icon

Príspevky na deti

luluka16
24. jún 2017

Ahojte baby; prosim poradte ☺ Mam 2 deti,staršie 2 roky a mladsia 9 mesiacov.Poberam rodičovský prispevok na starsiu a chcelA by som ju dat do skolky pred 3 rokom.pridem o rodičovský príspevok alebo ako to je? Pojde príspevok skolke alebo mi ostane,nejdem do roboty. Ďakujem pekne za info 😉😊

Strana
z2
sadika
30. jún 2017

@mija22 ved tak to maju aj na stranke aj na urade mi povedali, len som zostala zmatena ked ste pisali ze aj nadalej sa moze poberat

magg424
30. jún 2017

Baby ale ak požiada o príspevok na starostlivosť o dieťa musí byť zamestnaná a tu činnosť aj vykonávať musí, čiže by sa musela vrátiť do práce

mija22
30. jún 2017

@magg424 nemusi...aj materské sa povazuje za vykon prac činnosti. je to len obmedzene do 6 tyzdnov.

@sadika pytala si sa na sumu...ci budes mat 41 eur iba....mozes mat aj 280. O dobe rec nebola ci

magg424
30. jún 2017

Áno veď materské len na 6 týždňov ale hore niekto radil že ak ide dieťa do súkromnej , oplatí sa viac príspevok na starostlivosť o dieťa ako rodicak, a tu som mala poznámku že matka musí činnosť vykonavat

majusqa77
30. jún 2017

@magg424 este to asi nikto neskusil, ale podla mna moze o prispevok poziadat aj otec dietata...

magg424
1. júl 2017

@majusqa77 áno je úplne v pohode ak požiada otec, ale matka nemôže byť poberateľom rodičovského príspevku a tak budem musí do evidencie a v prípade že je zamestnaná tak nastúpiť do práce, mala som prípady že požiadal otec ale riešili sme čo je s matkou dieťaťa ....

majusqa77
1. júl 2017

@magg424 a ma to aj oporu v zakone, ze to mate skumat? Lebo podla mna je len, ze nesmie poberat ani md ani rp.. takze teoreticky by si len mala vyriesit zdravotku, nie? 🙂

magg424
1. júl 2017

@majusqa77 áno.moze byť aj ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov na zdravotnej,alebo v evidencii, alebo v robote.... Len problém nastáva v situácii že matka má prácu , ak ukončí rodicak,musí nastúpiť do práce, alebo požiadať o neplatené voľno ( takže si hradiť zdravotnú sama) alebo si dať výpoveď...

majusqa77
1. júl 2017

@magg424 to zase nieje celkom pravda 🙂 ona ukonci len poberanie rp, neukonci rd 🙂

magg424
1. júl 2017

@majusqa77 počkaj ,takže si myslíš že pokiaľ by požiadala o odňatie rodicaku, môže naďalej v práci čerpať rodičovskú dovolenku ? Kamoška ukončila poberanie rodičovského príspevku, z dôvodu z dna materskú nastúpil manžel, ona už pracovala v novej firme,ale v pôvodnom zamestnaní chcela potiahnuť až do 3 r. Rodičovskú dovolenku a musela si dať neplatené voľno ( pre ňu to ale neznamenalo platenie zdravotky,lebo jej ho hradil nový zamestnávateľ)... Ak sa to dá, vieš mi aj povedať na čo sa v takom prípade odvolať ? Paragraf v zákonníku práce ?

majusqa77
1. júl 2017

@magg424 ale preco musela zrusit rd? Ved to je len u zamestnavatela. Ak jej ju schvalil do 3 rokov veku dietata, nieje dovod ju skoncit skor.. ..dokonca aj zdravotka - ak ide otec dietata na matersku mi odpisala, ze mozu byt obaja rodicia nahlaseni na to iste dieta....

magg424
1. júl 2017

@majusqa77 dokopal ju do toho zamestnávateľ.. ja som takúto info nevedela, ale zase som múdrejšia ;) čiže žena môže čerpať rodičovskú dovolenku do 3 rokov, aj keď materské poberá manžel,resp nemá nárok na rodicak z nejakého iného dôvodu ? Tym pádom je platiteľom zdravotného poistenia stat u oboch rodičov, u ženy lebo ako zamestnanec čerpá RD,a u muža lebo čerpá materské... A ako je to. Prípade že by obaja čerpali rodičovský dovolenku, myslím tým chlap poberajúci rodicak, a žena cerpajuca RD ,ale netrval by jej pracovný pomer ?

majusqa77
1. júl 2017

@magg424 a naco mu to hovorila? 🙂
a aj ak netrva pp sa tak moze na zdravotke nahlasit. Akurat je problem socialka (v oboch pripadoch), ze ta plati dochodkove iba za jedneho rodica

magg424
1. júl 2017

@majusqa77 takže kamoške by dôchodkové neplatili ? No dobre ... Napíšem to inak- opýtam sa inak... Dieťa narodené 30.1.2014
Matka zamestnanec v práci A - ešte pred materskou (od r.2010 napr) , v 9/2016 sa zamestná v práci B, a v práci A čerpá rodičovskú dovolenku aj RP, otec od 10/2016 požiada o materské ,matka stráca nárok na RP, matka v 1/2017 stále zamestnanec u oboch zamestnávateľov ide na PN ,následne na MD s druhým dieťaťom.... Myslíš že by mala nárok aj na PN od oboch zamestnávateľov, následne aj Md ak by u zamestnávateľa A čerpala rodičovskú dovolenku bez nároku na rodičovský príspevok ? Podľa.mna nie...ale neviem

majusqa77
1. júl 2017

@magg424 v prvom by nemala aktivnr nemocenske poistenie, takze by narok na pn nevznikol. Musela by ukoncit aspon na 1 den rd a tak ist na pn. Narok na md by mal byt z oboch

magg424
1. júl 2017

@majusqa77 presne to som si myslela, že by nemala nárok hneď.. ďakujem za info ;)

natalienka12
1. júl 2017

@majusqa77 Nechceš byť aj ty moderátorka v našej skupine?
https://www.modrykonik.sk/group/9131/detail/

majusqa77
1. júl 2017

@natalienka12 ponuka je to lakava, ale nestiham uz odpovedat ani na dotazy tam, kde moderujem :(

natalienka12
1. júl 2017

@majusqa77 škoda

luluka16
autor
3. júl 2017

@majusqa77 otecko s nami uz nebyva

olylili
7. júl 2017

Baby keď sa mi drobec narodí teraz v polovici júla rodičovský dostanem v auguste? Na materskú nemám nárok keďže som pracovala len na dohodu ďakujem

evittam
7. júl 2017

@olylili Ak stihnes vsetko obehat do uzávierok tak ano

olylili
7. júl 2017

@evittam fuuuha no uvidíme ďakujem

lilly30
9. júl 2017

Babule ako to je keď malý bude mať 10 augusta 3 roky a poberám ten príspevok na jasle dostanem v auguste ešte peniaze a aj v septembri či len posledný krát v auguste

zuzik307
9. júl 2017

@lilly30 v septembri za august 🙂

lilly30
9. júl 2017

@zuzik307 dakujem 🙂

Strana
z2