, zákon presne stanoví, kto má naň nárok. Prvou podmienkou však je, že rodič či iná osoba sa musí o dieťa starať. Rodič aj dieťa musia mať na Slovensku trvalý alebo aspoň prechodný pobyt.

Nezaopatrené dieťa sa rozumie dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom.

Na to, aby ste si mohli žiadať ešte o príplatok musíte navyše spĺňať nasledujúce podmienky:

musíte byť poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%, výsluhového dôchodku, či iného dôchodku uvádzaného v zákone.
nemôžete vykonávať zárobkovú činnosť, a ani iná fyzická osoba, ktorá by si na to dieťa mohla uplatniť daňový bonus.
v prípade, že si uplatníne nárok na prídavok a žiadate o príplatok, tak na to dieťa si nemôžete priznať daňový bonus.

99zuka
25. feb 2014

v minulom roku bola vyska priplatku 10,83 €